24 czerwca 2015

Bezglutenowa granola z siemieniem lnianym


Granola z siemieniem lnianym  Plan Lyn Genet Recitas
Samodzielne przyrządzenie zdrowej granoli z siemieniem lnianym jest bardzo łatwe. Jeżeli chcesz, możesz podwoić ilość poszczególnych składników i przygotować większą partię.
Przepis pochodzi z książki "Plan" Lyn-Genet Recitas.

  • l szklanka całych ziaren siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki wody
  • dowolne bakalie (np. migdały, orzechy, żurawina, goji, rodzynki lub inne)
  • cynamon, gałka muszkatołowa, goździki do smaku (przyprawy dodawać ostrożnie, można też je pominąć, jeśli ktoś nie lubi)
  • opcjonalnie: ekstrakt waniliowy

  1. Wymieszaj siemię lniane z wodą doprawioną cynamonem (lub innymi przyprawami) i wstaw na noc do lodówki. 
  2. Rozprowadź cienką warstwę na blaszkę do pieczenia i wstaw na 50-60 minut do piekarnika nagrzanego do 40'C.
  3. Kilkakrotnie przewracaj, aby granola wyschła. 
  4. Lub inny sposób: smaż na patelni cienkie placki, a po przypieczeniu spodu, przekręć dużą łopatką na drugą stronę i również przypiecz. 
  5. Następnie pokrój łopatką na mniejsze kawałki i przez pewien czas trzymaj na patelni, mieszając od czasu do czasu.
  6. Dziesięć minut przed końcem pieczenia/smażenia możesz dodać rodzynki, orzechy lub ulubione bakalie.
  7. Po przestudzeniu przechowuj w słoiku w lodówce. 
  8. Granolę dodawaj do mleka lub owsianki.












    8 komentarzy:

    1. Bardzo smaczna ,stosuję także jako przegryzkę :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Zosiu, cieszę się, że ją zrobiłaś. Faktycznie jest bardzo chrupiąca, ale ja chyba bym nie dała rady jeść jej jako przegryzkę ;). Najlepiej smakuje mi jednak z mlekiem kokosowym :).

        Usuń
    2. Pyszna i chrupiąca widać to po niej :))

      OdpowiedzUsuń
    3. Świetna propozycja dla osób nie tylko na diecie bezglutenowej, czy nawet z nietolerancją glutenu. Pomysł do wykorzystania przez każdą osobę, która ceni zdrowie i zdrowy styl życia, a także oryginalny, niestandardowy smak i podejście do jedzenia. Brawo!

      OdpowiedzUsuń
    4. Mmm....Pycha.

      OdpowiedzUsuń
    5. Bardzo fajne połączenie składników !

      OdpowiedzUsuń
    6. Przyznam,że zaciekawił mnie ten przepis, tym bardziej, że jestem uczulona na gluten :D Na pewno spróbuję ! Pozdrawiam :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Zachęcam. Daj później znać jak smakuje :) Pozdrawiam.

        Usuń

    ** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

    ** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).