9 czerwca 2015

Pasta do chleba z soczewicy i słonecznika

Pasta do chleba z soczewicy i słonecznika
Aby urozmaicić kanapki i spożywać mniej wędlin, warto robić różne pasty. Ta, jest nieco zmienioną wersją pasty ze słonecznikiem.
Jest szybka w przygotowaniu, smaczna i sycąca. Będzie smakować z każdym chlebem (na zdjęciu z chlebem gryczanym na zakwasie).


  • 1 puszka soczewicy brązowej (lub 3/4 szklanki ugotowanej soczewicy)
  • 1/3 szklanki nasion słonecznika
  • 6-7 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1-2 łyżki oleju z zalewy po pomidorach
  • pieprz cayenne, pieprz czarny, sól do smaku 

  1. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. 
  2. Lekko wystudzić i wsypać do miksera lub blendera. 
  3. Soczewicę odcedzić.
  4. Do blendera dodać soczewicę, pomidory, pieprz oraz olej i zmiksować. 
  5. Na koniec spróbować, ewentualnie przyprawić lub dolać odrobinę oleju albo wody, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.  
  6. Przechowywać w słoiku, w lodówce.

6 komentarzy:

  1. Fajna pasta, a że szybka to ogromny plus :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pasta rewelacyjna widać;) i ciekawe skladniki

    OdpowiedzUsuń
  3. czy może być soczewica czerwona lub zielona?

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Zachęcam :), daj znać czy smakowała :).
      Polecam też przepisy na inne pasty, jest z czego wybierać... ;).

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).