27 lipca 2015

Prosty konkurs z firmą Barilla

Prosty konkurs z firmą Barilla
Chciałabym zaprosić Was do prostego konkursu z firmą Barilla, producenta m.in. makaronów, pesto i sosów. Nie trzeba gotować czy robić zdjęć, wystarczy sam przepis.

Zasady:
1. Zaproponuj przepis na makaron w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej. Przepis lub opis dania zamieść w komentarzu poniżej. Swój komentarz podpisz.  

2. Każdy może zaproponować maksymalnie 2 propozycje. Zdjęcie nie jest wymagane (jeśli ktoś chce, może przesłać na e-maila lub poprzez wiadomość na Facebooku).  
3. Konkurs trwa od 27.07 - 03.08.2015 r. 
4. Będzie mi miło, jeśli polubisz profil Szybkie gotowanie na FB oraz sponsora nagród firmę Barilla.
5. Wyniki zostaną podane na blogu w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu, w tym poście.
6. Nagrodami są 3 zestawy produktów (2 makarony +2 sosy losowo wybrane).

7. Zwycięzcy będą zobowiązani do przesłania swoich danych adresowych w ciągu 3 dni od ogłoszenia wyników (po tym czasie zostaną wybrane inne osoby). Można też zostawić swojego e-maila, wówczas ja skontaktuję się ze zwycięzcami.
8. Nagrody wysyła firma Barilla. 





 -----------04/08/2015----------

Dziękuję Wam za tak liczny udział w konkursie :). 
Wybór 3, spośród ponad 70 komentarzy, był niesamowicie trudny. Na szczęście firma Barilla zgodziła się nagrodzić dodatkowe 3 osoby - tak więc zestawy produktów wędrują do:

Whiness
Marysia
Markotny
Aga-144
Saszka

Iwona 

Gratuluję! Skontaktuję się z Wami e-mailowo.
 ------------------------------------


Poniżej pełny regulamin przesłany 29.07.2015 przez sponsora nagród:



§ 1.POSTANOWIENIA OGÓLNE

  1. Organizatorem konkursu pod nazwą „Gotuj ze Stefano” zwanego dalej „Konkursem”, jest Barilla Poland Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie 02-822, przy ul. Poleczki 23.
  2. Administratorem Konkursu jest Aurora Communication Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie
  3. 04-030, przy ul. Waszyngtona 33/61, zwana dalej „Administratorem”. Wszelką korespondencję z Administratorem należy kierować na: k.miklaszewska@pegasus.pl.
  4. Konkurs trwa od dnia 27 lipca 2015 r. od godziny 17:30 do 9 sierpnia 2015 r. do godziny 23:59, przy czym czas trwania Konkursu na poszczególnym Blogu, będzie ustalany indywidualnie przez właściciela Bloga i podawany do informacji na stronie Bloga wraz z pozostałymi informacjami o Konkursie.(na blogu Szybkie gotowanie do 3.08.2015 godz.23:59)
§ 2.WARUNKI UCZESTNICTWA

  1. Uczestnikiem Konkursu może być każda osoba fizyczna posiadająca pełną zdolność do czynności prawnych, posiadająca miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej. Uczestnicy Konkursu w dalszej części niniejszego Regulaminu zwani są „Uczestnikami”, a każdy z osobna „Uczestnikiem”.
  2. Z uczestnictwa w Konkursie wyłączeni są członkowie organów statutowych Organizatora, Administratora, pracownicy lub współpracownicy któregokolwiek z powyższych podmiotów (tj. osoby współpracujące z którymkolwiek z powyższych podmiotów na innej podstawie niż umowa o pracę).
  3. Warunkami niezbędnymi do wzięcia udziału w Konkursie przez Uczestnika są:
    1. akceptacja postanowień Regulaminu;
    2. wykonanie zadania konkursowego na zasadach określonych w Regulaminie.

§ 3.ZASADY KONKURSU
  1. Zadaniem Uczestnika Konkursu jest umieszczenie odpowiedzi nawiązującej do zadania konkursowego w komentarzu pod postem konkursowym na Blogu.
  2. Wszystkie odpowiedzi podlegają ocenie Organizatora lub osoby prowadzącej Blog i od ich decyzji zależy ostateczny wybór Zwycięzców.
  3. Zwycięzcy zostaną powiadomieni o wygraniu Konkursu do dnia 10 sierpnia. Na Blogu zostanie zamieszczony post informujący o wynikach Konkursu lub właściciel bloga wyśle informację w wiadomości prywatnej. Zwycięzcy zostaną poproszeni o podanie Administratorowi w wiadomości prywatnej na Stronie w ramach serwisu Facebook swoich danych osobowych celem przesłania nagrody (imię, nazwisko, adres korespondencyjny, na który przesłana ma być nagroda, numer telefonu Zwycięzcy).
  4. Zwycięzcy Konkursu obowiązani są w terminie 3 dni roboczych od dnia zamieszczenia na Stronie wiadomości, o której mowa w ust.4 niniejszego paragrafu, do przesłania Administratorowi (w wiadomości prywatnej w ramach Serwisu Facebook) danych, o których mowa w powyższym ust. 4.
  5. Nieprzesłanie Administratorowi danych, o których mowa w ust. 4 niniejszego paragrafu, w terminie, o którym mowa w ust. 5 niniejszego paragrafu, skutkuje utratą prawa do nagrody.
  6. Niedopuszczalne jest:
    1. naruszanie jakichkolwiek praw osób trzecich
    2. naruszanie jakiegokolwiek spośród punktów niniejszego Regulaminu;
    3. podejmowanie działań sprzecznych z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa, zasadami współżycia społecznego lub naruszających prawa osób trzecich, w tym w szczególności zamieszczanie w odpowiedziach konkursowych wulgaryzmów, treści obraźliwych itp.
  1. W przypadku podejrzenia o działania niezgodne z niniejszym Regulaminem, Organizator ma prawo w każdym momencie do:
    1. natychmiastowego wykluczenia Uczestnika Konkursu poprzez usunięcie jego odpowiedzi konkursowej;
    2. pominięcia Uczestnika Konkursu w procesie rozdysponowania nagród;
  1. Uczestnikowi Konkursu przysługuje prawo do złożenia reklamacji w trybie określonym w § 6 Regulaminu.
  2. Uczestnik może wziąć udział w konkursie za pośrednictwem tylko jednego Bloga.


§ 4.NAGRODY

  1. Organizator przewidział nagrodzenie 3 osób z każdego Bloga, które udzielą najlepszych, zdaniem Organizatora lub osoby prowadzącej Blog, odpowiedzi na zadanie konkursowe. Nagroda to zestaw losowo wybranych makaronów i sosów Barilla (3 makarony i 2 sosy) o wartości około 35 pln.
  2. Organizator zastrzega sobie prawo przyznania nagrody dodatkowej (specjalnej) w przypadku, gdy więcej prac niż zakładane spełni oczekiwania konkursowe pod względem kreatywności
    i realizacji.
  3. Zwycięzcy nie przysługuje prawo wymiany nagrody na ekwiwalent pieniężny lub zamiany na inną nagrodę rzeczową.
  4. Wysyłka nagród tylko na terenie Polski.
§ 5.ZASADY PRZYZNAWANIA NAGRÓD I SPOSÓB WYDAWANIA NAGRÓD

  1. Nagrody zostaną przesłane przesyłką kurierską na adres podany przez Zwycięzcę stosownie do postanowień § 3 ust. 4 Regulaminu.
  2. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za niedostarczenie nagrody Zwycięzcy, który podał Administratorowi nieprawidłowe lub niepełne dane, w sposób uniemożliwiający dostarczenie nagrody. W przypadku zmiany danych, Uczestnik Konkursu jest zobowiązany niezwłocznie poinformować Administratora o tym fakcie poprzez wysłanie wiadomości stosownie do postanowień § 3 ust. 4 Regulaminu.
  3. W przypadku nieodebrania nagrody przez Zwycięzcę, skutkującego zwrotem Organizatorowi przesyłki zawierającej nagrodę, Zwycięzca traci prawo do nagrody. W takim wypadku nagroda pozostaje własnością Organizatora.
  4. Niedozwolone jest przenoszenie praw do nagrody na jakąkolwiek osobę trzecią.

§ 6.REKLAMACJE

  1. Każdy Uczestnik Konkursu może złożyć u Organizatora reklamację w związku z Konkursem.
  2. Reklamację należy złożyć w formie e-maila na adres Administratora z podaniem zwrotnego adresu e-mail, na który zostanie przesłana odpowiedź.
  3. Reklamację rozpatruje Komisja Reklamacyjna w składzie trzech osób wskazanych przez Organizatora.
  4. Reklamacje należy składać przez cały czas trwania Konkursu oraz przez okres 3 dni od dnia zakończenia Konkursu.
  5. Komisja Reklamacyjna rozpatruje reklamację w ciągu 7 dni roboczych od daty jej otrzymania. O rozpatrzeniu reklamacji Administrator poinformuje Uczestnika Konkursu, niezwłocznie po jej rozpatrzeniu. Decyzja Komisji Reklamacyjnej jest ostateczna i wiążąca.
  6. Reklamacje spóźnione lub niezgodne ze wskazaniami Regulaminu nie będą rozpatrywane.
§ 7.POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE DANYCH OSOBOWYCH

  1. Administratorem danych osobowych udostępnianych przez Uczestników w związku z udziałem w Konkursie jest Organizator.
  2. Dane osobowe udostępnione przez Uczestników przetwarzane są przez Organizatora w celu, wydania nagród oraz na potrzeby postępowania reklamacyjnego, na co Uczestnik podając Organizatorowi dane osobowe wyraża zgodę.
  3. Podanie danych osobowych przez Uczestnika jest dobrowolne, jednakże ich niepodanie uniemożliwia wzięcie udziału w Konkursie przez Uczestnika, w tym uzyskanie prawa do nagrody.
  4. Uczestnikowi przysługuje prawo dostępu do dotyczących go danych osobowych i ich poprawiania.
  5. Uczestnik podając dane osobowe na potrzeby Konkursu oświadcza, iż dane te stanowią jego danego osobowe i są zgodne ze stanem faktycznym.
§ 8.POSTANOWIENIA KOŃCOWE
  1. Wzięcie udziału w Konkursie oznacza zaakceptowanie postanowień niniejszego Regulaminu.
  2. Od Organizatora nie są zależne: funkcjonowanie sieci Internet, funkcjonowanie Serwisu Facebook, konfiguracja urządzeń przez Uczestnika Konkursu oraz ustawienia działania sieci Internet wynikające z usług świadczonych przez dostawcę sieci Internet.
  3. Treść Regulaminu jest dostępna w siedzibie Organizatora oraz na stronach Blogów współpracujących przy organizacji Konkursu.  Konkurs nie jest grą losową, ani zakładem wzajemnym w rozumieniu ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych (Dz. U. Nr 201, poz. 1540 z późn. zm.), a dla jego organizacji nie jest konieczne uzyskanie jakiegokolwiek zezwolenia.
  4. Uczestnikom nie przysługuje jakiekolwiek wynagrodzenie z tytułu uczestnictwa w Konkursie.
  5. Tytuły poszczególnych paragrafów Regulaminu mają charakter wyłącznie informacyjny i nie mogą wpływać na interpretację postanowień niniejszego Regulaminu.
  6. W sprawach nieuregulowanych w Regulaminie zastosowanie mają postanowienia powszechnie obowiązujących przepisów prawa.

73 komentarze:

  1. Przepis na wegetariańskie cannelloni:

    dla 3 osób:
    ok. 14 rurek cannelloni,
    mały bakłażan,
    mała cukinia,
    papryka,
    mała cebula,
    2-3 ząbki czosnku,
    kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego plus odrobina wody lub bulionu dla rozrzedzenia sosu,
    opcjonalnie pół szklanki śmietanki 18%
    sól, pieprz, bazylia, tymianek, rozmaryn,

    na sos beszamelowy:
    szklanka mleka,
    czubata łyżka masła,
    czubata łyżka mąki,
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa

    starty parmezan

    Cebulę i czosnek drobno posiekać. Bakłażana, paprykę i cukinię pokroić w małą kostkę. Wszystkie warzywa usmażyć na patelni, dodać koncentrat, podlać płynem. Wymieszać, doprawić i pogotować kilka minut, aż zrobi się sos. Beszamel: Z mąki i masła zrobić zasmażkę, zestawić z ognia, wlać mleko i rozmieszać trzepaczką. Postawić na ogień i mieszać do momentu zgęstnienia. Doprawić. W tym samym czasie można podgotować makaron, uważając, by rurki się nie posklejały (dobrze wlać do wody trochę oleju). Warzywnym farszem nadziewać podgotowane rurki (najwygodniej łyżeczką). W naczyniu do zapiekania delikatnie posmarowanym beszamelem układać makaron, na nim trochę beszamelu i sera, znów makaron, beszamel i ser (można też użyć większej blaszki i ułożyć rurki w jednej warstwie). Piec ok. 15- 20 min w temp 180 stopni.

    e-mail:natalia20041989@hotmail.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka awokado z fetą i nutą kokosu

    - 500g makaronu penne Barilla
    - 2 dojrzałe awokado
    - 1/2 szklanki świeżej bazylii
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 1/2 łyżeczki soli morskiej
    - 1/4 łyżeczki pieprzu
    - 1/4 szklanki mleczka kokosowego
    - 1 łyżka mielonego lnu
    - 4 łyżki wody
    - 1 szklanka pomidorków koktajlowych
    - 1 szklanka różyczek brokuła
    - 1 mała cebula
    - 150g sera feta

    Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Awokado obrać i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji za pomocą blendera razem z pieprzem, solą, sokiem z cytryny, mleczkiem kokosowym, wodą, mielonym lnem, bazylią i obranym wcześniej czosnkiem. Brokuły ugotować na parze. Pomidorki koktajlowe oraz cebulę posiekać. Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodać brokuły, cebulę, pomidory, fetę oraz wcześniej przygotowany sos awokado. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Podawać na ciepło lub zimno.

    Uwielbiam ją - mogłabym jeść codziennie :)
    Email: whiness14@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ode mnie, na szybko - zgodnie z ideą bloga :-)
    Makaron w sosie z serka kanapkowego z warzywami:

    #opakowanie makaronu piórka/rurki Barilla
    # 2 kubeczki serka kanapkowego np. o smaku Suszone pomidory
    #mrożona mieszanka warzywna np.Włoska
    #jogurt naturalny mały

    Warzywa podsmazamy,międzyczasie gotując makaron.
    Gdy warzywa zmiekną doprawić mieszanką przypraw dołączonych do mrożonki i dodać serki, a gdy się rozpuszczą wlać jogurt.
    Dodać chili.
    Połączyć z makaronem i gotowe!

    Asiasia1@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Wegetariańskie spaghetti z 'pupletami'

    Pulpety:
    2 kostki tofu po 200g
    1/2 szklanki mąki kokosowej
    1 łyżka płatków drożdżowych
    2 łyżki sosu sojowego
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżeczka posiekanych listków bazyli
    sól i czarny pieprz

    Sos do makaronu:
    400 g makaronu spaghetti
    2 kg świeżych, słodkich pomidorów
    1kg czerwonej papryki
    1 mała czerwona cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka masła klarowanego
    1/4 łyżeczki oregano
    1/4 łyżeczki tymianku
    sól i czarny pieprz
    masło klarowane do smażenia
    łyżka mąki z tapioki
    2 łyżki płatków drożdżowych

    Sos:
    wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy na kawałki.
    Wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy masło, przyprawy. Całość pieczemy w piekarniku około 40minut. Po upływie czasu całość dokładnie blendujemy. Mąkę z tapioki mieszamy z małą ilością wody i dodajemy do warzyw. Mieszamy
    Pulpety:
    wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i smażymy na patelni z dodatkiem masła
    Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu

    Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem, a na to wykładamy pulpety. Całość posypujemy płatkami drożdżowymi, które zastępują parmezan :)

    Smacznego!

    Agnieszka
    Aga-144@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Świderki z ananasem, fetą i pomidorkami

    200 g makaronu
    100 g fety
    4 plastry ananasa z puszki
    1/3 szklanki syropu z puszki
    1/4 łyżeczki czerwonego pieprzu
    1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
    2 łyżki masła.
    10 pomidorków

    Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa, połówki pomidorków. Doprawiamy pieprzem i czosnkiem chwilę podsmażamy. Makaron ugotowany al dente prosto z garnka przekładamy na patelnię, mieszamy aby wszystko wymieszać. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę i można podawać.

    elzbietadziurkowska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Korekta *

      Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa, połówki pomidorków. Doprawiamy pieprzem i czosnkiem chwilę podsmażamy i wlewamy syrop. Makaron ugotowany al dente prosto z garnka przekładamy na patelnię, mieszamy aby wszystko wymieszać. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę i można podawać.

      Usuń
  6. Kremowe penne ze szpinakiem, pomidorami i fetą

    SKŁADNIKI:
    - 1 opakowanie penne Barilla
    - 1-2 duże pomidory
    - 1 opakowanie szpinaku (około 250 g)
    - 1 opakowanie fety
    - 1 śmietanka kremówka 12%
    - czosnek
    - oliwa z oliwek
    - pieprz sól

    Świeży szpinak obieramy z ogonków, a pomidory ze skórki. Warzywa kroimy na mniejsze części. Wrzucamy na patelnię, i smażymy na oliwie z oliwek często mieszając. Po około 5 minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko mieszamy i dodajemy śmietankę cały czas mieszając, aby uniknąć zważenia- dodajemy do smaku pieprz i sól (najlepiej himalajską). Makaron gotujemy al'dente i mieszamy go z gotowym już sosem szpinakowo-pomidorowym. Po wyłożeniu na talerz dodajemy fetę.

    SMACZNEGO !

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój najlepszy przepis na włoski makaron, to spaghetti z zielonym pesto i
    fetą.
    Składniki:
    - makaron spaghetti
    - ser feta
    - cała natka pietruszki
    - 1/3 bazylii
    - ząbek lub 2 czosnku
    - oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
    - parmezan w kawałku ( trzemy samodzielnie, taki lepiej smakuje)
    - 2 łyzki soku z cytryny
    - szczypta soli
    Jest to idealnie zbilansowany posilek, wygląda pięknie, a smakuje
    najlepiej na świecie!
    Makaron gotujemy ( oczywiście al dente). Natkę pietruszki i bazylię
    siekamy, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, 2 łyżki soku z cytryny,
    sporo oliwy, żeby połączyć składniki, oraz wiórki parmezanu i
    szczypte soli. Mieszamy wszystko razem, dodajemy do goracego makaronu razem
    z kawalkami fety, mieszamy.

    OdpowiedzUsuń
  8. MAKARON PENNE RIGATE Z POMIDORAMI I FETĄ
    *makaron penne rigate Barilla
    * 2 puszki pomidorów
    * ser feta
    *cebula, czosnek, świeża bazylia
    *sól, pieprz, oliwa
    *opcjonalnie odrobina cukru
    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
    Na oliwie należy zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę z ząbkiem posiekanego czosnku, dodać pomidory i krotko dusić bez przykrycia. Doprawić solą (ale nie za dużo, bo feta jest słona) i pieprzem, oraz odrobiną cukru, jeśli sos jest zbyt kwaśny. Na koniec duszenia dodać posiekaną bazylię. Ugotowany makaron wymieszać z sosem, podawać posypane kostkami fety. Smacznego!
    (niestety, nie mam fb, żeby zalajkować strony :( )

    OdpowiedzUsuń
  9. Spaghetti z soczewicą a la bolognese:
    Składniki:
    · 300 g makaronu spaghetti

    · 1 marchewka

    · 5 pieczarek

    · 1,5 szklanki łuskanej soczewicy (czerwonej)

    · 1 ząbek czosnku

    · 1 cebula

    · 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki

    · 1 łyżeczka słodkiej papryki

    · 300 ml pomidorów krojonych bez skóry

    · świeże zioła: oregano, bazylia

    · pieprz, sól

    · oliwa z oliwek

    · kiełki rzodkiewki

    Sposób przygotowania:
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na rozgrzanej oliwie smażymy posiekaną w kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Gdy czosnek i cebula się zeszklą, dodajemy soczewicę i smażymy przez ok 15 minut. Następnie dodajemy starte na tarce marchewkę oraz pieczarki. Dusimy przez chwilę i dodajemy pomidory. Pod koniec smażenia dodajemy posiekane zioła oraz przyprawy. Soczewica musi być miękka ale nie powinna się całkowicie rozgotować, sos trzeba dość często mieszać aby nie przywarł i się nie przypalił. Makaron przekładamy na talerz i polewamy gęstym pomidorowym sosem. Podajemy ze świeżymi kiełkami rzodkiewki oraz świeżą bazylią.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wiem czemu ale nie dodało mojego poprzedniego postu :(
    Napiszę jeszcze raz :)
    300 g makaronu rurki ugotowanego al dente
    sos: 1/3 kostki masła, dwie małe cukinie ( ważne aby nie miały pestek w środku), 4 ząbki czosnku, dwie papryczki chilli.
    Czosnek i chilli siekamy, a cukinie myjemy i ścieramy na dużych oczkach.
    Na patelni roztapiamy masło i wsypujemy cukinie, dusimy na małym ogniu aż zmięknie, dodajemy czosnek i chilli i dusimy z 15 min pod przykryciem na małym ogniu, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Do sosu wsypujemy makaron mieszamy wszystko, nakładamy na talerze posypujemy parmezanem i ozdabiamy listkiem bazylii. Smacznego :)

    Adres e-mail:agnieszkapomianek@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Wstążki z oliwkami i suszonymi pomidorami

    200 g makaronu papardelle lub tagliatelle
    2 ząbki czosnku
    6 pomidorów suszonych z zalewy
    10 czarnych oliwek
    oliwa, sól, pieprz,świeża bazylia

    Podstawą dania jest makaron- warto żeby był dobrej jakości np Barilla. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy wyciśnięty czosnek, pokrojone w plasterki oliwki i pomidory chwilę przesmażamy. Możemy użyć oliwy z suszonych pomidorów -danie będzie intensywniejsze. Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię, całość dokładnie mieszając. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz świeżą bazylią. Smacznego!

    Kaśka S
    kaskas@is.net.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. LASAGNE Z OWOCAMI

    Sposób przygotowania:

    w dużym,płaskim garnku zagotować wodę ze szczyptą soli,partiami wkładać płatki lasagne na 3min,wyjąc,osączyć,ostudzic i ułożyc pojedyńczo na równej powierzchni.truskawki umyć ,osączyć ,pokroić i posypać cukrem kryształem.każdy płatek lasagne przekroić wzdłuż na poł,ułożyc owoce i zwinąc w roladki.cukier zmiksować z jajkami i cukrem wanilinowym.roladki układać w formie wysmarowanej tłuszczem,zalać sosem i piec ok.20min.

    Magda franulka5@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Szybka sycąca sałatka makaronowa:

    Garść rukoli
    Suszone pomidory
    Ser feta
    ziarna słonecznika
    i ugotowane farfalle

    mieszamy, polewamy oliwa z suszonych pomidorów i tadam
    ! Pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  14. Młoda kapusta z razowym makaronem
    Składniki:
    3 pełne szklanki poszatkowanej surowej młodej kapusty,
    2 cebule, 1marchewka
    makaron pełnoziarnisty,
    sól, pieprz,
    dobrej jakości olej rzepakowy lub oliwa z oliwek,
    koperek, prażone pestki dyni lub słonecznika
    Sposób przygotowania:
    1. Cebulę obrać, drobno posiekać dodać pokrojona marchewkę w drobną kostkę – wszystko razem podsmażyć na oleju rzepakowym lub oliwie na złoty kolor.
    2. Kapustę ugotować na parze, tak aby zmieniła swoją strukturę, ale nie była zbyt miękka. Można również ugotować ją w wodzie. – wymieszać z podsmażona cebulą i marchewką
    3. Ugotować makaron. Następnie w garnku wymieszać ze sobą kapustę, podsmażoną cebulkę i makaron. Przyprawić solą i pieprzem. Posypać koperkiem dodać pestki dyni lub słonecznika.
    4. Smakuje na ciepło i zimno
    pozdrawiam Żan winky@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Z racji tego ze jestem wegetarianka czesto kombinuje potrawy z makaronem ...

    przepis na makaronowo-szpinakowe wegetarianskie kotleciki:

    Skladniki:

    -okolo 200 gram gotowego makaronu szpinakowego
    -bułka tarta
    -2 jajka
    -szczypta soli
    -szczypta pieprzu
    -1 zabek czosnku
    - 1 lyzka oliwy z oliwek

    Przygotowanie:
    1.Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie
    2.Ugotowany makaron przemielic przez maszynke do miesa
    3.Czosnek przecisnac przez praske, dodac do zmielonego makaronu, dodac lyzke oliwy z oliwek 1 jajko doprawic odrobina pieprzu i calosc wymieszac
    4.Z tak przygotowanej masy formowac kotleciki
    5.Kotleciki obtoczyc w rozmaconym jajku i bulce tartej
    6.Smazyc na zloty kolor
    7.Po usmażeniu odsaczyc z tluszczu wykladac na pergamin

    OdpowiedzUsuń
  16. Wege Bolognese

    Składniki:
    - makaron wegański spaghetti (lub tradycyjny spaghetti)
    - oliwa z oliwek
    - wędzone pomidory
    - passata pomidorowa (500-750 ml)
    - 2 łodygi selera naciowego
    - 2 marchewki
    - 1 cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - lampka białego wina (najlepiej półwytrawnego)
    - 2 liście laurowe
    - 2 kulki ziela angielskiego
    - sól, pieprz
    - opcjonalnie inne przyprawy: np oregano, bazylia, tymianek


    Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Łodyki selera myjemy i drobniutko siekamy. Cebulę również siekamy w drobną kosteczkę. Na 1-2 łyżkach oliwy podsmażamy cebulkę, a kiedy się już zacznie szklić wrzucamy czosnek, zielę angielskie i liść laurowy. Następnie do cebuli dodajemy marchewkę i seler naciowy. Wszystko podsmażamy przez około 5 minut stale mieszając ( w miare delikatnie żeby nie pokaleczyć ziela angielskiego). Następnie dodajemy wędzone pomidory, które dodadzą aromatu, który przy tradycyjnym sosie bolognese daje wędzony boczek. Dolewamy wino i dusimy około 15 minut. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody. Na koniec dodajemy pomidorową passatę, sól, pieprz i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Można dłużej jeżeli chce się wydobyć jeszcze głębszy smak. Należy też pamiętać o regularnym mieszaniu sosu.

    Makaron spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i podajemy z sosem.

    OdpowiedzUsuń
  17. Penne szpinakowe

    Składniki:
    makaron barilla penne
    worek mrożonego szpinaku
    10 dag parmezanu
    15 dag prażonego sezamu
    czosnek
    masło, sól, pieprz

    Czosnek poddusić na maśle, dodać szpinak, a gdy będzie już rozmrożony dołożyć stary ser, sól i pieprz. Makaron ugotować al dente i wymieszać z sosem szpinakowym. Ozdobić prażonym sezamem. Najprostsze, najszybsze i najsmaczniejsze danie świata gotowe :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Najprostsze spaghetti pomidorowe

    Składniki:

    Makaron
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 papryka
    2 duże mocno dojrzałe pomidory
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    Bazylia
    sól
    pieprz
    oliwa z oliwek

    Wykonanie:
    Cebulę i czosnek kroję na drobne kawałeczki. Podgrzewam w garnku oliwę z oliwek i wrzucam cebulę i czosnek. Dodaję pokrojoną na drobne kawałeczki paprykę. Podsmażam aż cebula się zarumieni. Pomidory miksuję aż do uzyskania soku pomidorowego. Wlewam do garnka. Dodaję przecier pomidorowy i posiekaną bazylię. Po chwili dolewam wodę i czekam aż się zagotuje. Przyprawiam solą i pieprzem. Do gotującej się wody wrzucam makaron. Po ugotowaniu makaronu spaghetti jest już gotowe!

    E-mail: kasia2006222@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. - makaron (u mnie penne)
    - paczka świeżego (!) szpinaku
    - śmietana 18%
    - czosnek (używam 4-5 ząbków)
    - cebula (3 dorodne sztuki lub 4 male)
    - ziarenka smaku lub inna wegeta, pieprz, przyprawa do gyrosa, oliwa
    - camembert klasyczny lub ziołowy
    przepis:
    1. pokrojona drobno cebule zeszklić na minimalnej ilości oliwy na patelni, dodać pokrojony drobno/ przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać ziarenka smaku
    2. umyć dokładnie szpinak i pokroić w paski
    3. dodać szpinak na patelnie do cebuli z czosnkiem, smażyć
    4. dodać śmietanę, tyle żeby cały sos nie był zbyt rzadki, doprawić pieprzem i ewentualnie dodać ziarenka smaku
    5. pokroić camembert, wrzucić na patelnie do szpinaku i poczekać aż się rozpuści
    6. ugotować makaron według przepisu na opakowaniu
    7. podawać makaron z gotowym szpinakiem

    *moja rada jest taka, żeby nie żałować pieprzu

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam! :)

    Oto moja propozycja, ulubiony makaron mojego Męża: Tagliatelle z kurkami i rukolą ze szczyptą parmezanu. Nasz tygodniowy pewnik obiadowy!

    Składniki:
    200 g makaronu Tagliatelle
    oliwa z oliwek
    100 g kurek
    rukola
    1/3 szklanki tartego Parmezanu
    sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
    płatki chilli
    1 szalotka
    3 łyżki masła
    5 łyżek masła
    100 ml białego wina
    4 łyżki śmietanki 30% lub 36%
    kolendra
    pomidorki koktajlowe

    Wykonanie:
    Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Rozgrzać oliwę na patelni podsmażyć kurki. Doprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę masła. Teraz sos: na 2-3 łyżkach masła zeszklić szalotkę, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą, wlać wino i zredukować. Dodać kolejne 2-3 łyżki masła, roztopić i dodać śmietankę. Makaron odcedzić i wymieszać z rukolą, kurkami oraz sosem. Posypać parmezanem i płatkami chilli. Podawać z pomidorkami koktajlowymi!

    Smacznego! :)
    Dorota

    e-mail: dorotahj@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. Spaghetti z czarna soczewicą
    Skłądniki:
    100g soczewicy czarnej ugotowanej na sypko po namoczeniu bez soli
    2 ząbki czosnku
    garśc czarnych oliwek
    garść listk.ow bazylii
    ser feta
    sól
    oliwa
    Wykonanie:
    1.Czosnek zmiażdzyc i podsmażyc krótko na oliwie.
    2.Bazylię, oliwki,sól i 2 łyzki oliwy zmiksowac.
    3. Do czosnku dodać zmiksowaną paste i soczewice czarną ugotowaną ale nie rozgotowaną(całe ziarenka wyglądają jak KAWIOR)
    4.Spaghetti ugotowac al dente.
    5.Wymieszac makaron z sosem, posypac fetą.

    Smacznośći!!!
    erudyta.j@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Od kiedy moja siostrzenica zaczęła jeść inne pokarmy niż mleko i kaszki, podajemy jej różnistości, żeby poznała jak najwięcej smaków. Jednym z jej ulubionych są sałatki, najlepiej, jeśli "robi" je razem z nami. Dziś do ulubionych "motitów", czyli motylków, które są po prostu kokardkami dodałyśmy:
    - puszkę groszku,
    - kukurydzę,
    - 3 jajka na twardo
    - 3 łyżeczki majonezu.
    Wszystko odsączone, a jajka pokrojone w kostkę należy "mieszu-mieszu". Dziś mała co chwila podlatywała, żeby spróbować, nie muszę chyba wspominać, co wybierała z sałatki.
    Jadzia jadtrz123@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo smaczny makaron z awocado i szpinakiem :)

    Składniki:

    ciemny makaron (może być razowy) typu "rurki" lub duże "muszelki"
    jedna cukinia
    jedno avocado
    świeże liście szpinaku
    jedno opakowanie fety
    pieprz ziołowy
    kurkuma

    Sposób przygotowania:

    Nastawiamy makaron do gotowania. Ser feta wrzucamy na patelnię, by na małym ogniu powoli się rozpuszczał. Cukinię drobno kroimy - dodajemy na patelnię. Avocado obieramy ze skórki i drobno kroimy - dodajemy na patelnię. Do tego dorzucamy liście szpinaku w całości i wszystko mieszamy dodając kurkumy i pieprzu ziołowego do smaku.
    Smacznego :)

    Dariusz Mikołajewski
    69daren@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. Spaghetti szpinakowe.

    Składniki
    słoik suszonych pomidorów
    dwie cebule
    opakowanie szpinaku
    wędzony łosoś
    słodka śmietanka
    czosnek sól pieprz do smaku

    Suszone pomidory drobno pokroić i podsmarzyć. Dodać drobno posiekaną cebulę i ponownie podsmarzyć. Następnie dodać szpinak i po kilku minutach doprawić czosnkiem solą i pieprzem według uznania. Ja dodaję jeszcze wędzonego łososia i słodką $mietankę ale nie jest to konieczne. Całość dodajemy do ugotowanego makaronu.

    Agnieszka agnieszkapomaranska@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  25. Spaghetti szpinakowe.

    Składniki
    słoik suszonych pomidorów
    dwie cebule
    opakowanie szpinaku
    wędzony łosoś
    słodka śmietanka
    czosnek sól pieprz do smaku

    Suszone pomidory drobno pokroić i podsmarzyć. Dodać drobno posiekaną cebulę i ponownie podsmarzyć. Następnie dodać szpinak i po kilku minutach doprawić czosnkiem solą i pieprzem według uznania. Ja dodaję jeszcze wędzonego łososia i słodką $mietankę ale nie jest to konieczne. Całość dodajemy do ugotowanego makaronu.

    Agnieszka agnieszkapomaranska@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  26. Makaron z tuńczykiem i pomidorami
    Składniki:
    -200 g makaronu
    -2 łyżki oliwy lub oleju
    -1 cebula
    -2 ząbki czosnku
    -pół czerwonej papryki
    -mała papryczka chili (ewentualnie ostra papryka w proszku)
    -puszka tuńczyka
    -puszka pomidorów (400 g)
    -sól, pieprz
    -świeży tymianek

    Przygotowanie:
    Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę. Dodajemy czosnek i paprykę. Smażymy chwilę. Dodajemy pomidory, smażymy 5 minut. Następnie dodajemy odsączony z zalewy tuńczyk. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.
    W międzyczasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy na patelnię. Całość mieszamy.
    Smacznego :)

    Makaron z cukinią, bakłażanem i suszonymi pomidorami
    Składniki:
    -200 g makaronu
    -2 łyżki oliwy z oliwek
    -1 cebula
    -2 ząbki czosnku
    -1 mała cukinia
    -pół bakłażana
    -pół papryki
    -2 łyżki suszonych pomidorów
    -pół słoiczka sosu z pomidorów daktylowych (około 140 g)
    -100 g świeżego szpinaku baby
    -sól, pieprz
    -2-3 gałązki tymianku
    -odrobina papryczki chili w sprayu
    -parmezan
    -kilka listków bazylii

    Przygotowanie:
    Cukinię i bakłażana kroimy w cienkie plasterki. Grillujemy z każdej strony, odkładamy. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy na nią drobno pokrojoną cebulę, smażymy do zeszklenia. Dodajemy czosnek, a po 30 sekundach dodajemy pokrojoną paprykę. Smażymy chwilę. Następnie dodajemy cukinię, bakłażana (większe plastry bakłażana kroimy na mniejsze części), suszone pomidory i sos pomidorowy. Smażymy na małym ogniu przez około 5 minut, pod koniec dodajemy umyty i osuszony szpinak. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i papryczką chilli w sprayu.
    W międzyczasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu (al dente). Odcedzamy, dodajemy na patelnię, mieszamy.
    Podajemy z świeżymi listkami bazylii i startym parmezanem.
    Smacznego :)

    niebieskooka_90@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  27. nadziewane muszle
    muszle z makaronem pełnoziarnistym.

    Pomysł na kolację, śniadanie lub coś do grilla. Ewentualnie jako dodatek do sałaty w sobotnie popołudnie :)

    Składniki:

    ok 30szt obgotowanych w słonej wodzie muszli makaronowych,
    2 jajka ugotowane na twardo,
    1 papryka (u mnie czerwona),
    kawałek pora,
    kilka łyżek majonezu,
    pół puszki kukurydzy,
    ewentualnie feta pokrojona na kawałeczki,
    nać pietruszki do dekoracji,
    sól i pieprz.

    Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, mieszamy z majonezem doprawiamy solą i pieprzem. Wystudzone muszle nadziewamy i układamy na talerzu. Całość można posypać natką pietruszki i jeśli macie ochotę możecie układać je na liściach sałaty.

    edyta.kosiak@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  28. lasagne z brokułem:

    Składniki:

    200 g twarogu wymieszanego z kilkoma łyżkami śmietany,
    1 świeży brokuł,
    1 kulka mozzarelli,
    1 cebula,
    4 ząbki czosnku,
    1/2 szklanki starkowanego żółtego sera,
    1 puszka pomidorów + kilka łyżek pasaty pomidorowej,
    płaty lasagne,
    sól, pieprz, bazylia (łyżeczka),



    Brokuły lekko podgotowujemy we wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Poszatkowaną cebulę szklimy na oleju dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucamy pomidory z puszki, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Gotujemy kilka minut.
    Na dnie naczynia rozsmarowujemy sos pomidorowy na nim układamy płaty makaronu, następnie brokuły na wierzch których dajemy twaróg wymieszany ze śmietana oraz częścią żółtego sera. Przykrywamy makaronem na którym wylewamy resztę pomidorów. Następnie układamy pokrojoną w plastry mozzarellę oraz resztę żółtego sera. Pieczemy 35min/220°C.

    OdpowiedzUsuń
  29. Zielony makaron tagliatelle z nerkowcami (wegański)

    opakowanie zielonego makaronu tagiatelle - wstążki (ze szpinakiem)
    1 cienka młoda cukinia
    garść nerkowców
    cebula, czosnek
    kilka suszonych pomidorów
    sól, pieprz
    olej kokosowy do smażenia
    natka pietruszki

    Makaron ugotować. Cukinię pokroić na cienkie wstążki obieraczką i na 2 minuty wrzucić do wrzątku. Cebulę pokrojoną drobno z czosnkiem usmażyć na patelni na dużej ilości oleju kokosowego, pod koniec dodać suszone pomidory pokrojone w paski oraz ugotowany makaron. Wszystko razem wymieszać. Na sam koniec dodać cukinię i delikatnie wymieszać. Całość posypać uprażonymi na suchej patelni nerkowcami i dużą ilością natki pietruszki.
    marysia818(at)wppl

    OdpowiedzUsuń
  30. Makaron z sosem pomidorowym.
    Składniki:
    400 g makaronu penne
    1 bakłażan
    2 opakowania pomidorów w puszce
    1 cebula
    200 g startego sera
    Fix spaghetti napoli
    cukier
    pieprz
    1,5 szklanki oleju

    Sposób przygotowania:
    W dużym garnku zagoduj wodę i ugotuj makaron al dente. Po ugotowaniu makaronu wodę zostaw.
    Bakłażana pokrój w plastry i usmaż na złoto w dużej ilości oleju. około 2,3 łyżek oleju zostaw do sporządzenia sosu. Plastry bakłażana odsącz na papierowym ręczniku.
    Cebulę posiekaj drobno. Przygotuj sos: do garnka wlej resztę oleju, zeszklij cebulę. Dodaj pomidory z puszki. Szklankę wody pozostałej z ugotowanego makaronu wymieszaj z fixem. Dodaj go do sosu. Duś około 15 minut. Dodaj szczyptę cukru oraz pieprzu do smaku. Bakłażana pokrój w kostkę, dodaj do sosu. Gotuj bez pokrywki do momentu odparowania wody, a następnie zmiksuj.

    OdpowiedzUsuń
  31. Makaron z masłem orzechowym i brokułami z jogurtowo-koperkową nutą

    Makaron wg uznania
    Brokuł
    Co najmniej 3 kopiaste łyżki masła orzechowego
    Jogurt naturalny
    Koperek
    Starty ser

    Makaron gotujemy al dente. Po ugotowaniu przekładamy na patelnię i dodajemy ugotowany w osolonej wodzie i przelany zimną wodą brokuł. W szklance mieszamy opakowanie jogurtu z masłem orzechowym oraz posiekanym koperkiem. Zalewamy powstałym sosem makaron i brokuł, przyprawiamy wedle uznania (polecam czosnek). Podajemy posypane startym żółtym serem.

    nataliaaw@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  32. Lasagne z owocami morza



    Składniki:
    12 płatów lasagne
    500gr szpinaku
    sloiczek małży w zalewie
    200g krewetek
    2 papryki
    2 szkl. mleka
    2 łyżeczki mąki
    20g cukru
    oliwa, gałka muszkatołowa, bazylia, czosnek

    1. Papryki smarujemy oliwą, opiekamy w 220 stopniach aż skórka zacznie czernieć (10-15 minut powinno wystarczyć, paprykę od czasu do czasu trzeba przekręcić).
    2. Małże wraz z zalewą przekładamy do rondelka, gotujemy 5 minut, odcedzamy. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i krewetki, smażymy kilka chwil, wyjmujemy. Następnie płuczemy szpinak, wrzucamy na oliwę na 2-3 minuty, odcedzamy.
    3. Wyjmujemy papryki, studzimy, obieramy, zlewając sok do osobnego naczynia. Piekarnik przestawiamy na 200 stopni.
    4. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wsypujemy mąkę ciągle mieszając, kiedy zacznie się gotować wlewamy powoli mleko dokładnie mieszając. Doprawiamy gałką i gotujemy aż zacznie odrobinę gęstnieć. Dzielimy sos na 3 części: jedną mieszamy z małżami, jedną z krewetkami i szpinakiem, a jedną łączymy z sokiem z papryki.
    5. W żaroodpornym naczyniu układamy 1/3 makaronu (surowego! w nadzieniu jest dość wilgoci, żeby po upieczeniu lasagne była al dente, a nie surowa), masę ze szpinakiem, znów makaron, masę z małżami, makaron, beszamel z sokiem z papryki. Wstawiamy do pieca na 20-25 minut.
    6. Papryki kroimy wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy dodając posiekaną bazylię i cukier, a gdy ten się rozpuści, smażymy, aż sos zgęstnieje.
    7. Podajemy kawałki lasagne układając na niej karmelizowaną paprykę.


    Lena
    to-paz@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  33. Farfalle z cukinią, orzechami i kozim serkiem

    makaron Farfalle barilla
    cukinia
    serek kozi twardy dojrzewający
    czosnek
    orzechy włoskie
    olej orzechowy
    sól
    pieprz
    oliwa


    Cukinie ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Przekładamy do sitka, posypujemy lekko solą i zostawiamy by odciekł nadmiar wody.Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni Makaron kokardki gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek, dodajemy cukinię i smażymy parę minut. Doprawiamy, solą i pieprzem oraz bazylią. Na patelnię wrzucamy makaron. Delikatnie mieszamy.Wykładamy na talerz. Na wierzch kruszymy kozi serek, posypujemy orzechami. Można jeszcze skropić olejem orzechowym po wierzchu :) Pyszne lekkie i warzywne :)
    skalska.ola@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  34. Pyszny (i szybki!) makaron z własnym sosem pomidorowym z fetą
    Składniki:
    2 puszki pomidorów pelati
    garść kukurydzy
    2 średnie marchewki
    ser feta lub bałkański który mniej się rozpada
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    ulubiony makaron Barilla
    sól,pieprz,bazylia i oregano
    Wykonanie:
    Marchew,cebulę i czosnek drobno kroimy. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i gdy się zeszkli dodajemy czosnek i marchew chwilę podsmażamy następnie dodajemy pomidory z puszki i odparowujemy wodę. W tym czasie gotujemy osoloną wodę na makaron,gdy woda się zagotuje wrzucamy makaron i gotujemy al dente. Gdy woda z sosu odparuje dodajemy kukurydzę i pokruszoną fetę (lub ser bałkański) oraz wszystko doprawiamy tak jak lubimy. Makaron odcedzamy i wrzucamy do sosu wszystko razem mieszamy i podajemy. Możemy górę posypać parmezanem. Super szybki i smaczny makaron dla tych którzy albo chcą trochę odpocząć od mięsa albo go w ogóle nie jedzą.
    daria.kretowicz@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  35. bucatini w sosie dyniowym
    200 g makaronu bucatini
    200 g puree dyniowego
    100 g serka homogenizowanego waniliowego
    100 ml białego wina półwytrawnego
    3 strąki marynowanej papryki
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki pestek dyni
    0,5 pęczka natki pietruszki
    przyprawy: sól, pieprz, sos Worcestershire, kminek mielony, kumin, cukier brązowy, pierz kajeński, ocet balsamiczny, gruboziarnista sól, olej rzepakowy
    W dużym garnku zagotowuję wodę. Solę i wrzucam makaron. Gotuję al dente. Odcedzam i zostawiam na sicie.
    W międzyczasie smażę krótko czosnek na niewielkiej ilości oleju. Dodaję cukier i mieszam do rozpuszczenia. Zalewam winem i zagotowuję. Dodaję paprykę i podgrzewam. Dodaję dynię i podgrzewam. Przyprawiam do smaku i duszę. Kiedy wszystko jest ciepłe, dodaję makaron i serek homogenizowany. Podgrzewam i przyprawiam do smaku. Dodaję porwaną natkę.
    Pestki prażę na suchej patelni. Posypuję gorące danie.

    OdpowiedzUsuń
  36. Penne zapiekane z warzywami
    Jak to jest zrobione?
    150 g selera z zalewy + zalewa
    200 g selera świeżego
    150 g szpinaku świeżego
    3 ząbki czosnku
    200 ml mleka
    50 g serka kremowego
    1 łyżka oliwy
    szczypiorek
    imbir mielony
    gałka muszkatołowa świeżo otarta
    pieprz świeżo mielony
    sól
    250 g penne rigate
    Makaron gotuję w osolonym wrzątku na półtwardo.
    Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza z opcją termoobiegu.
    W dużym garnku zagotowuję wodę. Wyłączam palnik. Wrzucam szpinak na 2-3 minuty, przekładam na durszlak i studzę pod zimną wodą, odciskam z wody i pozostawiam na sicie.
    Seler świeży obieram i kroję w średniej wielkości, cienkie plastry.
    Naczynie żaroodporne smaruję oliwą. Układam seler, dodaję szpinak.
    Mleko miksuję z serkiem i zalewą z selera, wyciskam czosnek i przyprawiam. Zalewam seler i szpinak, mieszam do pokrycia, przykrywam folią i piekę 45 minut. Mieszam 2-3 razy w trakcie pieczenia. Dodaję makaron, mieszam i piekę jeszcze kwadrans.
    Szczypiorek siekam drobno, mielę pieprz. Posypuję potrawę po wyjęciu.
    Podaję od razu.

    OdpowiedzUsuń
  37. Makaron w letnich warzywach

    Składniki :


    * 150 g zielonej fasolki, pociętej na krótkie kawałki
    * 500 g razowego makaronu
    * 90 ml oliwy z oliwek
    * 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    * 2 łodygi selera naciowego, pokrojone ( osobiście, nie miałam selera )
    * 20 pomidorów koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
    * 2 małe cukinie, pocięte w podłużne pasy
    * 1 żółta papryka, oczyszczona z nasion, posięta w małe kwadraty
    * 100 g małych liści rukoli
    * 1 łyżka białego octu winnego
    * sól i świeżo zmielony pieprz

    Sposób przygotowania:

    W dużym garnku wrzącej, osolonej wody, gotuj fasolę przez 4-6 minut, aż zmięknie. Starannie odcedź.
    Ugotuj makaron al dente w dużym garnku osolonej, wrzącej wody.
    Odcedź i przełóż do dużej miski z 2 łyżkami oliwy. Dokładnie wymieszaj.
    Dodaj czosnek, fasolę, seler, pomidory, cukinię, paprykę, rukolę, pozostałą oliwę i ocet.
    Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
    Podawaj natychmiast.

    OdpowiedzUsuń
  38. Makaron z warzywami
    Potrzebujemy:
    Makaron obojętnie jaki ale żeby był długi,
    pęczek świeżego szpinaku,
    pomidorki koktajlowe,
    ser parmezan lub ricotta wedle gustu,
    oliwę z oliwek,
    przyprawy:
    bazylia, oregano, tymianek, cząber lub natka pietruszki, chili, pieprz czarny i papryka słodka.
    Makaron gotujemy na al dente.
    na rozgrzaną patelnie wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy szpinak, bardzo krótko go dusimy aby nie stracił koloru, przekładamy na talerz.
    Pomidorki kroimy na pół i wrzucamy na patelnie zaraz po szpinaku. krótko dusimy aby za mocno soku nie puściły.
    Teraz wszystko tzn. szpinak makaron wrzucamy do pomidorków, dodajemy przyprawy i mieszamy. Przekładamy na talerz posypujemy startym parmezanem lub ricottą.
    Smacznego życzy Adula46

    OdpowiedzUsuń
  39. Domowy ramen z tofu:)

    wywar:

    2 marchewki, pocięte na 2 cm kawałki
    1 por, pocięty na 2 cm kawałki
    kilka szczypiorków pociętych na 2 cm kawałki
    3 cm świeżego imbiru, pociętego na plasterki
    1,5 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju sezamowego
    150 g pszennego makaronu pełnoziarnistego Barilla

    dodatki

    tofu
    2 ugotowane na twardo jajka
    100g kapusty bok choy lub ewentualnie rzymskiej, zblanszowanej przed podaniem
    kilka szczypiorków drobno posiekanych
    arkusz wodorostów yaki-nori, pocięty na paski
    pół garści grzybów enoki z puszki (można je chwilę podgotować w wodzie)
    przyprawy do wywaru:

    pasta miso (jasna ‘shiro’ lub ciemna ‘aka’) do smaku
    sos sojowy do smaku

    przygotowanie:

    Rozgrzej piekarnik do 230oC. W żaroodpornym naczyniu ułóż marchewkę, szczypior, por, imbir, posyp solą i skrop olejem sezamowym (rozprowadź go równomiernie po warzywach). Piecz 40 minut.

    Po tym czasie przełóż całą zawartość do dużego garnka i zalej 2.5 litrami zimnej wody. Zagotuj

    Przygotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.

    Do 4 dużych misek dodaj po łyżce ciemnego lub 1,5 łyżki jasnego miso, zalej odrobiną wywaru i rozmieszaj. Dodaj do misek makaron, zalej wywarem, dodaj tofu, przepołowione jajko, zblanszowanego bok choya, posyp obficie szczypiorkiem, dodaj grzyby i dodaj pocięte wodorosty. Jeżeli trzeba, dopraw miso (można je rozpuścić w osobnej miseczce) i sosem sojowym.

    Natinka322 poleca!
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ja : fijalkowska.n@gmail.com

      dowód na funkcjonowanie w rzeczywistym świecie:)

      Usuń
    2. Witam,mój przepis jest niezwykle prosty i z pewną nieśmiałością go dodaję-może jednak komuś się przyda i wprowadzi kubki smakowe w stan uniesienia--ugotować dowolny makaron wg/uznania.Dodać lekko usmażony szpinak(lub buraczki naciowe zielone albo czerwone...mają podobne właściwości zdrowotne co szpinak) z dodatkiem soli ,pieprzu lub w/g uznania zioła-ja uwielbiam prowansalskie i prawie do każdego dania je podaję-oraz 2-3 ząbki czosnku posiekane i podbić kwaśną śmietanką z odrobiną mąki ,szybkie i pożywne danie-polecam zabieganym,zapracowanym i mającym wysublimowany smak :) na proste a zarazem szybkie danie :)
      batumi5@interia.pl

      Usuń
  40. Spaghetti Puttanesca
    Poznałam je w Rzymie i wciąż mam ten smak w głowie. Dziś przygotowałam go po raz pierwszy w domu. Do pełni szczęści brakuje mi tylko słonecznego tarasu na którym mogłabym je skonsumować i kieliszka wina.
    Składniki:
    400 g makaronu spaghetti
    biała cebula
    2-3 ząbki czosnku
    800g pomidorów z puszki (pelatti)
    4 filety anchois
    papryczka chili w całości
    10 szt. czarnych lub zielonych oliwek
    2 łyżki kaparów
    3-4 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżeczki cukru
    sól, czarny pieprz, oregano
    Sposób przygotowania:
    Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić.
    Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Zeszklić razem zna oliwę. Dodać pelatti pomidorowe i gotować aż sos nieco się zagęści. Filety z sardeli drobno posiekać, oliwki pokroić na cztery części, kapary odsączyć, chili drobno posiekać. Przygotowane składniki dodać do sosu i dusić razem około 5 minut aby smaki się połączyły. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, oregano oraz cukrem. Makaron przełożyć do sosu i wymieszać. Serwować udekorowane listkami oregano.

    OdpowiedzUsuń
  41. Razowe spaghetti z pikantnymi krewetkami
    Taką nieco bardziej wykwintną wersję spaghetti zjedliśmy z mężem z okazji moich 30 urodzin. Niezawodne połączenie krewetek chili i czosnku w sosie śmietanowym z białym winem.
    Składniki
    (na 3 porcje)
    200g krewetek (z głowami i pancerzami)
    120ml białego wytrawnego wina
    150g słodkiej śmietanki
    300ml bulionu warzywnego
    czubata łyżka mąki
    pęczek natki pietruszki
    tymianek
    350g razowego makaronu spaghetti
    marynata:
    3-4 łyżki oliwy z oliwek
    3 ząbki czosnku
    pół białej cebuli
    sól, biały pieprz, chili

    Sposób przygotowania
    Cebule siekamy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy prze praskę. Składniki marynaty łączymy.
    Krewetki obieramy z pancerzy i odrywamy główki. Myjemy, osuszamy i wkładamy do marynaty. Mieszamy tak aby marynata pokryła dokładnie krewetki. Zawijamy w folię spożywcza i zostawiamy w lodówce na minimum godzinę a najlepiej na całą noc.
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy.
    Rozgrzewamy dużą patelnię. Krewetki wraz z marynata przesmażamy na dużej mocy przez 2-3 minuty. Krewetki wyciągamy z patelni na talerzyk a do marynaty na patelni dolewamy wino oraz śmietankę. W bulionie rozrabiamy łyżkę mąki. Wlewamy przez sitko na patelnię. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem oraz tymiankiem. Do sosu przekładamy odsączony makaron oraz krewetki, Dokładnie razem mieszamy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

    OdpowiedzUsuń
  42. Zapiekanka makaronowa

    Mega proste , sycące i pyszne danie na codzienny obiad .

    Przepis :

    - 1 opakowanie penne Barilla
    - 1 kg pieczarek
    - 1 cebula
    - 4 jajka
    - 2 łyzki koncentratu pomidorowego
    - 1 pęczek pietruszki
    - sól , pieprz

    Makaron ugotować all dente . Pieczarki pokroić i usmażyć z cebulką . Wymieszać z ugotowanym makaronem. Pietruszkę drobno posiekać . Mikserem wymieszać jajka z koncentratem pomidorowym i posiekana pietruszką , doprawić solą i pieprzem . Makaron z pieczarkami wyłożyć na patelnie i całość oblać masą jajeczną . Przykryć pokrywką i podpiecz na wolnym ogniu żeby nie spalić od spodu , Makaron można póżniej pokroić na dwie lub cztery porcje . Danie jest banalne ale naprawdę pyszne . Zwłaszcza chrupiące jajko z dużą ilością pietruszki . naprawdę polecam

    e-mail - dorotagradecka@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  43. Barilla pod kołderką dla dużej rodziny

    - opakowanie 1kg Barilla Bavette
    - opakowanie warzyw na patelnię (ok. 0,5kg)
    - sól, pieprz
    - odrobina masła do wysmarowania naczynia
    - 20dkg startego sera żółtego gouda

    sos beszamel:
    - 2 łyżki masła
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 1,5 szklanki mleka
    - sól, biały pieprz

    Makaron ugotować al dente.
    Warzywa wrzucić do osolonego wrzątku, gotować ok 5-6 min, odcedzić, wymieszać z makaronem i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, przyprawić solą i pieprzem.
    Sos: w rondlu stopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać aż do uzyskania zasmażki, gdy zasmażka zacznie wrzeć wlać zimne mleko i ciągle mieszając (aby nie wystąpiły grudki) doprowadzić do wrzenia i zgęstnienia. Doprawić solą, białym pieprzem i startą gałką muszkatołową.
    Sos wylać na warzywny makaron, posypać serem i zapiekać ok. 45min w 180 stopniach. Smacznego!

    adres email: kurzawska.malgorzata@krasnystaw.eu

    OdpowiedzUsuń
  44. OLIWNY GAJ

    Składniki:

    Dowolny makaron 100 g
    Oliwki zielone 30 g
    Przecier pomidorowy 50 g
    Oliwa z oliwek 1 łyżka
    Czosnek 1 ząbek
    Cebula 1/2 szt.
    Papryczka piri-piri 4 szt.
    Brązowy cukier trzcinowy 1 łyżeczka
    Sól
    Pieprz
    Oregano

    Sposób przygotowania:
    KROK 1:

    Przygotować makaron według przepisu na opakowaniu, nie zapominając o osoleniu wody i dodaniu do niej kropli oliwy.
    KROK 2:

    Przygotować sos. Cebulę drobno poszatkować, wrzucić na rozgrzaną oliwę. Papryczki pozbawić niezwykle ostrych nasion, pokroić w drobne paseczki. Gdy cebula się zeszkli, dodać papryczki i pokrojone w plasterki oliwki. Dodać przecier pomidorowy, wyciśnięty ząbek czosnku i cukier, podgrzewać przez 2 min. Przyprawić.
    KROK 3:

    Odsączony makaron wymieszać z przygotowanym sosem, udekorować oliwkami i małymi pomidorkami.

    adres email: emikajagus@onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  45. Przepis Makaron ze szpinakiem i słonecznikiem

    ok. 200 g mrożonego szpinaku
    2 ząbki czosnku,
    2 łyżki łuskanego słonecznika
    1 łyżka oliwy,
    szczypta gałki muszkatołowej,
    sól i pieprz do smaku.
    Cebulkę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie wrzucamy czosnek i słonecznik i całość chwilę smażymy, często mieszając. Danie podajemy z makaronem ugotowanym al dente, przybrany jogurtem lub ricottą, posypane świeżo mielonym pieprzem.
    adres email wiolka1521@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  46. Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym

    SKŁADNIKI
    450 g mrożonego (rozdrobnionego) szpinaku
    1 duża śmietana 18% (330 g)
    3-4 ząbki czosnku
    400 g makaronu (u mnie wstążki, ale może być inny np. długi do spaghetti)
    130 g żółtego sera
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

    WYKONANIE

    W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć jakiś czas żeby odparował nadmiar wody. Następnie dodać śmietanę, szczyptę gałki muszkatołowej i ser starty na tarce, wymieszać i zostawić na wolnym ogniu 5 minut. Do garnuszka nalać nieco wody, dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Dodać do gotującego się szpinaku.
    Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju (ilość minut podana na opakowaniu). Gotowy odcedzić z wody.
    Nakładać na talerz makaron, polać sosem szpinakowym i posypać startym serem.

    e-mail: ejszet@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  47. WEGAŃSKI BLOK CIASTECZKOWY TIRAMISU

    Składniki:
    1 puszka ciecierzycy
    2 łyżki cukru waniliowego
    1/2 szklanki mleka kokosowego
    1 szklanka kawy
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1/2 łyżki proszku do pieczenia
    1/4 szklanki daktyli, zamoczonych w gorącej wodzie
    1/3 szklanki mąki kokosowej

    Składniki na przybranie czekoladowe:
    1 1/2 łyżki oleju kokosowego
    1 1/2 łyżki syropu klonowego
    2 łyżki kakao

    Składniki na przybranie ciasteczkowe:
    2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
    1 łyżka miodu
    1 łyżka oleju kokosowego
    1 łyżka mąki słonecznikowej
    2 łyżki mąki kokosowej
    1/2 łyżki wody
    1 łyżka cynamonu

    Ciasto: wszystkie składniki wrzucić do blendera i zblendować na gładką masę. Wylać do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 C przez około 30-40 minut, aż się zarumieni. Kiedy ostygnie, potnij na kwadraty i wsadź do lodówki, żeby się ochłodziły.

    W międzyczasie, dodaj do miski wszystkie składniki ciasteczkowego przybrania oprócz wody i wymieszaj. Dolewając wody ugniataj składniki na ciasto.Tak uformowanie ciasto umieść między dwoma kawałkami pergaminu i zroluj na ok. 2 mm grubości. Piecz 10 minut w 200 C aż się zarumieni. Wyjmij do ostygnięcia.

    W tym czasie wrzuć wszystkie składniki czekoladowego przybrania do rondla i gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając na gładką masę. Zdejmij z ognia i odstaw na bok.

    Wyjmij schłodzone bloki ciasta, polej czekoladą i posyp ciasteczkowym przybraniem.

    e-mail: puzioroksana@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  48. Przepis na makaron z mozzarellą i szpinakiem

    Składniki;
    - Makaron (ładnie wyglądają wstążki)
    - Jedno opakowanie mozzarelli
    - 450 g szpinaku
    - 2 łyżeczki bazylii, oregano
    - sół, pieprz, ząbek czosnku
    - łyżka oleju

    Gotujemy makaron. Na patelnię wlewamy olej, smażymy szpinak i drobno pokrojony czosnek. Dodajemy przyprawy oraz pokrojony w kostkę ser. Mieszamy, smażymy do rozpuszczenia się sera. Podajemy z makaronem. Jeśli mamy dość dużą patelnię możemy dodać do niej makaron i wymieszać z serem i szpinakiem.

    e-mail: kasiaaa41022@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  49. Spaghetti z tuńczykiem i groszkiem - bardzo szybkie i bardzo smaczne:)

    Składniki:
    - 1 puszka zielonego groszku,
    - 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju,
    - 1 cebula,
    - 2 ząbki czosnku,
    - 2 łyżki oleju
    - pieprz, sól,
    - pół paczki ulubionego makaronu - ja używam makaronu spaghetti albo grubej tasiemki.

    Przygotowanie:
    Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
    Cebulę pokroić w kosteczkęm czosnek zmiażdżyć i razem zeszklić na oleju zmieszanym z olejem z jednej puszki tuńczyka.
    Do cebuli i czosnku dodać groszek i tuńczyka (można go trochę rozdrobnić), wymieszać, chwilę pogotować.
    Dodać na patelnię odcedzony makaron i dokładnie wymieszać.
    Całość doprawić solą i pieprzem.Wyłożyć na talerze i zajadać.
    *Uwielbiam jeszcze całość posypać tartym żółtym serem :)
    Pyszności!

    e-mail: paulynka88@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  50. 1. MAKARON Z TWAROGIEM I WARZYWAMI
    Składniki na 1 porcję
    *65g makaronu orkiszowego, ugotowanego
    *150g cukinii, pokrojonej w połówki plasterków
    *1 średni pomidor, pokrojony w kostkę
    *1/2 małej cebuli, posiekanej
    *1 łyżeczka suszonej bazylii, świeżo zmielony pieprz, szczypta soli
    *kilka zielonych oliwek, przepołowionych
    *80g chudego twarogu
    *1 łyżka jogurtu naturalnego
    *1 ząbek czosnku
    *1 łyżeczka pestek dyni
    *kilka listków świeżej bazylii

    Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę i smaż mieszając, a gdy lekko się spiecze dodaj cukinię, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Pod sam koniec dodaj oliwki i pomidora. Dopraw bazylią, szczyptą soli i pieprzem. Warzywa wymieszaj z ugotowanym makaronem. Przełóż danie do głębokiego talerza, a na wierzch nałóż twaróg wymieszany z jogurtem, czosnkiem, pieprzem i odrobiną soli. Posyp danie pestkami dyni i listkami bazylii. :)

    2. LAZANIA ZE SZPINAKIEM I CUKINIĄ

    Składniki na 3-4 porcje:
    *500g mrożonego szpinaku w liściach
    *4 łyżki mascarpone
    *3-4 ząbki czosnku
    *mała cebula
    *kulka mozarelli
    *1/2-1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    *1 nieduża cukinia
    *2 łyżki oleju
    *sól, pieprz
    *płaty lazanii

    Na oleju podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną drobno cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaj szpinak i smaż go około 5 minut, od momenty, gdy się rozmrozi. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Na koniec dodaj mascarpone i mieszaj aż się rozpuści. Cukinię pokrój na cienkie plasterki. W naczyniu żaroodpornym ułóż pierwszą warstwę makaronu (nie gotuj go wcześniej). Przykryj makaron szpinakiem, a na warstwie farszu ułóż plasterki cukinii. Powtarzaj, do skończenia się składników. Na samym wierzchu ułóż płat makaronu, a na nim plasterki mozarelli. Naczynie przykryj pokrywką i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20-30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i zapiekaj kolejne 30 minut.

    OdpowiedzUsuń
  51. 1
    Spaghetti z bobem i sosem czosnkowym

    Składniki na 2 porcje:
    *160g makaronu spaghetti, ugotowanego
    *pęczek natki pietruszki
    *1 ½ szklanki młodego bobu
    *sól
    *1/2 szklanki śmietany sojowej
    *3 ząbki czosnku
    *2 łyżki oliwy z oliwek
    *szczypta słodkiej papryki, pieprz

    Bób ugotuj na parze ok. 5 minut i obierz ze skórki. Czosnek posiekaj i wymieszaj ze śmietaną, oliwą i przyprawami. Ugotowany makaron polej sosem, nałóż bób i posyp posiekaną natką pietruszki.

    2
    Tagliatelle z pieczoną dynią i parmezanem

    Składniki:
    *kawałek dyni Muskat
    *kilka łyżek miodu
    *oliwa
    *kilka gałązek tymianku
    *kilka gałązek rozmarynu
    *kilka listków bazylii
    *kawałek parmezanu
    *1-2 ząbki czosnku
    *sól i czarny pieprz
    *100g świeżego makaronu tagliatelle

    Dynię pokrój na kawałki i ułóż na pergaminie. Skrop miodem i posyp gałązkami rozmarynu i tymianku. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz, aż dynia zmięknie i delikatnie się skarmelizuje. Odetnij skórę dyni, a miąższ pokrój w średnią kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Dodaj dynię i smaż kilka minut. Dorzuć ugotowany al dente makaron. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyłóż na talerz i posyp wiórkami parmezanu i listkami bazylii.

    d-jachimowska@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  52. ŚRÓDZIEMNOMORSKIA LAZANIA (dla 4 osób)

    LAZANIA:
    350 g bakłażana
    350 g cukinii
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
    sól
    1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
    pieprz
    1 duże opakowanie (250 g) sera mozzarella z bazylią
    9 arkuszy lazanii
    100 g startego sera

    SOS:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki pszennej
    400 ml mleka
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa

    PRZYGOTOWANIE:
    1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, z włączoną funkcją pieczenia od góry i od dołu.
    2. Bakłażany i cukinię umyć i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodać bakłażany i cukinię, smażyć razem przez ok. 6-8 minut i posolić. Dodać krojone pomidory, doprawić solą i pieprzem.
    3. W garnku rozpuścić masło na sos. Dodać mąkę, krótko smażyć. Stopniowo dodawać mleko, ciągle mieszając i zmieszać na jednolitą masę. Zagotować, doprawić solą i pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
    4. Mozzarellę pozostawić do odcieknięcia i pokroić w plasterki. Wlać trochę sosu do naczynia za zapiekanek. Włożyć do niej trzy arkusze lazanii, warzywa, mozzarelle i polać sosem, obłożyć kolejnymi trzema arkuszami lazanii, na nie warzywa, mozzarellę i sos. Ułożyć jeszcze jedną warstwę, polać na koniec sosem. Posypać startym serem i piec w piekarniku przez ok 35-40 minut.

    marta07071@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  53. Dorsz w pesto na makaronie dla 3 osób

    2 - 3 filety z dorsza
    150 g zielonego pesto
    4 gałązki szałwii
    4 – 5 gałązek melisy cytrynowej
    Sól, pieprz
    opakowanie orecchiette Barilla


    Umytą i osuszoną rybę oprósz solą i pieprzem z dwóch stron.
    Ułóż na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pomiędzy kawałki ryby rozłóż zioła (melisę, szałwię).
    Na rybę nałóż 3/4 pesto.
    Przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni około 10-15 minut.

    Podczas pieczenia ryby ugotuj makaron.

    Makaron wymieszaj z pozostałym pesto i wyłóż na wierzch rybę.

    OdpowiedzUsuń
  54. ZIELONY WZROK GORGONY
    czyli makaron z gorgonzolowo-szpinakowym sosem

    Składniki:


    250 g makaronu muszelki
    250 g szpinaku (u mnie był to mrożony szpinakowy brykiet*)
    100 g sera gorgonzola (pikantnego, rzecz jasna)
    50 g sera hochlander z czosnkiem (ale może być też inny żółty, łatwo topliwy)
    200 g jogurtu (może być sojowy)
    garść orzechów włoskich
    odrobina masła do nasmarowania patelni
    przyprawy: pieprz, odrobina soli (opcjonalnie**), tymianek, pietruszka, koperek (może być suszony), gałka muszkatołowa


    Przygotowanie:


    Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na bok.


    W tym czasie nagrzewamy patelnię nasmarowaną lekko masłem i rzucamy na nią szpinak. Podgrzewamy szpinak na średnim ogniu, aż roztopi się, a woda odparuje, co zwykle trwa kilkanaście minut. Następnie doprawiamy zieleninę do smaku i zalewamy jogurtem. Podgrzewamy całość kilka minut, żeby się dobrze nagrzała.


    Kroimy sery w kostkę i dorzucamy do patelni - zostawiając kilka kosteczek gorgonzoli do dekoracji. Teraz trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo twarda skórka włoskiego specjału długo się roztapia. Oczywiście, doprawianie do smaku jest wskazane! :-)


    Gdy zielona papka będzie już gotowa, wykładamy sos na makaron, całość posypujemy dodatkowo serem i orzechami włoskimi. A później... później odkrywamy, że szpinak nie jest wcale taki zły, zwłaszcza w oryginalnym połączeniu z gorgonzolą!


    Smacznego!


    Nulek
    anulawawrzyniak@gmail.com

    P.S. Sosu zostanie pewnie więcej, niż makaronu, ale można go zużyć np. na nadzienie do naleśników. Polecam. :-)

    P.S.2. Fotkę ilustrującą moją recepturę za chwilę wyślę mailem. :) Miłego poranka!

    * Na pohybel Magdzie Gessler! Mrożonka i basta! ;-)
    ** Gorgonzola picante jest dość słona, podobnie jak łosoś, więc ja sobie solenie darowałam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  55. Szpinakowe spaghetti z pomidorem
    *200 g makorony do spaghetti
    *ząbek czosnku
    *100 g mrożonego szpinaku
    * ser mozzarela (do smaku)
    *masło lub olej (lepsze masło, ale w ostateczności olej)
    *pomidor
    *świeża bazylia
    Na rozgrzanej patelni rozpuścić lub rozgrzać tłuszcz
    wsypać wcześniej lekko rozmrożony szpinak
    dusić ok 20 minut
    dodać skrojonego pomidora i czosnek
    w tym czasie ugotować makaron
    kiedy danie będzie gotowe nałożyć na talerz, posypać serem ( do ozdoby dodać bazylie)

    Erwina,14 lat
    Trzebinia
    erwina.kowalska123@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  56. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  57. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  58. Makaron a'la niegrzeczna kobietka
    400g makaronu spaghetti
    puszka pomidorów(pokrojonych)
    odrobina papryczki chili
    połowa szklanki czarnych oliwek
    1 ząbek czosnku
    3 łyżeczki kaparów
    kilka łyżek oliwy
    po szczypcie soli i czarnego pieprzu
    natka pietruszki
    Oliwki kroję na paski,papryczkę i czosnek siekam. Do garnka wlewam oliwę i rozgrzewam. Wrzucam chili i czosnek i duszę na małym ogniu przez minutę. Dorzucam oliwki i kapary,duszę przez 3 minuty. Dodaje pomidory,sól i pieprz. Duszę ok.20 minut. W międzyczasie gotuje makaron al dente,odcedzam,wrzucam do sosu. Mieszam . Podaje z natką pietruszki. Smacznego!

    Karolina Leszczyńska
    karo.lina1993@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  59. Makaron z mango w lekko pikantnym sosie kokosowym

    Co nam będzie potrzebne:

    Makaron Spaghetti Barilla (pełnoziarnisty)
    Mleko kokosowego
    Papryka czerwona/ Cebula/ Pomidorki koktajlowe/ Ząbek czosnku
    Mango
    Oliwa
    Imbir
    Miód
    Sól, świeżo mielony pieprz, chilli, kolendra

    A więc do pracy:

    Parykę, cebulę i mango pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Wrzucić na rozgrzaną oliwę. Chwilę podsmażyć i doprawić pieprzem, solą oraz chilli. Dodać szklankę wody i mleko kokosowe (1 ½ szklanki). Trzymać na średnim ogniu do momentu gdy woda odparuje. Następnie dodać imbir i kilka kropli miodu.
    Makaron przygotowujemy w formie al dente. Po odsączeniu dodajemy do sosu. Chwilę podgrzewamy I serwujemy w głębokich talerzach. Na końcu przyozdabiamy kolendrą I pomidorkami koktajlowymi.

    Mniam mniam =)

    Moje dane:
    Marek, 25
    marekk-17@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  60. Makaron z konfiturą z czerwonej cebuli.
    Jako, że konfitury robię zawsze więcej i wkładam ją w słoiki, to przygotowanie tego dania zajmuję naprawdę chwile i ogranicza się do ugotowania makaronu i podgrzania konfitury. JJak robię konfiturę?
    Potrzeba pół kilograma czerwonej cebuli, 3 łyżki oleju, 3 łyżki cukru, łyżka octu balsamicznego, 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina, sól i pieprz do smaku.
    Cebulę pokroić w piórka. Wrzucić na zimny olej i lekko posolić. Podgrzewać do momentu zeszklenia cebuli. Dodać cukier. Gdy cukier się skarmelizuje, a cebula nabierze pięknego, bordowego koloru dodać ocet, a następnie wino. Podgrzewać do momentu odparowania płynów.

    Marzena Zielona Góra batonzo@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  61. Makaron Barilla spaghettin.5
    0,5 kg ricotty
    2 żółtka
    garść posiekanej zieleniny (koper, natka)
    sól
    pieprz
    łyżka margaryny
    ząbek czosnku
    cebula

    Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie al dente; rozłożyć folię aluminiową i na niej spaghetti- klusek koło kluska (jak w słomiance)Cebulę i czosnek posiekać; przesmażyć na margarynie; postawić do ostygnięcia;połączyć to z serem, żółtkami, zieleniną, przyprawami; rozsmarować na makaronie; zrulować; zapiec w folii- 20 min 1 180 stopniach; kroić na plastry; polewać dowolnym sosem.

    OdpowiedzUsuń
  62. Tort makaronowy

    Barilla Bavette n13
    sól
    biały pieprz
    2 cebule
    25 dkg szynki gotowanej
    tymianek- 4 gałązki
    250g śmietany
    100g sera żółtego twardego
    4 jajka
    40 g bułki tartej
    25g margaryny
    100g masła

    Makaron ugotować w osolonej wodzie; przepłukać zimną wodą;pokroić szynkę w drobną kostkę; cebulę podsmażyć; tortownicę posmarować margaryną; ułożyć w krąg makaron, na to szynkę z cebulką, makaron, szynkę, makaron; śmietanę, ser starty, jajka zmieszać, dodać tymianek, pieprz, sól i polać tort.
    Piec 30 min w 175 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia tort posypać bułką tartą i na to zetrzeć masło; przykryć folią aluminiową i zapiec jeszcze 10 minut.
    Kroić jak tort; śliczny w przekroju i smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  63. Mięsny rulet faszerowany makaronem

    Pół kilo mielonej piersi indyczej (może być kurza, ale indyk zdrowszy)
    Barilla Bevette- paczka
    5 dkg margaryny
    niepełna szklanka śmietany
    1 jajko
    2 łyżki kaszy mannej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    łyżeczka kurkumy
    2 łyżeczki soli
    2-3 ząbki czosnku
    pieprz
    posiekana zielenina

    Mięso zmielić z czosnkiem; dodać jajko,margarynę, sól, pieprz; wymieszać; dodać kaszę, mąkę i śmietanę i znowu wymieszać do jednorodnej masy; zrulować w kiełbaskę, w folię i do lodówki do czasu formowania całości.
    Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie do półtwardości; odcedzamy; w misce przesypujemy kurkumą i delikatnie mieszamy; wykładamy makaron na folię- wzdłuż rozprostowujemy jak "kucyk" razem; zawijamy i wkładamy na 20 min do lodówki.
    Mięsny farsz na foli aluminiowej(błyszczącym do góry) formujemy w prostokąt długości makaronu; posypujemy zieleniną; na skraju prostokąta kładziemy makaronowy rulon i zawijamy w kiełbaskę. Pieczemy 40 minut w 190 stopniach.
    Po upieczeniu chwilę niech będzie w folii.
    Kroimy w plastry ciekawe w przekroju.


    OdpowiedzUsuń
  64. Makaronowa sałatka w cytrynowych koszyczkach
    Składniki:

    · olej

    · sok z cytryny

    · przyprawy: sól, chili, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie

    · 250g makaronu „kolanka ozdobne”

    · puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (125g)

    · pomidory z puszki (400g)

    · średnia cebula

    · 2 ząbki czosnku

    · szczypiorek

    · 5-6 cytryn na „koszyczki”

    Wykonanie:
    Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy chili, zioła prowansalskie i pieprz cytrynowy. Smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka oraz pomidory. Mieszamy tak, aby powstał sos. Przyprawiamy solą. Całość podgrzewamy ok. 15 min. W międzyczasie gotujemy makaron na sposób al-dente. Przygotowany sos mieszamy z makaronem. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Sałatką napełniamy wycięte w cytrynach koszyczki. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

    Pozdrawiam,
    Edyta Bracka

    OdpowiedzUsuń
  65. Przepis na wegetariański makaron bardzo wiejski :)

    Składniki na 5 porcji:
    -opakowanie makaronu (ja wybrałam świderki)
    -10 dużych pieczarek
    -1 średnia cukinia
    -2 pomidory
    -1 papryka
    -połowa słoiczka kaparów
    -250 ml passaty pomidorowej
    -oregano, bazylia, pieprz, sól
    -2 ząbki czosnku
    -2 małe cebule
    -oliwa z oliwek

    Makaron ugotować wedle instrukcji z opakowania. Na rozgrzanej oliwie usmażyć pokrojone w kostki pieczarki, paprykę, cukinię, cebulkę. Dodać przeciśnięty przez wypraskę czosnek. Obrane ze skórki pomidory pokroić na małe kawałeczki i dodać do reszty warzyw razem z kaparami. Wlać passatę, dusić przez 10 minut. Doprawić przyprawami wedle uznania.
    Mieszać z ugotowanym makaronem na małym ogniu około 3 minut.

    Anna Gałaszewska

    OdpowiedzUsuń
  66. SOS PIECZARKOWY Z MAKARONEM

    Składniki:
    1 opakowanie makaronu wstążki Barilla
    1/2 kg pieczarek,
    1 mała cebula (może być więcej lub mniej wedle upodobań),
    1/4 kostki masła,
    1 kostka do makaronu, ryżu i ziemniaków,
    250-300 ml śmietany 30%,

    Przyprawy:
    1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej,
    ząbek czosnku,
    szczypta ostrej papryki w proszku,
    szczypta mieszanki ziół prowansalskich (czyli bazylii, oregano, rozmarynu, tymianku itp.)
    sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania:
    Umyte, obrane i pokrojone w plasterki (razem z nóżkami) pieczarki dusimy na maśle z drobno pokrojoną cebulą. Po ok. 15-20 min całość zalewamy ok. 400 ml gorącej wody i dodajemy kostkę do makaronu, ryżu i ziemniaków. Całość dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia kostki, a następnie cały czas mieszając powoli dolewamy śmietanę 30% i przyprawiamy gałką muszkatołową, rozgniecionym ząbkiem czosnku, ostrą papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
    Podajemy z ulubionym makaronem i posypujemy parmezanem.

    OdpowiedzUsuń
  67. Zupa z cukinii w gniazdkach

    Składniki:
    200 g Makaronu gniazda Barilla
    2 średnie cukinie,
    1 drobiowa kostka rosołowa,
    2 średnie marchewki,
    1 mała pietruszka - korzeń,
    1/8 selera korzeniowego,
    70 ml śmietany 30%,
    1 ząbek czosnku,
    szczypta natki pietruszki,
    szczypta koperku,
    sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania:
    Cukinie myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki, marchewki, pietruszkę korzeniową oraz seler myjemy, obieramy i trzemy na grubej tarce. W garnku gotujemy ok. 1,5 litra wody, gdy się zagotuje dodajemy kostkę rosołową oraz cukinię, marchewkę, korzeń pietruszki i selera. Całość gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez 15 min, po czym wrzucamy makaron i gotujemy całość od 9 do 11 min, w zależności od tego czy wolimy miękki czy twardy makaron. Pod koniec gotowania dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, szczyptę natki pietruszki, szczyptę koperku, oraz sól i pieprz do smaku. Podajemy ozdobione śmietaną.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).