17 sierpnia 2015

Orkiszowe racuchy na wodzie gazowanej, z nektarynkami

Orkiszowe racuchy na wodzie gazowanej z nektarynkami
Mama często smażyła nam racuchy z jabłkami. Ich smak i zapach pamiętam do dziś. Moja rodzina bardzo lubi różnego rodzaju placuszki, w wersji na słodko lub wytrawnej.
Tym razem postanowiłam zrobić wersję dla osób z nietolerancją laktozy, zastępując mleko wodą gazowaną. Oczywiście jeśli ktoś nie ma nietolerancji, może użyć mleko.
  • 1 szklanka wody gazowanej 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej (lub pszennej)
  • 1/8 paczki świeżych drożdży ~13g (lub 1/2 opakowania drożdży instant)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 nektarynki 
  • 1 duże jabłko
  • olej do smażenia
  1. Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz pokruszone drożdże. 
  2. Wlej zmącone jajko oraz wodę gazowaną i olej. Dokładnie wymieszaj (ciasto ma konsystencję gęstej śmietany).
  3. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
  4. W tym czasie obierz jabłka oraz nektarynki i pokrój na malutkie kawałki.
  5. Do ciasta dodaj owoce i wymieszaj.
  6. Smaż na rozgrzanym oleju na patelni, z dwóch stron do zarumienienia.
  7. Po usmażeniu wyłóż na ręcznik papierowy.
  8. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
 

Do racuchów użyłam wody przygotowanej w ekspresie SodaStream, który kilka dni temu był do wygrania w konkursie.
To atrakcyjny gadżet kuchenny, szczególnie przydatny podczas ostatnich, upalnych dni. W kilka chwil, mo otrzymać wodę gazowaną w takim stopniu, jak lubię.
Urządzenie wykorzystuję do przygotowania napojów, drinków, ale i w wypiekach. Koniec z dźwiganiem ciężkich butelek ;).

5 komentarzy:

  1. Woda gazowana świetnie spełnia spoją rolę. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne placuszki. Dla mnie idealne po treningu. Zawsze brakuje mi pomysłów na węglowodanowe posiłki (ile można jest przysłowiowego kurczaka z ryżem). A tu zdrowe, pełne błonnika i w dodatku orkiszowe placuszki. Łatwe do wykonania nawet dla faceta. Zrobię, wykonam i się pochwalę! :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.
Nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks