28 września 2015

Frittata z kurczakiem

Frittata z kurczakiem
Przeglądając zdjęcia w komputerze, znalazłam stare zdjęcie frittaty z kurczakiem. Zamieszczam więc przepis na to szybkie danie - jaki dobry przykład recyclingu kuchennego ;). 
Kiedy zostaje nam czasem coś z obiadu, dodając jajka, możemy przygotować pożywny i smaczny posiłek na śniadanie lub kolację. 
Jeśli lubicie omlety pod różną postacią, więcej przepisów znajdziecie pod etykietą omlety.
  • 3 średnie jajka
  • 1 pojedyncza ugotowana pierś kurczaka
  • 1/3 szklanki dowolnych kiełków (lub 3 łyżki siekanej natki pietruszki)
  • 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
  • sól, pieprz
  • przyprawa włoska lub do pizzy 
  • olej do smażenia 
  • opcjonalnie 1/2 szklanki ugotowanych warzyw (akurat żadne nie zostały mi z obiadu)
  1. Jajka z przyprawami dobrze rozmieszać w misce.
  2. Dodać pokrojone w kosteczkę mięso, posiekane kiełki oraz ryż. 
  3. Po wymieszaniu wlać na rozgrzaną, naoliwioną patelnię. 
  4. Po przysmażeniu spodu można wstawić do piekarnika (jeśli mamy odpowiednią patelnię) lub przewrócić na drugą stronę i przysmażyć.
  5. Podawać z warzywami lub surówką. Można też podać z odrobiną ketchupu.

10 komentarzy:

  1. Niezła porcyjka, znakomicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę to zrobić, bo tak za mną chęć na drób chodzi, ale co to jest ta włoska przyprawa do pizzy? jakieś zioła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyprawa włoska lub przyprawa do pizzy - dodają smaku potrawom. Można kupić tego typu mieszanki ziół w sklepach spożywczych. Jeśli ich akurat nie mamy, można też użyć szczypty ziół prowansalskich.

      Usuń
  3. Nie robiłem nigdy frittaty ale prezentuje się tu znakomicie więc chyba wreszcie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ekspresowa potrawa i można wykorzystać to co zostało z obiadu dnia poprzedniego. Na pewno wdroże do mojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super. Cieszę się, że moje przepisy wykorzystujesz u siebie w kuchni :).

      Usuń
  5. Dziś już jestem po śniadaniu ale jutro pewnie to przetestuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. na pewno wypróbuję. wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks