16 października 2015

Ketchup / pasta z papryki

Podczas wizyty u rodziców pomagałam mamie robić ketchup z papryki. Zauważyłam później, że przygotowane zapasy jakoś podejrzanie szybko się kończą ;).
Jeśli lubicie nico pikantniejsze smaki, zachęcam  Was do wypróbowania :). Dajcie znać, czy Wam smakowało.

  • 3 kg papryki
  • 3 średnie główki czosnku
  • 300 g papryczek chili
  • 3 koncentraty pomidorowe
  • 7 liści laurowych
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 4 łyżki soli
  1. Paprykę i papryczki oczyść, a czosnek obierz.
  2. Następnie zmiksuj w robocie kuchennym na prawie gładką masę.
  3. Przełóż masę do garnka, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
  4. Gotuj 20 - 30 minut, aż ketchup zgęstnieje.
  5. Po wyjęciu liści laurowych, gorący ketchup nakładaj do słoików.
  6. Słoiki zakręć i pozostaw "do góry dnem" do wystygnięcia.

6 komentarzy:

  1. Muszę koniecznie pokazać żonie ten przepis żeby zrobiła mi taki ketchup :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam :). Podejrzewam, że jak zrobi, to będzie musiała robić go częściej ;). Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Moja mama zrobiła w tym roku taki właśnie ketchup i żałuję, że tak mało :P Jest po prostu pyszny, o niebo lepszy od zwykłego ketchupu. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Tobie również przypadł do smaku. U nas w domu jest też bardzo lubiany.

      Usuń
  3. U mnie pozostaje zakup składników i zobaczenie tego cudu. Bo może smakować wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.
Nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks