6 października 2015

Pikantny sos kokosowy

Pikantny sos kokosowy
Ten pikantny sos kokosowy jest uniwersalny - pasuje do wielu potraw: warzyw, kaszy, ziemniaków, czy mięs. Można go przechowywać w lodówce przez 5-6 dni lub zamrozić.
Dodatek czosnku i wielu przypraw sprawia, że jest bardzo aromatyczny i idealny na jesienne, czy zimowe dni.
Sos kokosowy miałam zaznaczony, jako jeden z dwóch przepisów, do wypróbowania z książki "Plan" L.G. Recitas. Poprzednim przepisem z tej książki, który zrobiłam, była granola lniana.
  • 2 cebule
  • 3-4 posiekane ząbki czosnku
  • 1 puszka mleka kokosowego (nie używaj mleka niskotłuszczowego)
  • przyprawy: imbir, cynamon, mielony kmin rzymski, kurkuma, świeżo mielony czarny pieprz,
    pieprz cayenne (wszystko do smaku)
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • l czubata łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
  • opcjonalnie 1/4 szklanki wody

  1. Posiekaj cebulę w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Podsmaż cebulę, czosnek i przyprawy na oleju kokosowym (niezbyt mocno rozgrzanym).
  3. Po 10 minutach wlej całą puszkę mleka kokosowego.
  4. Dodaj sól i brązowy cukier, a następnie redukuj przez ok. 20 minut na małym ogniu, często mieszając
  5. W zależności od preferencji, można sos rozrzedzić, dodając trochę wody.
  6. Przechowuj w lodówce przez 5-6 dni.

2 komentarze:

  1. Kokos uwielbiam, ale taki sos to ja pierwsze widzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis. Uwielbiam kokosy i ostre dania, więc to połączenie jest dla mnie idealne:-)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).