25 marca 2015

Sałatka z rukolą i świeżym burakiem

Sałatka z rukolą i świeżym burakiem
Smaczna i bardzo zdrowa sałatka z dodatkiem świeżego buraka (świeży burak ma niższy indeks glikemiczny, niż burak po obróbce termicznej). 
Burak ćwikłowy zawiera kwas foliowy, witaminę C i B1, a dodatkowo sporo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt. Wskazany dla nadciśnieniowców i osób z anemią.
Sałatkę miałam możliwość skosztować jakiś czas temu w Restauracji SPOT. Osobiście nie lubię mdłego smaku samego buraka, ale w połączeniu z innymi składnikami jest całkiem ok. Sekretem smaku tej sałatki jest specjalna oliwa.

19 marca 2015

Sernik z serków homogenizowanych z brzoskwiniami i kokosową kruszonką

Sernik z serków homogenizowanych z brzoskwiniami i kokosową kruszonką
Sernik, którym zajadałam się jakiś czas temu, podczas rodzinnego spotkania. Bardzo zasmakował i od tamtej pory piekłam go już dwa razy. Brzoskwinie sprawiają, że sernik jest orzeźwiający w smaku, a niespotykana, kokosowa kruszonka idealnie do niego pasuje. 
Polecam Wam go na Święta, imprezy, czy spotkania przy kawie.  
Przepis z zeszytu mojej Mamy (porobiłam trochę zdjęć starych przepisów, więc co jakiś czas będą pojawiać się przepisy na sprawdzone ciasta:) ).

18 marca 2015

Zupa krem z warzyw bez gotowania, w kilka minut

Zupa krem z warzyw bez gotowania z blendera w kilka minut
Zupa idealna w sytuacji, gdy nie mamy czasu na zrobienie tradycyjnej zupy lub gdy nie mamy świeżych warzyw. Wychodzi smaczna i kremowa, a jej przygotowanie zajmuje kilka minut.

17 marca 2015

Nowy smak Somersby "Elderflower Lime"

Znam poprzednie dwa smaki Somersby: jabłkowy i jeżynowy. Teraz nadszedł czas na przedstawienie kolejnego, najnowszego smaku Somersby: "Elderflower Lime", czyli połączenie kwiatu bzu i limonki.

13 marca 2015

Warsztaty kulinarne z Michelem Rothem

Warsztaty kulinarne z Michelem Rothem  Atelier Intermarché
Po niezapomnianej Gali w Hotelu Hilton w Warszawie, podczas której dania serwował Michel Roth (słynny francuski kucharz, odznaczony dwiema gwiazdkami Michelin), kolejny dzień zapowiadał się równie ciekawie.
28 lutego, zaproszeni przez Atelier Intermarché*, blogerzy kulinarni oraz zdolni kucharze młodego pokolenia, spotkali się w nowo otwartym studio kulinarnym Food Lab Studio (założonym przez Grzegorza Łapanowskiego). 

12 marca 2015

Kuchenny filtr do wody Puricom Stella - test

Kuchenny filtr odwróconej osmozy do wody Puricom Stella - test
W wielu polskich miejscowościach woda pitna jest złej jakości. Każdy z nas chciałby mieć w domu smaczną wodę, którą można byłoby pić prosto z kranu, a herbata czy kawa z niej przygotowana, nie miałaby posmaku chloru. Najpopularniejsze w naszych domach są oczywiście filtry dzbankowe. 
Chciałabym przedstawić Wam nieco inne rozwiązanie: kuchenny filtr do wody Puricom Stella, działający na zasadzie odwróconej osmozy, który montuje się pod zlewem, a wkłady wymienia się raz w roku.

6 marca 2015

Atelier Intermarché i kuchnia Michela Rotha

Dzięki zaproszeniu Intermarché, miałam okazję uczestniczyć w uroczystej kolacji, podczas której wyjątkowe dania serwował szef kuchni francuskiej - Michel Roth. To były szef restauracji prestiżowego hotelu Ritz w Paryżu, a także posiadacz gwiazdek Michelin i zdobywca nagrody Bocuse d’Or.
Kolacja odbyła się 27.02.2015 w Hotelu Hilton w Warszawie i tym samym zainaugurowała nowy projekt kulinarny Grupy Muszkieterów - Atelier Intermarché*. 

4 marca 2015

Zupa - krem z groszku z orientalną nutą

Krem z groszku z orientalną nutą mlekiem kokosowym
Krem z groszku z orientalną nutą przygotowaliśmy na warsztatach kulinarnych Akademii Smaku Bosch. Zupa jest pyszna, aromatyczna i na pewno zrobię ją ponownie. 
Proporcje składników można zmieniać według uznania. Jeśli nie masz np. anyżu czy liścia kafiru, zupa i tak wyjdzie smaczna, jedynie bez specyficznego posmaku. Sałata dodaje zupie aksamitności.

2 marca 2015

Kapuśniak z kiszonej kapusty

tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty
Kapusta kiszona zawiera 16 mg witaminy C w 100 g, więc warto ją spożywać szczególnie jesienią i zimą w surowej formie (w kapuśniaku, pod wpływem temperatury, zawartość witaminy C niestety bardzo mocno się zmniejszy). 
Kapuśniak można przygotować w różnych wersjach i za każdym razem będzie smaczny. 
Moja babcia gotowała tradycyjny kapuśniak na żeberkach i dodawała zasmażkę. Ja robię trochę inaczej i dzięki temu nie jest on taki kaloryczny.  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks