4 marca 2016

Zdrowsza wersja pizzy (bez glutenu, na spodzie z ciecierzycy)

Pizza bez glutenu i drożdży - na spodzie z ciecierzycy
Piekłam już wegańską wersję pizzy, a tym razem w wersji dla mięsożerców - z tradycyjnymi dodatkami, jednak na zdrowszym spodzie. 
Ciasto nie zawiera drożdży oraz mąki - idealne dla osób, które nie mogą spożywać glutenu. 
Dodatki można zmieniać, według upodobań.

Spód powstał z przepisu na falafel. Do ciasta można dodać 1 jajko i więcej mielonych płatków owsianych, wówczas spód będzie bardziej miękki (na zdj. wersja bez jajka-bardziej chrupiąca).
Jeśli pizza jest zbyt cienka, może się trochę kruszyć, dlatego najlepiej wykładać na talerz dużą łopatką i jeść sztućcami.

Z 1 szkl. suchej ciecierzycy otrzymamy 2 duże pizze i 1 małą (lub 5 mniejszych). Jeśli robimy dla jednej osoby - z połowy porcji.
dodatkowo:
  • zioła do pizzy
  • dodatki wg uznania (np. pieczarki, ser żółty, szynka lub kabanosy, mała cebula, oliwki)
  • na wierzch: rukola
  • dodatek do spodu: 1 małe jajko+kilka łyżek mielonych płatków owsianych*
 
  1. Z przepisu na falafel zrób wszystko dokładnie do punktu 4.
  2. Dla większej puszystości ciasta, dodaj jajko oraz mielone płatki lub mąkę .
  3. Ciasto wyłóż na papier do pieczenia i rozsmaruj łopatką cienką warstwę.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 185'C i piecz przez 5 minut. 
  5. Z przepisu na pizzę przygotuj sos (lub zrób własny, który lubisz).
  6. Wyjmij blachę z ciastem z piekarnika, posmaruj cienko sosem, ułóż ser i dowolne dodatki, wierzch posyp ziołami.
  7. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez  ok. 15-20 minut (w zależności od grubości ciasta). 
  8. Pizzę posyp rukolą i pokrój na kawałki (można też polać odrobiną ketchupu). Wykładaj na talerz dużą łopatką.
*dla osób z nietolerancją - bezglutenowych


1 komentarz:

  1. Z kalafiora widziałam, ale z cieciorki..pierwszy raz! Fascynują mnie te wszystkie eksperymenty, bardzo pomysłowe! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.
Nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks