11 kwietnia 2016

Komosa ryżowa z poledwiczką kurczaka i fasolką

Komosa ryzowa z poledwiczką i fasolką (idealna do lunchboxa)
Propozycja na smacznie obiadowe danie, które przygotujesz w pół godziny. Możesz je również spakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy. 
Komosa ryżowa (quinoa) jest ostatnio jednym z moich ulubionych dodatków do obiadu, a odkryłam ją całkiem niedawno. Zachęcam Was do przygotowania.
  • 3 szt. polędwiczki z kurczaka 
  • 1/4 szklanki komosy ryżowej
  • 1/2 szklanki wody 
  • po 1/2 szklanki fasolki zielonej i żółtej
  • 1 łyżka sezamu
  • dowolna przyprawa np. do kurczaka
  • sól
  • 1 łyżka oleju tłoczonego na zimno (do polania) 
  • olej do smażenia

  1. Ziarna komosy ryżowej namocz przez kilkanaście minut w chłodnej wodzie i odcedź (lub przelej wrzątkiem na sicie).
  2. Wsyp ziarna do wrzątku i gotuj przez ok. 20-25 minut na wolnym ogniu, soląc pod koniec gotowania.
  3. Jak już quinoa będzie prawie dobra, zdejmij garnek z palnika i odstaw na kilka minut.
  4. W międzyczasie, polędwiczki pokrój na małe kawałki, oprósz przyprawą i podsmaż na oleju.
  5. Ugotuj fasolkę.
  6. Wymieszaj quinoa, polędwiczki i fasolkę, posyp sezamem oraz polej olejem tłoczonym na zimno.

"Komosa ryżowa (quinoa) pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 3–5 tysięcy lat. Jej owoce (zwane quinoa lub ryżem peruwiańskim) zawierają 48% skrobi, ok. 18% białek, 4–9% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Cechują się dużą zawartością wapnia, fosforu, żelaza, witaminy E, w przypadku niektórych odmian także gorzkich saponin. Z powodu tych ostatnich konieczny jest przemiał lub płukanie owoców podczas przetwarzania."
Otrzymałam ją jakiś czas temu ze e-sklepu Badapak.pl. Jako, że bardzo lubię komosę ryżową, już prawie cała została wykorzystana ;). Jest smaczna, po ugotowaniu ma delikatny, słodkawy smak.  
Szkoda, że jest o wiele droższa od naszych polskich kasz: gryczanej czy jaglanej (kosztuje od ok. 18zł/kg wzwyż). Mimo ceny, warto ją wprowadzić do menu choć raz na jakiś czas, ze względu na jej wartości odżywcze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks