15 lipca 2016

Ogórki małosolne na sucho

Ogórki małosolne na sucho - gotowe w 24 godz.
Zapewne większość z Was lubi ogórki małosolne. Do tej pory robiłam małosolne na kranówce, w słoikach.
Tym razem wypróbowałam ekspresowy przepis: w wersji na sucho, bez dodatku wody. 
Ogórki przygotowane w ten sposób są gotowe do jedzenia w nieco ponad dobę. Doskonałe np. na kempingu, na wyjazdach wakacyjnych.
Są chrupiące, nie zmieniają koloru, jak tradycyjne małosolne. W smaku, według mnie, jednak odrobinę lepsze są zrobione w tradycyjny sposób. Ale musicie je sami zrobić, żeby mieć porównanie ;). Dajcie koniecznie znać, jak Wam smakowały.


  • 1 kg ogórków (najlepiej cienkich)
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej lub himalajskiej
  • 3-4 łodygi kopru z nasionami
  • 1 korzeń chrzanu
  • 5 ząbków czosnku
  • przyprawy (do ogórków, nasiona gorczycy)
  • liście laurowe, liście porzeczki
  • 1 woreczek foliowy (strunowy lub do mrożonek)
  1. Ogórki umyj i obetnij im końcówki.
  2. Chrzan obierz i potnij w słupki. Ząbki czosnku obierz i przekrój na pół.
  3. Ogórki przełóż do dużego woreczka, dodaj sól i przyprawy. Mocno wstrząśnij.
  4. Dodaj pozostałe składniki, zamknij worek i dobrze wymieszaj.
  5. Włóż na kilka godzin do lodówki.
  6. Po wyjęciu z lodówki, przechowuj w temperaturze pokojowej przez dobę. Po tym czasie ogórki małosolne są już gotowe do jedzenia, choć można je trzymać jeszcze trochę dłużej.
  7. Przechowuj w lodówce. 


Źródło: mojewypiekiinietylko.com


Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących ;)

Photobucket Photobucket Photobucket   

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Magdalena, ja i moja rodzina również :).

      Usuń
  2. Ciekawy sposób. Nie słyszałam nigdy o takim. Zawsze robiłam tradycyjnie. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hm, w ogrodzie jest dużo ogórków, więc można ten sposób też wypróbować. Ciekawy, tym bardziej, że to sposób ekspresowy :)
    Iza w workitgirl.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. hmmm ale mnie zaskoczyłaś. W życiu nie pomyślałabym że można zrobić małosolne bez wody. Postaram się wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks