12 sierpnia 2016

Zielona komosanka na mleku roślinnym z kiwi i jagodami goji

Zielona quinoa owsianka na mleku z pestek dyni z kiwi i jagodami goji i bakaliami
Śniadanie nie musi być nudne. Tym razem, zamiast owsianki z płatków owsianych, użyłam płatków komosy ryżowej i przygotowałam komosankę. 
Smaczne, zdrowe i pożywne śniadanie doda nam energii na długo.
Napój z pestek dyni jest charakterystyczny w smaku, dlatego jeśli nie lubisz jego smaku, dodaj dowolne mleko roślinne.


  • 1/3 szklanki płatków quinoa
  • 2/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie z pestek dyni)
  • 2 duże kiwi
  • 3 łyżeczki cukru kokosowego (lub syropu daktylowego czy ksylitolu)
  • 1 łyżka jagód goji
  • dodatkowo na wierzch dowolne dodatki (chipsy lub wiórki kokosowe, jagody goji, chia)

  1. Do mleka dodaj płatki, jagody goji, posłódź i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut, często mieszając.
  2. Wyłącz grzanie i poczekaj jeszcze 2 minuty. Dolej więcej mleka lub wody, jeśli lubisz rzadkie owsianki.
  3. Przed podaniem pokrój kiwi w kostkę i wymieszaj z ugotowanymi płatkami.
  4. Kilka plasterków kiwi wyłóż na wierzch i posyp ulubionymi bakaliami.

12 komentarzy:

  1. Normalnie jem oczami. Pyszności. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda O B Ł Ę D N I E ! Płatki komosy? Pierwsze słyszę, nie próbowałam. Łatwo dostępne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W większych supermarketach, powinnaś bez problemu dostać.

      Usuń
  3. W sumie nigdy nie jadłam nawet zwykłej owsianki, więc chyba korzystając z Twojego innego przepisu od niej zacznę, bo jak patrzę jakie cudeńka robisz, to mam ochotę wsunąć wszystko! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę? To zacznij od płatków owsianych i mleka kokosowego :). Zachęcam do zrobienia, jak raz spróbujesz, podejrzewam będziesz robić częściej

      Usuń
  4. Świetny przepis uwielbiam kiwi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja również bardzo lubię kiwi, a szczególnie w owsiankach.

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. W takim razie może ją zaskocz i przygotuj dla niej kiedyś na śniadanie? ;).

      Usuń
  6. Mówi się, że kiwi ma bardzo dużo witamin i często powinno się jeść. Na pewno skorzystam z tego pomysłu na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, kiwi ma bardzo dużo witamin, a szczególnie wit.C, która ginie w ciepłych temperaturach - dlatego kiwi trzeba dodawać do ciepłej owsianki tuż przed podaniem.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).