6 września 2016

Brownie z batatów (bez glutenu i nabiału)


słodkie ziemniaki, brownie zdrowe ciasto
Brownie ze słodkich ziemniaków, to tak naprawdę ciasto z warzyw i bakalii. 
Jak każde brownie, jest słodkie, klejące i sycące. Ale w przeciwieństwie do tradycyjnego - jest o wiele zdrowsze. 
Dodatkowo jest to ciasto idealne dla osób z alergią na gluten, jajka i nabiał.
Jedynym wysiłkiem przy jego zrobieniu jest uprzednie ugotowanie batatów.
Zmodyfikowany przepis z książki "Smakowita Ella".

Brownie z batatów:

  • 2 duże bataty 
  • ok. 20-25 sztuk świeżych daktyli bez pestek lub suszonych (namoczonych uprzednio w wodzie przez minimum godzinę)
  • 80 g. zmielonych drobno migdałów 
  • 100-110 g. dowolnej mąki* (u mnie 30 g. mąki jaglanej i 70 g. mąki owsianej)
  • ok. 4 łyżki jasnego kakao (lub 3 ciemnego)
  • 3 łyżki cukru kokosowego (opcjonalnie ksylitolu lub cukru)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (w temp. pokojowej)


  1. Bataty obierz, pokrój na kawałki i ugotuj na parze przez około 20 minut, aż będą miękkie.
  2. Następnie przełóż do malaksera wraz z daktylami oraz olejem kokosowym i zmiksuj na gładką masę.
  3. Resztę składników połącz w misce, a następnie dodaj do nich masę z batatów i dokładnie wymieszaj.
  4. Sprawdź czy masa jest słodka (opcjonalnie dodaj więcej cukru).
  5. Rozgrzej piekarnik do 180'C, przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 20-30 minut.
  6. Wyjmij formę z piekarnika i odstaw na 15 minut do wystygnięcia.  
  7.  Posyp cukrem kokosowym (lub c. pudrem)


brownie ze słodkich ziemniaków

* osoby z nietolerancją używają bezglutenowej

12 komentarzy:

  1. Ale super przepis. Muszę koniecznie upiec. Jutro idę na zakupy. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zachęcam do wypieku i podzielenia się później oceną ;).

      Usuń
  2. Właśnie czegoś takiego szukałam od jakiegoś czasu (zdrowe ale dające poczucie grzesznej słodkości ciasto ;) )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, widzę, że tez lubisz zdrowsze wersje ciast :). Zachęcam do przejrzenia etykiety " ciasto.razowe" - najdziesz tam wiele przepisów na zdrowsze wersje ciast.

      Usuń
  3. Nigdy nie sądziłam, że z batatów można zrobić takie ciasto. Trzeba będzie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weronika, mi również było trudno uwierzyć, że z takich składników może wyjść tak smaczne ciasto.

      Usuń
  4. Pycha. Warto włożyć trochę wysiłku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angeliko, cieszę się bardzo, że ciasto zasmakowało :).

      Usuń
  5. Upiekłam. Było pyszne. Nie sądziłam, że ciasto z ziemniaka i bakalii może tak smakować. Do ponownego wykonania koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za komentarz :). Ja również planuję upiec ponownie ;).

      Usuń
  6. W jakiej rozmiarowo formie piekłaś, żebym wiedziała jak przeliczyć na swoją? :)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).