29 maja 2017

Pierś kurczaka w chrupiącej, bezglutenowej panierce

Pierś kurczaka w chrupiącej, bezglutenowej panierce
Ostatnio to ulubiony sposób mojej rodziny na podanie kurczaka. Przygotowuje się go bardzo szybko. Do pracy można zaangażować  również dzieci - z pewnością chętnie pobawią się tłuczkiem czy wałkiem i rozbiją płatki ;).
Kąski kurczaka wychodzą chrupiące są pyszne, chrupiące - idealne do obiadu, ale i na imprezę. To także świetny pomysł na obiad dla osób, które unikają glutenu.

  • 1 pojedyncza pierś kurczaka lub 5 polędwiczek
  • 1 małe jajko
  • 1-1,5 szklanki płatków kukurydzianych (bezglutenowych)
  • dowolne przyprawy, np. przyprawa do drobiu, czosnek niedźwiedzi, papryka wędzona

  1. Pierś kurczaka lub polędwiczki pokrój wzdłuż na cienkie paski (moje kawałki powinny być jeszcze przekrojone na pół).
  2. Jajko rozmieszaj dobrze z przyprawami.
  3. Kawałki mięsa przełóż do miseczki z jajkiem i dokładnie wymieszaj.
  4. Płatki przesyp do dużego wytrzymałego woreczka (np. na mrożonki) i zgnieć na drobno tłuczkiem lub wałkiem.
  5. Następnie wszystkie kawałki mięsa przełóż do woreczka z płatkami (możesz też robić to pojedynczo).
  6. Woreczek zawiąż i dobrze wymieszaj mięso z płatkami, a na koniec przyciśnij każdy dłonią.
  7. Piecz przez 20-25 min. w rozgrzanym do 185'C piekarniku, na papierze do pieczenia (lub na patelni, na rozgrzanym oleju).
  8. Kilka minut przed końcem przewróć mięso na drugą stronę.

Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

2 komentarze:

  1. Takiego kurczaka jeszcze nie robiłam, warto wypróbować...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie - to jedna z ulubionych potraw mojej rodziny. Przygotowuję ją dosyć często.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).