28 lipca 2017

Cukinia z łuskanymi nasionami konopi

Cukinia z nasionami konopi
Cukinia jest wdzięcznym warzywem, smakuje ze wszystkimi dodatkami. Robiłam już makaron z cukinii z kurkami, z sosem, czy z bułką tartą, a dziś mała odmiana. Cukinia stara na cienkie paski, z łuskanymi nasionami konopi i olejem kokosowym.
Danie jest szybkie do przygotowania. Idealne jako dodatek do obiadu, zamiast surówki lub samo, np. jako przekąska, czy na kolację. 
Młode cukinie mogą być ze skórką, starsze obieramy.


  • 1 mała cukinia
  • ok. 1/2 szklanki łuskanych nasion konopi 
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego (może być też inny)
  • sól
  • ewentualnie inne przyprawy (słodka papryka wędzona, pieprz)


  1. Cukinię pokrój na długie, cienkie paski (na starłam malakserem na przystawce julienne).
  2. Następnie wrzuć cukinię do posolonego wrzątku i ugotuj al dente (przez ok. 2-3 minuty). Odcedź.
  3. Na rozgrzanej patelni podpraż delikatnie nasiona konopi, na koniec dodaj olej oraz odrobinę soli i ulubionych przypraw.
  4. Na koniec dodaj cukinię i wymieszaj (lub wyłóż cukinię na talerz i wówczas posyp nasionami).


Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

2 komentarze:

  1. Lubię cukinię, ale z nasionami konopi to jeszcze nie probówałam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł, spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks