16 grudnia 2018

Mus czekoladowy z wody po ciecierzycy (aquafaby)

Wegański mus czekoladowy z wody po ciecierzycy
Często używam ciecierzycy w kuchni. Przeważnie ją gotuję w większej ilości i mrożę, ale czasami używam też gotowej, w puszce. Wówczas wody po ciecierzycy (zwanej aquafabą) nie wylewam, ale przygotowuję z niej mały deser ;).
Dobry dla osób, które muszą jeść z niskim IG, wegańsko, bezglutenowo lub bez nabiału.

 

 

Wegański, bezglutenowy mus czekoladowy z aquafaby:


Składniki na 2 porcje:
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady* (choć można też spokojnie użyć więcej)
  • 1 łyżka kakao
  • woda po ciecierzycy z 1 puszki
  • 1 czubata łyżka cukru pudru z ksylitolu (lub dowolnego słodzidła)


  1. Czekoladę z kakao rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. 
  2. Wodę z ciecierzycy (wcześniej schłodzić w lodówce) przelej do misy robota i ubijaj przez kilka minut na sztywną pianę . 
  3. Pod koniec dodaj ksylitol i dalej ubijaj.
  4. Na koniec dodaj przestudzoną czekoladę i ostrożnie wymieszaj łyżką.
  5. Przełóż do miseczek/słoiczków i włóż na min. 1 godzinę do lodówki. Najlepiej zjeść tego samego dnia.
*jeśli możesz jeść zwykłą czekoladę, wówczas użyj mlecznej, deser będzie jeszcze lepszy.

Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

1 komentarz:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).