22 stycznia 2020

Zdrowe i wartościowe przekąski dla dzieci



Karmienie najmłodszych domowników potrafi być prawdziwym wyzwaniem. Z jednej strony wiemy, że musimy im dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych w ramach zbalansowanej diety. Z drugiej – mali smakosze potrafią być bardzo wybredni i często trudno ich przekonać do zjedzenia najbardziej wartościowych posiłków.

Szczególnie problematyczne bywa przygotowanie pysznych i zdrowych przekąsek. Wiadomo, dzieci z chęcią chciałyby zjeść sklepowe słodkości. Nie zawsze jest to jednak rozsądne.  

Jak znaleźć równowagę? Staram się robić jak najwięcej posiłków sama, wiem wówczas co dokładnie zjada moje dziecko (wszystkie przepisy dla najmłodszych znajdują się pod etykietą "dla dzieci").


Poniżej pokazuję kilka pomysłów na domowe przekąski – słodkie i słone, które przemycają do diety maluchów zdrowe produkty, smakują świetnie, a przy tym skutecznie zaspokajają mały i duży głód.

 

Jeśli nie mamy czasu gotować – zdrowe przekąski na już

Nawet jeśli nie mamy akurat czasu na gotowanie, wcale nie jesteśmy skazani na niezdrowe słodycze. Wystarczy tylko nieco chęci. Można na przykład podać dzieciom bakalie, a zwłaszcza orzechy. Tego typu zdrowa żywność np. z SklepAgnex.pl, jest bogatym źródłem witamin E i z grupy B, co wpływa korzystnie na pracę mózgu. Dodatkowo orzechy zawierają sporo białka, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Oprócz orzechów można też sięgnąć po suszone owoce, w których znajdziemy wiele witamin i błonnika. W ich przypadku należy jednak uważać na spożywaną ilość – mają bowiem dość dużo kalorii.

 

Przepisy na szybkie i łatwe przekąski dla małych i dużych łasuchów


Czasami mamy jednak ochotę przygotować coś więcej. Istnieje wiele pomysłów na zdrowe przekąski, które bez trudu sprawdzają się jako drugie śniadanie do szkoły lub coś na ząb, gdy akurat małych odkrywców dopadnie głód.

Chipsy z bananów

Oprócz wspomnianych wcześniej suszonych owoców można także przygotować w domu owocowe chipsy. Dostępne w sklepach chipsy bananowe zawierają olbrzymie ilości dodanych cukrów i tłuszczów, dlatego jeśli chcemy zaproponować naszym maluchom coś zdrowego, warto przyrządzić je samodzielnie.

Do ich przygotowania potrzebujemy 2-3 bananów. Obieramy je ze skórki, kroimy na cienkie plasterki (ok. 0,5 cm). Tak przygotowane owoce układamy na blasze do pieczenia. Można wyłożyć ją pergaminem i lekko skropić go oliwą, żeby chipsy nie posklejały się podczas pieczenia.

Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez około 15 minut. Można je jeść samodzielnie lub wykorzystać jako dodatek do porannego musli lub owsianki.

Rożki z fetą i rzodkiewką

Do ich przygotowania potrzebujemy wyłącznie 8 plastrów ciasta filo, 100 g jogurtu greckiego, 1 średniej wielkości cebuli, 100 g świeżego szpinaku, 40 g bułki tartej, 200 g fety oraz pieprzu i soli do smaku.

Przygotowanie rozpoczynamy od posiekania cebuli i podsmażenia jej na niewielkiej ilości oliwy. Szpinak należy zalać wrzątkiem i odczekać 2 minuty. Po upływie tego czasu odcedzamy go, a później jak najdokładniej suszymy. Siekamy na niewielkie kawałki, a następnie mieszamy z pokruszoną fetą, cebulą, bułką tartą i jogurtem, doprawiając masę pieprzem i solą.

Ciasto filo tniemy na długie pasy. Na końcu każdego z nich kładziemy niewielką ilość farszu, a następnie zawijamy tak, żeby uformować rożki.

Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut.


Pasta jajeczna w nowej odsłonie

Również pasta jajeczna, którą zna chyba każdy z nas, może stać się pysznym dodatkiem do kanapek dla dzieci.

Dziś przygotujemy ją w nieco innym wariancie. Będziemy potrzebować 2 plastrów wędzonego boczku, 2 jajek, 1 łyżki musztardy z ziarenkami gorczycy (np. typu francuskiego), 2 łyżeczek majonezu oraz 40 g śmietankowego serka z dodatkiem pomidorów lub ziół.

Przygotowania zaczynamy od ugotowania jajek i usmażenia boczku na chrupko. Następnie mieszamy majonez, musztardę i serek, a na koniec dodajemy drobno pokrojone jajka i boczek. Całość doprawiamy pieprzem i solą.

Pastę nakładamy na kanapki. Możemy dodatkowo udekorować ją kiełkami, szczypiorkiem lub natką pietruszki.


***

Zdrowe żywienie maluchów wcale nie musi być bardzo trudne, ani zajmować dużo czasu. Niekiedy wystarczy tylko pomysł oraz chwila czasu, żeby wyczarować w kuchni prawdziwe cuda. 

A jakie są Wasze ulubione przepisy na przekąski dla najmłodszych?

 


Post powstał we współpracy z firmą Agnex.
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:

3 komentarze:

  1. Ej, czemu dla dzieci, takie przekąski dla dorosłych też są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, są dobre również dla dorosłych, ale tych nie trzeba zachęcać do jedzenia ;)

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).