tag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post7059135178250559395..comments2024-03-26T09:40:16.503+01:00Comments on Szybkie gotowanie : Przesyłka od Intermarche i konkursSzybkie gotowaniehttp://www.blogger.com/profile/13677671916541216486noreply@blogger.comBlogger44125tag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-79520459985474650382014-10-07T23:55:00.514+02:002014-10-07T23:55:00.514+02:00A ja z suszonych śliwek, moreli, rodzynek i żurawi...A ja z suszonych śliwek, moreli, rodzynek i żurawiny przygotowałabym tradycyjne bretońskie ciasto Far breton, które posypałabym po upieczeniu prażonymi płatkami migdałowymi. Swoją strukturą przypomina flan lub pudding. Można podawać je zarówno na ciepło, jak i na zimno.<br />Potrzebujemy: <br />4 jajka<br />75 g mąki pszennej<br />60 g cukru<br />200 ml śmietany 18%<br />200 ml mleka<br />25 g masła<br />1/4 łyżeczki soli<br />2 łyżki rumu<br />1 laska wanilii<br />suszone śliwki <br />suszone morele<br />suszona żurawina<br />suszone rodzynki <br />płatki migdałowe do posypania<br /><br />Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Foremkę lub małe foremki (np. kokilki) wysmarować masłem. Suszone śliwki, morele, rodzynki i żurawinę zalać rumem i odstawić. Mleko podgrzać z laską wanilii, wystudzić i odcedzić. Masło roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, stopione masło, śmietanę i mleko. Bardzo dokładnie wymieszać. Masa będzie płynna. Nasączone rumem suszone owoce rozłożyć na dno formy lub foremek. Masę wylać na owoce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut. W trakcie pieczenia ciasto wyrasta podobnie jak suflet, a następnie opada. Po upieczeniu posypać prażonymi płatkami migdałowymi i ewentualnie oprószyć cukrem pudrem. <br />Z pozostałych produktów przygotowałabym pyszny chleb i bułeczki z płatkami owsianymi, pestkami dyni i ziarnami słonecznika na leniwe weekendowe śniadanie, a do herbaty na drugie śniadanie i podwieczorek - pyszne makowe babeczki z kremem z serka homogenizowanego z żurawiną i płatkami migdałowymi. <br />Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)<br />Aneta<br />aneta.majchrzak@wp.plAneta76https://www.blogger.com/profile/07917053780606263594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-4705874953776480892014-10-07T22:04:53.608+02:002014-10-07T22:04:53.608+02:00Zdrowe ciasteczka dyniowe
Składniki:
szklanka pur...Zdrowe ciasteczka dyniowe<br /><br />Składniki:<br />szklanka pure z dyni<br />szklanka mąki migdałowej<br />pół szklanki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)<br />2 łyżki cynamonu<br />łyżka proszku do pieczenia<br />1 jajko<br />3 łyżki oleju kokosowego<br />1/3 gorzkiej czekolady<br />2 garści suszonej żurawiny. <br /><br />Ugotowaną dynię blendujemy na pure, łącząc ją z cynamonem, jajkiem, proszkiem do pieczenia oraz mąką migdałową. Miksujemy na jednolitą masę. Rozpuszczamy olej kokosowy dolewając go do masy. Wsypujemy mąkę kokosową i mieszamy. Na koniec wsypujemy pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę oraz żurawinę. Dynia oraz mąka kokosowa zapewnia słodki smak ciasteczek, jednak można dodać miodu, jeśli dla kogoś masa wyjdzie za mało słodka. Na blaszce formujemy ciasteczka w kształcie serduszek. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Podajemy z kawusią.<br /><br /><br /><br />dobiezka@o2.pl <br /><br />:)dobiezkahttps://www.blogger.com/profile/00591424704607920493noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-60854712453993761242014-10-07T22:03:01.220+02:002014-10-07T22:03:01.220+02:00Jesienna tarta dyniowa na owsianym spodzie
Spód:
...Jesienna tarta dyniowa na owsianym spodzie<br /><br />Spód:<br /><br />200 g mąki <br />40 g cukru<br />100 g zmielonych płatków owsianych górskich<br />jajko<br />100 g masła<br /><br />Farsz:<br />500 g dyni (najlepiej hokinado)<br />500 ml maślanki<br />2 jajka<br />150 g cukru<br />laska wanilii<br />50 g pestek dyni<br /><br /><br />Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu i studzimy. Łączymy z jajkiem, cukrem, mąką i płatkami, dobrze ugniatamy. Wkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy i układamy w formie do pieczenia tarty, nakuwamy ciasto widelcem.<br /><br />Dynię kroimy w kostkę i wkładamy do garnka. Dodajemy cukier, wanilię i maślankę, gotujemy aż dynia będzie miękka, wyjmujemy laskę wanilii, całość miksujemy. Po przestudzeniu łączymy z jajkami.<br /><br />Ciasto podpiekamy z obciążeniem przez ok. 15 min w temp. 180 stopni. Na ciasto wlewamy masę dyniową, posypujemy pestkami i pieczemy jeszcze ok 30-40 minut aż masa zesztywnieje. <br /><br />tyskatyska88@gmail.comAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/18363250617384542582noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-18631193420716941302014-10-07T20:00:50.887+02:002014-10-07T20:00:50.887+02:00"CIASTECZKA BARDZO ZDROWE.
To są świetne skła..."CIASTECZKA BARDZO ZDROWE.<br />To są świetne składniki na wypiek niskokalorycznych i o zniewalającym smaku ciasteczek :<br />płatki owsiane wymieszać z jogurtem, dodać serek homogenizowany i bakalie.Proporcje należy ustalić samej w zależności od tego ile ciasteczek chcemy przygotować i z jakimi bakaliami.<br />A gdy już ciastka będą gotowe to z przyjemnością możemy ich skosztować popijając czarną herbatą.Będzie to uczta dla "duszy i ciała"- bo zdrowa, smaczna i przyjemna.irenanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-53317063877915922932014-10-07T19:21:13.895+02:002014-10-07T19:21:13.895+02:00Zdrowe odżywianie,
Dla naszego organizmu jest waż...Zdrowe odżywianie, <br />Dla naszego organizmu jest ważne niesłychanie,<br />ŚNIADANIE to najważniejszy dnia posiłek,<br />Po zjedzeniu go pożywnego każdy z nas czuje się jak osiłek.<br />Zastrzyk energii na dzień cały dodaje,<br />Nawet olbrzymi problem najmniejszym się staje.<br />Pomaga zachować zdrowie,<br />I dobre samopoczucie- każdy to powie.<br />Powinno być w błonnik bogate, zawierać witaminy i mineralne składniki, <br />Związki biologiczne i produkty węglowodanowe- „węglowodaniki”.<br />Dlatego po chwili zastanowienia,<br />Już teraz bez wątpienia<br />Mój przepis na pożywne do łóżka śniadanie,<br />Jest łatwy i szybki niesłychanie. <br />Teraz składniki podam,<br />I oczywiście wszystkie je razem dodam.<br />3 łyżki płatków owsianych i 2 morele,<br />5 łyżek musli - to jeszcze niewiele,<br />2 łyżeczki różnych otrębów, 2 łyżki orzechów włoskich i 1 łyżeczka rodzynek,<br />Och! uwielbia to mój Kubuś synek.<br />Po 1 łyżeczce zarodków pszennych, ziaren lnu i kokosowych wiórek,<br />Och! uwielbia to mój mąż Jurek.<br />I jeszcze po 1 łyżeczce ziaren sezamu, dyni i słonecznika,<br />Och !uwielbia to moja córka Monika.<br />Na koniec miód lub cukier dodaję,<br />I śniadanie pożywne w mik się staje.<br />Wszystkie składniki mieszamy,<br />I mlekiem zalewamy.<br />A więc smacznego życzę,<br />Kalorii nigdy na śniadaniu nie liczę.<br />Córcia zamiast mleka chętnie jogurt stosuje,<br />ten smak Jej kubki smakowe imponuje.<br />Takie powyższe śniadanko często mojej rodzince przygotowuję,<br />I każdy z nich pełen energii się czuje.<br />Ostatnio to tydzień temu moja rodzinka cała<br />Takie oto śniadanie do łóżka dostała.<br />Śniadanie w łóżku nieporównywalnie lepiej smakuje,<br />Dlatego taki rodzaj spożywania u nas w domu funkcjonuje. <br />A potem mąż do pracy, dzieci do szkoły,<br />I chociaż ich dzień jest ciężki , każdy z nich jest wesoły.<br />alice139https://www.blogger.com/profile/15390714038074953398noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-56759441295404672602014-10-07T19:12:52.456+02:002014-10-07T19:12:52.456+02:00Bardzo lubię jeść małe co nieco, na przykład gdy o...Bardzo lubię jeść małe co nieco, na przykład gdy oglądam filmy albo pracuję na laptopie. Zawsze jednak staram się, żeby były to zdrowe przekąski. Podaję przepis na muffinki owsiane. Przepis na nie otrzymałam od siostry i od razu się w nich zakochałam. Teraz często je piekę, bo są szybkie i proste ale jednocześnie obłędnie pyszne.<br />1,5 szklanki mąki owsianej<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />0,5 łyżeczki sody oczyszczonej<br />1 łyżeczka cynamonu<br />0,5 szklanki płatków owsianych<br />1 jajko<br />0,5 szklanki mleka<br />3 łyżki oleju<br />0,5 szklanki miodu<br />po garści rodzynek, żurawiny, migdałów, suszonych śliwek, orzechów, wiórek kokosowych<br />po łyżce słonecznika, sezamu, siemienia lnianego<br />Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Wypełniamy ciastem foremki na muffiny. Pieczemy 25 minut w nagrzanym piekarniku. <br />W domu pachnie pięknie muffinkami. Dobry pomysł na drugie śniadanie do pracy lub szkoły :)<br />Elwiranoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-31031196228826980552014-10-07T19:01:36.153+02:002014-10-07T19:01:36.153+02:00Dobre śniadanie to podstawa udanego dnia. Dlatego ...Dobre śniadanie to podstawa udanego dnia. Dlatego przykładam do niego bardzo dużą wagę :) Z płatek owsianych, bakalii i mleka przygotowałabym "Pyszną Owsiankę Inaczej". Płatki należy uprażyć na suchej patelni. Dzięki temu nabiorą lekko orzechowego smaku. Następnie ugotować je na mleku. Rozlać owsiankę do miseczek, a na wierzchu ułożyć różnego rodzaju bakalie. Pyyycha :)Elwiranoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-11085234975946760002014-10-07T17:16:04.290+02:002014-10-07T17:16:04.290+02:00Można wykorzystać też inne produkty.Można wykorzystać też inne produkty.Szybkie gotowaniehttps://www.blogger.com/profile/13677671916541216486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-68985752981206809472014-10-07T16:53:13.193+02:002014-10-07T16:53:13.193+02:00należy wykorzystać wyłącznie produkty pokazane na ...należy wykorzystać wyłącznie produkty pokazane na zdjęciu czy można dodać coś od siebie?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-69091445582114863062014-10-07T15:48:18.264+02:002014-10-07T15:48:18.264+02:00Placek Włoski alias "Salceson"
6 dużych...Placek Włoski alias "Salceson"<br /><br />6 dużych jabłek pokrojonych w kostkę<br />szklanka cukru<br />3 jaja<br />2 szklanki mąki<br />łyżeczka proszku do pieczenia<br />łyżeczka sody oczyszczonej<br />wreszcie: bakalie, bakalie, bakalie....<br /><br />piec na blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą 40 min. w temp 180-200oC<br /><br /><br />maciej miłek<br />macieknar@o2.pl<br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-29245908485121929322014-10-07T14:14:02.985+02:002014-10-07T14:14:02.985+02:00OWSIANE CIASTO Z MALINAMI I Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI...OWSIANE CIASTO Z MALINAMI I Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI:<br /><br />Składniki: <br />100 g mąki pszennej<br />100 g płatków owsianych<br />150 g miękkiego masła<br /> 70 g brązowego cukru<br /> skórka starta z 1 cytryny<br /> 100 g płatków migdałów<br /> 125 g malin (mogą być mrożone)<br /><br />Połączyć składniki: mąkę, płatki i masło. Dodać cukier, skórkę z cytryny i 3/4 płatków migdałowych. wyrobić ciasto - ciasto powinno mieć konsystencję jak kruszonka, nie jednolitą.<br />Foremkę do ciasta o śr. ok. 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć 2/3 ilości ciasta. Na ciasto rozłożyć równomiernie maliny, na które wysypać resztę kruszonki. Posypać płatkami migdałów.<br />Piec w 190ºC przez ok. 30 min. Wyjąć i ostudzić.<br /><br />ewelpog@poczta.onet.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-31320582827909001142014-10-07T12:58:11.942+02:002014-10-07T12:58:11.942+02:00Z płatków, orzechów i suszonych owoców mogło powst...Z płatków, orzechów i suszonych owoców mogło powstać tylko jedno: batony zbożowe. Smaczne, zdrowe, pełne błonnika i witamin. Bardzo proste do zrobienia. Do zabrania do szkoły albo na spacer czy wycieczkę. Do wyboru dwie wersje smakowe. Przedstawiona poniżej z suszonymi morelami albo ze śliwką. Jak kto woli. Są raczej miękkie i nie kruszące. <br />Składniki:<br /><br /> 1 szklanka płatków owsianych<br /> 1 szklanka płatków jęczmiennych błyskawicznych<br /> 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej<br /> 2/3 szklanki wiórków kokosowych<br /> 1/2 szklanki posiekanych orzechów nerkowca<br /> 1 szklanka posiekanych suszonych moreli<br /> 1 jajko<br /> 2 łyżki miodu<br /> 1/4 szklanki wody<br /> 2 łyżki oleju<br />Miód wymieszać z wodą i olejem.<br />Mieszanką polać suche składniki dobrze wymieszane w misce, dodać lekko ubite jajko. Wymieszać dokładnie. Rozprowadzić równą warstwą na blasze ok. 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. <br />Piec przez około 30 minut w temperaturze 180 st C. Lekko wystudzone pokroić w paski. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w zamkniętym pudełku lub słoiku.melanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-41383929165636511762014-10-07T11:09:15.337+02:002014-10-07T11:09:15.337+02:00energetyczny KOKTAJL OWSIANO ORZECHOWY
Składniki:...energetyczny KOKTAJL OWSIANO ORZECHOWY<br /><br />Składniki:<br />3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych<br />1 szklanka mleka<br />5 dag migdałów - podprażonych na patelni lub w piekarniku dla wydobycia smaku,<br />5 dag orzechów laskowych - podprażonych na patelni lub w piekarniku dla wydobycia smaku,<br />6 suszonych śliwek,<br />2 łyżki rodzynek.<br /><br />Etapy przygotowania<br />1) Płatki owsiane ugotować w wodzie<br />2) w blenderze umieścić mleko, płatki owsiane, orzechy i bakalie. Zmiksować do jednolitej konsystencji.<br /><br />koktajl jest gotowy:) można przechowywać dłużej w lodówce<br /><br />pozdrawiam<br />mirek<br />mirek-egon@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-20827245809554856192014-10-07T10:49:51.782+02:002014-10-07T10:49:51.782+02:00ZDROWY I SZYBKI TORCIK Z PŁATKÓW OWSIANYCH:
Skład...ZDROWY I SZYBKI TORCIK Z PŁATKÓW OWSIANYCH:<br /><br />Składniki:<br /> -3/4 kostki masła,<br />- 1/4 szl. cukru,<br />- 1/2 zblenderowanych migdałów (na mąkę migdałową),<br />- 2 szkl. płatków owsianych,<br />- garść dowolnych orzechów (np. dynia i słonecznik),<br />- garść dowolnych bakalii (np. suszona żurawina)<br /><br />(zamiast mieszanki płatków, orzechów i bakalii można użyć 3 szklanek musli tropikalnego lub tradycyjnego)<br /><br />w garnuszku rozpuścić masło, dodać cukier, płatki owsiane, orzechy, bakalie i mąkę migdałową. Wszystko dokładnie wymieszać. Otrzymaną masę wyłożyć dno tortownicy o śr. ok. 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec ok. 15 min, do zrumienienia. Ciasto wyjąć i ostudzić. <br /><br />Na ciasto wyłożyć serek homogenizowany.<br /><br />Można przyozdobić owocami (maliny / brzoskwinie / jagody / borówka) lub po prostu podawać do kawki :)<br /><br />ewelpog@poczta.onet.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-31654807882902200472014-10-07T01:01:09.676+02:002014-10-07T01:01:09.676+02:00Z zaprezentowanych produktów nic specjalnego nie t...Z zaprezentowanych produktów nic specjalnego nie trzeba zrobić, po prostu każdym z nich cieszyć się przed wyjściem do pracy od poniedziałku do piątku, zdrowo się przy tym odżywiając. W:<br />- poniedziałek - płatki owsiane popite czarną herbatą;<br />- wtorek - maślanka z bakaliami;<br />- środa - musli z mlekiem;<br />- czwartek - jogurt;<br />- piątek - serek homogenizowany.<br />m@rvillehttps://www.blogger.com/profile/17821552576471407347noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-1188325034236190442014-10-06T15:39:43.975+02:002014-10-06T15:39:43.975+02:00Zwiedzając blog ,,Szybkie Gotwanie ''czuje...Zwiedzając blog ,,Szybkie Gotwanie ''czuje się jakbym chodził bo niebiańskich obłoczkach a każdy z Was niechaj pozna jak smakuje ,Moczka '' .W górniczej rodzinie się wychowałem i nieraz za zjeżdzającym w windzie ojcem płakałem .Mimo trudności życiowych ojciec wspaniale mnie wychował i swojego wolnego czasu nigdy mi nie żałował .Moczka to bardzo smaczna zupa bakaliowa ,która świąteczną magię w swym wnętrzu chowa.Mnóstwo bakalii z Inter Marche się w najduje bo ta marka niezwykłą jakość i polską tradycję nam funduje .Są to zdrowe słodkości dla całej rodzinki a są w niej suszone morele ,śliwki ,żurawina ,orzechy włoskie ,migdały i oczywiście rodzynki .Do jej wykonania potrzebna nam będzie z Inter Marche czekolada deserowa ,która moc endorfin w sobie chowa. Nie zapomnij dodać 800 gram piernika ,kóry z każdej sklepowej półki z Inter Marche do Nas przenika .Do wykonania Moczki zaproś wszystkich członków swej rodziny i wyciśnijcie sok z cytryny jeśli macie na to chęć a potrzebne będzie Wam ich pięć oraz 10 łyżek cukru białego w inter Marche kupionego .Jeśli ktoś woli może dodać łyżkę soli .Świat mimo problemów może być doskonaly jeśli w Waszej kuchni znajdą się białe jak śnieg migdały .Piernik w kostkę kroimy a na pewno jego smakiem całą swą rodzinę zadowolimy .Dla wygody moczymy piernik w dwóch litrach letniej wody .Migdały przez 5 minut gotujemy i z czasem nie szalejemy .Migdały kroimy i obieramy aż delikatne płatki uzyskamy .W garnku rozpuszczamy masło ,zmażymy mąkę i dzielimy się z każdym człowiekiem swym szczęśliwym dzionkiem .Namoczony piernik łączy z zasmażką dolewamy 3 litry wody i słuchamy przebojów Dody :) .Dodajemy bakalie ,połamaną czekoladę i sok z cytryny a do tej czynności zapraszamy wszystkie ze swej rodziny dziewczyny i nie tylko dla zabawy dodajemy sól ,cukier czyli polskie przyprawy .Moczkę od samego początku aż do końca gotujemy i mieszamy aż odpowiednią konsystencję zyskamy .Orzechy tłuczemy młotkiem a na pewno na Moczkę zdobędziemy ochotkę .Mój e-mail wara44@onet.pl http://zapisz.net/view.php?filename=775_marche.jpgAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/04118584100344875031noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-26779114226051351152014-10-05T21:26:07.056+02:002014-10-05T21:26:07.056+02:00Rolada czekoladowa mocno alkoholowa
Składniki:
Bi...Rolada czekoladowa mocno alkoholowa<br /><br />Składniki:<br />Biszkopt:<br /><br />6 jajek<br />6 łyżek mąki pszennej<br />6 łyżek cukru<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br /><br /> Masa budyniowa:<br /><br />2 szklanki mleka<br />0,5 szklanki likieru czekoladowego<br />2 łyżki wódki cytrynowej<br />100 g masła<br />4 łyżki mąki ziemniaczanej<br />4 łyżki mąki pszennej<br />sok wyciśnięty w 1/2 pomarańczy<br />laska wanilii<br />3 łyżki kakao<br /><br />Przygotowanie:<br /><br />Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać obie mąki i proszek, a następnie wymieszać na jednolitą masę. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia.<br />Piec ok. 20 min w 180 st.C. Po upieczeniu na przygotowaną ściereczkę, <br />oprószoną cukrem pudrem kładziemy gorący biszkopt i zwijamy w rulon. Czekamy,aż przestygnie.<br /><br />Do garnka wlać mleko, 3 łyżki cukru i zagotować. Potem ściągnąć z ognia. W <br />misce wymieszać likier, wódkę, sok z pomarańczy z mąkami na jednolitą masę.<br />Wlewać zawartość do mleka cały czas mieszając. Następnie całość wstawić z <br />powrotem na ogień i dalej gotować. Dodać masło i startą laskę wanilii i mieszać, aż do jego całkowitego<br />rozpuszczenia. Garnek odstawić i przykryć folią aluminiową. <br /><br />Letnim budyniem wysmarować upieczony biszkopt i z powrotem zwinąć w roladę.<br />Schłodzić w lodówce. Następnie z czekolady rozpuszczonej nad kąpielą wodną zrobić na roladzie esy-floresy.Radość z pieczeniahttps://www.blogger.com/profile/13517721864497170656noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-4146249528647452712014-10-05T18:36:43.026+02:002014-10-05T18:36:43.026+02:00Mamy już coś na słodko, to teraz czas na sałatkę z...Mamy już coś na słodko, to teraz czas na sałatkę ze słonecznikiem.<br /><br />Sałatka z granatem i słonecznikiem.<br />Potrzebujemy:<br />- kapustę pekińską - szatkujemy, sałatka jest lepsza jeśli kapusta jest cieniutko poszatkowana<br />- 3 piersi z kurczaka - kroimy na małe kawałki i przyprawiamy przyprawą do kurczaka - odstawiamy na 30 minut, następnie smażymy<br />- słonecznik - ok. 100 g, prażymy na patelni, na której smażyliśmy kurczaka (słonecznik wchłonie resztki przyprawy)<br />- puszka kukurydzy - odsączamy<br />- dojrzały granat - nie może być białych skórek<br />- papryka - sparzymy ją i kroimy w małą kosteczkę<br />- szczypiorek pęczek - drobno kroimy<br />- kilka ogórków konserwowych - kroimy w drobną kostkę<br />Wszystko razem mieszamy. Dodajemy majonez. Odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Smaki się przegryzą i będzie smaczniejsza.<br /><br />agniiesia3@wp.plAgnieszkanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-71101204951719536942014-10-05T18:29:56.165+02:002014-10-05T18:29:56.165+02:00Ciasto herbaciane z bakaliami. Ma coś z piernika d...Ciasto herbaciane z bakaliami. Ma coś z piernika dzięki przyprawom korzennym.<br /><br />Składniki:<br />2 szklanki mąki<br />3/4 szklanki cukru<br />3 łyżki sklarowanego masła<br />2 jaja<br />1 szklanka mocnej, świeżo zaparzonej czarnej herbaty.<br />1 łyżeczka sody oczyszczonej<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />2-3 łyżki ulubionych konfitur<br />Cynamon, goździki (rozrobnione), imbir - szczypta<br />200-250g bakalii<br /><br />Sposób przyrządzenia:<br />1.Najpierw zaparzamy herbatę (musi być mocno zaparzona).<br />2. Herbatą zalewamy bakalie i odstawiamy na kilka godzin. Następnie odlewamy herbatę. (Potem się przyda).<br />3. Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy masło, konfitury i wlewamy herbatę. <br />4. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy oraz bakalie. <br />5. Przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki. <br />6. Pieczemy ok. 30 min. w temperaturze 200C.<br /><br />Smacznego!<br /><br /><br />agniiesia3@wp.pl<br />Agnieszkanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-54907452302616453872014-10-05T17:58:15.837+02:002014-10-05T17:58:15.837+02:00Chlebek bananowy
3 banany
10 dkg masła
2 jajka
3/...Chlebek bananowy<br /><br />3 banany<br />10 dkg masła<br />2 jajka<br />3/4 szkl cukru<br />2 i 1/2 szkl mąki<br />3/4 szklanki suszonej żurawiny<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />1/3 łyżeczka soli<br />i jeśli ktoś zdobędzie aromat bananowy<br /><br />Rozgniatamy banany w misce, dodajemy masło, cukier, jaka i ucieramy. Dodajemy mąkę, proszek,żurawinę, sól i ew. aromat i mieszamy.<br />Pieczemy 1 godzinę w temp. 160 st.mysiowanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-68483267192196291882014-10-05T13:08:48.836+02:002014-10-05T13:08:48.836+02:00Ciasto czekoladowe ... z czerstwym chlebem
SKŁADN...Ciasto czekoladowe ... z czerstwym chlebem<br /><br />SKŁADNIKI:<br />250 g czerstwego chleba<br />1/2 szklanki gorącego mleka<br />2 jajka<br />1/2 szklanki cukru<br />2 łyżki masła<br />3 łyżki kakao<br />1 łyżeczka cukru wanilinowego<br />1 łyżka mąki pszennej<br />POLEWA:<br />4 łyżki masła<br />1/2 szklanki cukru pudru<br />3 łyżki kakao<br />3 łyżki mleka<br />SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:<br />Czerstwy chleb przełożyć do garnuszka, zalać wrzącym mlekiem i rozgnieść dość dobrze widelcem, tak aby chleb wchłonął mleko. <br />W drugiej misce wymieszać ze sobą pozostałe składniki, czyli: jajka, cukier, masło, kakao, cukier wanilinowy. Na koniec mieszając dodajemy papkę chlebową i 1 łyżkę mąki.<br />Jeśli masa jest za rzadka, dodajemy jeszcze trochę pieczywa, jeżeli za gęsta, możemy dolać mleka. Wszystko zależy od gramatury wybranego pieczywa. Przekładamy do formy keksowe. Pieczemy 40 minut w 180 st. C. <br />Polewę przygotowujemy w kąpieli wodnej. Gotową polewamy ostudzone ciasto.Radość z pieczeniahttps://www.blogger.com/profile/13517721864497170656noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-46329902921121526332014-10-05T13:01:01.939+02:002014-10-05T13:01:01.939+02:00Drożdżowe mieszane widelcem bez wyrastania
Składn...Drożdżowe mieszane widelcem bez wyrastania<br /><br />Składniki:<br />Ciasto:<br />3 żółtka<br />2 całe jajka<br />1 szklanka cukru<br />10 dag margaryny <br />90 g drożdży <br />1 i 1/2 szklanki mleka <br />mąka ( niecały kilogram) ok. 900 g<br />Margarynę roztapiamy i studzimy. <br />Do garnuszka wlewamy 1, 5 szklanki mleka, wrzucamy pokruszone drożdże i rozpuszczamy, jednak nie możemy dopuścić do takiej sytuacji, aby mleko się zagotowało. Nie czekamy na wyrośnięcie zaczynu, jak w tradycyjnym cieście drożdżowym.<br />Szykujemy dużą miskę. Dajemy do niej żółtka i jajka i roztrzepujemy widelcem, do uzyskania koglu - moglu. Dodajemy cukier dalej wszystko mieszamy widelcem. Następnie dodajemy po trochu mąki, wszystko podlewamy drożdżami rozpuszczonymi w mleku. W międzyczasie wlewamy margarynę. Mieszamy widelcem, ale gdy już będzie gęste to mieszamy ręką.<br />Ciasto wykładamy na blachę 36 x 24 cm posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.<br /><br />Kruszonka:<br />150 g mąki<br />100 g cukru<br />80 g masła<br />1 łyżka cukru wanilinowego<br />Składniki na kruszonkę wsypujemy do miski i zagniatamy kruszonkę. Powinna być dobrze połączona, ale sypka.<br /><br />Dodatkowo:<br />1 i 1/2 - 2 szklanki dowolnych owoców: jagody, truskawki, rabarbar, maliny, wiśnie, jabłka<br />2 garście ulubionych bakalii<br />Na przygotowane wcześniej ciasto wykładamy owoce, możemy je lekko obtoczyć w mące, posypujemy bakaliami oraz kruszonką. <br />Pieczemy w 180 st.C. przez około 40 - 50 minut. Należy sprawdzić patyczkiem, czy się upiekło. Kroimy, jak jest już ostudzone.Radość z pieczeniahttps://www.blogger.com/profile/13517721864497170656noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-63943612753476606742014-10-05T12:48:03.855+02:002014-10-05T12:48:03.855+02:00GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ
Kapustę obieram z liści. ...GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ<br />Kapustę obieram z liści. Liście gotuję w lekko osolonej wodzie.<br />Kaszę nastawiam- miarka kaszy, 2 wody,Zrumieniam na oleju cebulkę i dodaję ją do kaszy,pieprz i sól i garść pokrojonych śliwek suszonych bez pestek firmy Bouton d'Or. I to mieszam i zawijam w liście. Naczynie żaroodporne wykładam częścią liści,na to gołąbki,i przykrywam liśćmi. Polewam olejem i na 40-50 minut do piekarnika. <br />Moi rodzice dodatkowo polewają domowym olejem rzepakowym gotowe gołąbki na talerzu- smak ich dzieciństwa.<br />mysiowanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-48185296869978827492014-10-05T12:44:59.376+02:002014-10-05T12:44:59.376+02:00GOŁĄBKI Z KISZONYCH LIŚCI
Danie bez proporcji- wsz...GOŁĄBKI Z KISZONYCH LIŚCI<br />Danie bez proporcji- wszystko na oka. Mięso dostosowuje się do ilości gości, do apetytu, wielkości główki kapusty, przyprawy do upodobań. Dobre do eksperymentowania dla młodych kucharzy.<br />No ale na pewno kapusta ukiszona w całości, mięso (najlepiej jagnięcina z wołowiną, ale może być i łopatka wieprzowa), żeberka, wędzony boczek, wędzona słonina- kila plasterków na spód, cebula, sól, pieprz, liście laurowe, sproszkowana papryka słodka i ostra, 2 garści suszonej żurawiny.<br />Potem tak jak gołąbki zawijamy mięsko z 1 garścią żurawiny, cebulą i przyprawami w liść i na bok. Tyle, że fajnie, bo nie musimy sparzać liści-no i to obieranie-wiele osób ma problem z obieranie słodkiej kapusty, a z kiszonej świetnie schodzą liście). Jeśli zostanie kapusta siekamy i wykładamy część na spód naczynia żaroodpornego i na to żeberka,wędzony boczek na to gołąbki, na to pozostała żurawina i na to szatkowana kapucha i żeberkomięsko. Podlewamy trochę oliwą i wodą. Dodajemy liście laurowe,sproszkowaną paprykę i inne przyprawy. Gotujemy/dusimy 2 godziny na małym ogniu.mysiowanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-65946568580696483922014-10-04T22:11:44.491+02:002014-10-04T22:11:44.491+02:00A ja patrząc na te wszystkie specjały, owszem, wid...A ja patrząc na te wszystkie specjały, owszem, widzę potencjał na pożywne i wartościowe śniadania, możliwości na zdrową przekąskę w pracy, a nawet na smaczne kotlety owsiane na obiad. Ale najbardziej interesuje mnie to, ile przyjemności z takiego podarunku mogłabym podarować sobie i Mężowi na chłodny jesienny wieczór, kiedy to zastanawiamy się, czy nie czas zapalić już w kominku. Takie chwile chętnie umilamy sobie grzańcem. Takim, którym można się również dobrze najeść. Zatem do dzieła! Na początek wybieramy ulubione wino półsłodkie lub półwytrawne dobrej jakości (czerwone lub białe według uznania). Dobieramy do tego bakalie, na które mamy ochotę. Do czerwonego wina niech będzie to suszona śliwka nadający głęboki aromat, orzechy laskowe z lekką goryczką i rodzynki dodające słodkości. Białe natomiast połączyłabym z suszoną morelą, która doda trochę słodyczy, orzechem włoskim, który podkreśli smak wina i żurawiny, która nie tylko przełamie smak swoją kwaskowatością, ale i pięknie zaprezentuje się w tej kompozycji. Wszystko to wrzucamy do rondla i podgrzewamy do temp. 70 stopni tak, by wywar się podgrzał, ale nie zawrzał . Jeżeli wybraliśmy wino wytrawne- można dodać 2 łyżki miodu, a jeżeli tak jak ja lubicie korzenną nutę, polecam szczyptę świeżo tartego cynamonu i 2-3 goździki. Całość polecam również spróbować z sokiem z jednej pomarańczy. Tak przygotowanego grzańca podajemy w kuflach z długą łyżeczką, którą z przyjemnością wyjadamy bakalie. Smacznego!:)<br />Pozdrawiam,<br />DD<br />dagus90@o2.plDDnoreply@blogger.com