tag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post8930011054090507969..comments2024-03-26T09:40:16.503+01:00Comments on Szybkie gotowanie : Konkurs z Lidl PolskaSzybkie gotowaniehttp://www.blogger.com/profile/13677671916541216486noreply@blogger.comBlogger25125tag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-67023136483080684992020-02-05T20:28:08.479+01:002020-02-05T20:28:08.479+01:00Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.Dominika Starańskahttps://www.blogger.com/profile/14216898280005163039noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-19387301446094187692014-06-27T11:39:39.262+02:002014-06-27T11:39:39.262+02:00Czekoladowe muffiny w stylu brytyjskiego brownie z...Czekoladowe muffiny w stylu brytyjskiego brownie z sosem miętowym<br /><br />Składniki:<br />kostka masła<br />2 tabliczki gorzkiej czekolady<br />szklanka cukru<br />1,5 szkl. mąki<br />3 jajka<br />łyżeczka proszku do pieczenia<br />sos miętowy Lidl<br /><br />Składniki mokre: Na wolnym ogniu rozpuszczamy czekolady z masłem. Po przestudzeniu dodajemy jajka i dokładnie mieszamy<br />W osobnej misce mieszam składniki mokre (cukier, mąka, proszek do pieczenia). <br />Łączymy składniki mokre z suchymi.<br />Do papilotek lub foremek silikonowych na muffinki wlewamy po łyżce masy, następnie po 1 łyżeczce sosu miętowego, który ponownie przykrywamy masą. <br />Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni.<br /><br />Gorące czekoladowe muffiny z płynnym sosem miętowym przypominają mi słynne angielskie czekoladki "After eight". No i dobrze komponują się z popołudniową herbatką ;)<br /><br />Justyna<br />tyskatyska88@gmail.com<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/18363250617384542582noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-16546944422034394472014-06-26T23:59:23.327+02:002014-06-26T23:59:23.327+02:00 A ja proponuję pyszną, piaskową, waniliowo - kaka... A ja proponuję pyszną, piaskową, waniliowo - kakaową babkę z miętowymi pralinami i domowym sosem miętowym:<br /><br />Potrzebujemy:<br />- 5 jaj<br />- szczypta soli<br />- 2/3 szklanki cukru<br />- 200 g roztopionego masła<br />- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (najlepiej domowego)<br />- 1 szklanka mąki<br />- 100 g waniliowego budyniu<br />- 1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />- 100 g pralin z czekolady z kremem miętowym<br />- 1 pełna łyżka kakao <br /><br />Mąkę przesiać razem z budyniem i proszkiem do pieczenia. Do jaj dodać sól i cukier i ubijać aż masa będzie puszysta i kremowa. Do ubitych jaj dolewać stopniowo, ciągle ubijając, przestudzone, roztopione masło. Dodać ekstrakt waniliowy i ubijając na niskich obrotach dosypywać stopniowo suche składniki (bez kakao). Do wymieszanej masy dodać grubo pokrojone praliny z czekolady z kremem miętowym. Połowę masy wylać do foremki na babkę, do pozostałej połowy dodać pełną łyżkę przesianego kakao i dokładnie wymieszać. Masę z kakao wylać na jasną część i babkę piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po wystudzeniu babkę polać domowym sosem miętowym:<br /><br />Na sos potrzebujemy:<br />- 125 ml śmietanki kremówki<br />- 2 łyżki cukru<br />- 4 łyżki sosu miętowego<br /><br />Wszystkie składniki umieścić w rondelku i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje, często mieszając.<br /><br />Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.<br />AnetaAneta76https://www.blogger.com/profile/07917053780606263594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-46904152170549344972014-06-26T15:51:14.974+02:002014-06-26T15:51:14.974+02:00Proponuję przepis z sosem Worcester na mieloną woł...Proponuję przepis z sosem Worcester na mieloną wołowinę a la barbecue, którą można podawać w bułkach hamburgerowych, w bułkach pita, w tortillach lub w inny, dowolny sposób. Jest to świetna propozycja na spotkanie z przyjaciółmi - po takim posiłku wszyscy są syci i zadowoleni, nawet gdy pogoda uniemożliwia rozpalenie grilla. Poniższa wersja dania jest inspirowana przepisem Nigelli Lawson.<br /><br />Składniki:<br />500 g mielonej wołowiny<br />2 cebule<br />2 ząbki czosnku<br />2 marchewki<br />4 łyżki oleju <br />1 puszka krojonych pomidorów<br />400 g wody<br />3 łyżki sosu Worcester<br />1 łyżka ciemnego cukru trzcinowego<br />2 łyżki koncentratu pomidorowego<br />przyprawy, sól, pieprz<br /><br />Obrane surowe warzywa (cebulę, czosnek, marchewkę) umieścić w blenderze i zmiksować. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć warzywa i mieszając smażyć przez chwilę. Przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Dodać mielone mięso, wymieszać. Smażyć (mieszając) ok. 15 min. Pomidory z puszki wymieszać z koncentratem pomidorowym, cukrem trzcinowym, wodą i sosem Worcester. Wlać wszystko na patelnię z mięsem, wymieszać. Przykryć pokrywką i dusić ok 30 min. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem.<br /><br />Pozdrawiam<br />Luka Li<br />szalonapatelnia@gmail.comLuka Lihttps://www.blogger.com/profile/00469987877609660515noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-90643277753043747242014-06-26T14:36:28.230+02:002014-06-26T14:36:28.230+02:00Ja przygotowałabym burgery z jagnięciny z sałatą, ...Ja przygotowałabym burgery z jagnięciny z sałatą, plastrami marynowanych ogórków, czerwoną cebulą, serem i sosem miętowym. Podane z domowymi frytkami z batatów.<br /><br />pasja_smaku@wp.pl Edytahttps://www.blogger.com/profile/06958883482429232117noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-24353376502077762972014-06-25T15:45:05.637+02:002014-06-25T15:45:05.637+02:00Na pewno wykorzystałabym pomarańczowo,cytrynowo-im...Na pewno wykorzystałabym pomarańczowo,cytrynowo-imbirową marmoladę do tradycyjnej angielskiej szarlotki. Wymieszałabym ją z jabłkami. Natomiast idealnie też pasował by tu sos miętowy z którym można było by serwować kawałek szarlotki, łycha bitej śmietany i całość polane własnie sosem miętowym :)<br /><br />Pozdrawiam<br />Justyna<br />Kuchenne fascynacje<br />kuchennefascynacje@o2.plJustynaaahttps://www.blogger.com/profile/11863914761989020137noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-46703120659023627492014-06-24T23:36:05.728+02:002014-06-24T23:36:05.728+02:00a ja proponuje sos BBQ który świetnie nadaje się d...a ja proponuje sos BBQ który świetnie nadaje się do żeberek, skrzydełek i nóżek kurczaka, golonek i innych dań mięsnych :)<br />1 kg np.skrzydełek <br />1/2 szklanki brązowego cukru<br />1/4 szklanki sosu Worcestershire <br />1/4 szklanki sosu sojowego<br />1/4 szklanki octu winnego<br />1/4 szklanki sosu chili lub 1 łyżka przyprawy chilli<br />1/2 szklanki ketchupu <br />2 łyzeczki ostrej musztardy<br />2 ząbki posiekanego czosnku<br /><br />Składniki marynaty wymieszać.<br />Skrzydełka pokroić w paski i włożyć do marynaty. Marynować kila godzin (najlepiej całą noc).<br />Piekarnik rozgrzać i w temp. 180 stopni piec w naczyniu żaroodpornym ok. 40 minut, aż zmiękną i się zarumienią. Podlać w trakcie pieczenia.<br />karolinajarlaczynska@gmail.com<br />http://przepisykaroliny.blogspot.com/Karolinahttps://www.blogger.com/profile/11470892858089370422noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-2513252079251836462014-06-24T14:07:21.771+02:002014-06-24T14:07:21.771+02:00Witam,
Ja proponuję pikantne pulpeciki wołowe z s...Witam,<br /><br />Ja proponuję pikantne pulpeciki wołowe z sosem Worchester (kilka kropli) i musztardą dijon (1 łyżka), czosnkiem i cebulą podane z puree z białych warzyw (szparagi, ziemniak, pietruszka) lekko skropionym sosem miętowym i udekorowanym natką pietruszki. Istny koktajl smaku - z jednej strony wyraziste pulpety, z drugiej orzeźwiająco delikatne puree warzywne. Zapewniam, że nudy w tym daniu nie zaznacie.<br />mail kontaktowy: brzozy.i.cytryny@gmail.com<br />mój blog: http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/Kuchnia po mojemuhttps://www.blogger.com/profile/08135375367306198714noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-81372167863020123622014-06-23T23:06:42.230+02:002014-06-23T23:06:42.230+02:00Zgadzam się, kuchnia brytyjska potrafi zaskoczyć, ...Zgadzam się, kuchnia brytyjska potrafi zaskoczyć, szczególnie osoby, które wierzą w nieprzemijalny od wieków stereotyp English Breakfast, fish and chips oraz herbatki o piątej. <br /><br />Zainspirowałam się całą paletą Tygodnia Brytyjskiego w Lidlu. <br />Wykorzystałam: szkockiego łososia, szkockiego bażanta, sos żurawinowy, ser cheddar + opcjonalnie deser Trifle/lody Gelateli i herbata 5 o’clock.<br /><br />Po takiej uczcie pozostaje nam ćwiczyć angielski akcent w kulturalnej rozmowie z rodziną :-)<br /><br />1) Zupa brytyjska z łososia<br /><br />Składniki:<br />• duży kawałek masła<br />• 2 duże pory, pokrojone na plasterki<br />• 1 liść laurowy<br />• 1 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę<br />• 1 litr bulionu (użyłam wody)<br />• 100 ml śmietanki 36%<br />• 200 g łososia, pokrojonego na kawałki<br />• pęczek szczypiorku, posiekanego<br /><br />Masło roztapiamy w dużym rondlu, dodajemy liść laurowy i pory, i smażymy aż zmiękną. Dodajemy ziemniaki, mieszamy tak, żeby pokryły się masłem, dolewamy bulion i śmietankę, zagotowujemy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie, doprawiamy solą. Na koniec dodajemy łososia i szczypiorek. <br /><br />2) Bażant w sosie żurawinowym<br /><br />Składniki:<br />• 1 duży sprawiony bażant<br />• sól, pieprz<br />• 2 roztopione łyżki masła<br />• sos żurawinowy<br />• 2 łyżeczki otartej z pomarańczy skórki<br /><br />Umytą i osuszoną tuszkę bażanta natrzeć na zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem, nasmarować stopionym masłem. Po 30 minutach przyprawioną tuszkę umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć, piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 45 minut. Po tym czasie naczynie odkryć i piec kolejne 40 minut polewając wytwarzającym się sosem. W międzyczasie podgrzać sos żurawinowy, dodać skórkę pomarańczową. <br />Upieczonego bażanta podzielić na porcje. Podawać z sosem.<br /><br />3) Kulki z sera cheddar nadziewane oliwkami<br /><br />Składniki:<br />• 520 g startego ostrego sera cheddar <br />• 115 g masła o temperaturze pokojowej <br />• 1/2 łyżeczki papryki <br />• 190 g (1,5 szklanki) mąki pszennej <br />• 45 zielonych oliwek bez pestek <br /><br />Doprowadzić ser do temperatury pokojowej. Za pomocą miksera do ciasta lub robota kuchennego wymieszać ser z masłem i papryką. Stopniowo dodawać mąkę i miksować, a następnie ręcznie wyrobić ciasto, aż się scali. Powinno dać się uformować w gładką kulę, ale po przełamaniu powierzchnia powinna być chropowata. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać więcej żółtego sera.<br />Nagrzać piekarnik do 190°C. Odrywać po kawałku ciasta i oklejać nim oliwki, a następnie formować kulki, turlając ciasto miedzy dłońmi. Układać kulki na suchej blasze do pieczenia. Napełnioną blachę wstawić na 10 minut do lodówki, aby kulki nieco stwardniały.<br />Piec przez 20 do 25 minut w rozgrzanym piekarniku, aż się zarumienią. Podawać na ciepło lub o temperaturze pokojowej.<br /><br />4) A na deser, jeśli mamy siły, zajadamy deserem Trifle lub lodami Gelateli i wypijamy herbatkę 5 o’clock Hatherwooda :)<br /><br />Enjoy and greetings,<br /><br />Karolina (mail: kaya86@tlen.pl)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-10720367703203340362014-06-23T18:52:42.999+02:002014-06-23T18:52:42.999+02:00Pasztet z kaczki podany z marmoladą
1000 g mięsa ...Pasztet z kaczki podany z marmoladą<br /><br />1000 g mięsa kaczki<br />300 g piersi z indyka<br />250 g wątróbek drobiowych<br />2 jajka <br />3 bułki grahamki + mleko do zalania<br />1 cebula <br />1/2 selera <br />2 pietruszki <br />2 marchewki<br />2 ząbki czosnku <br />3 łyżki majeranki<br />1 łyżka pieprzu<br />1 łyżka soli<br /><br /><br />Mięso umyć, warzywa obrać i umyć. Kawałki kaczki, indyka i warzywa wsadzić do garnka, zalać wodą, Całość gotować pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie.<br />W tym czasie bułkę podzielić na kawałki, zalać ciepłym mlekiem, odstawić. Wątróbkę podsmażać na patelni z niewielką ilością oleju ok. 15 min.<br />Warzywa, mięso ostudzić i zmielić przez maszynkę na gładką masę. Dodać przyprawy, jajka i dobrze wymieszać Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 40-50 min w temp. 180 st. C. Pasztet należy sprawdzić patyczkiem ,czy jest suchy.<br />Gdy pasztet ostygnie, smarujemy marmoladą i jemy! <br /><br />MARZENA<br />marzena1991nn@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-69601082454926622332014-06-20T22:47:20.777+02:002014-06-20T22:47:20.777+02:00Jestem wegetarianką więc proponuję coś na bezmięsn...Jestem wegetarianką więc proponuję coś na bezmięsne danie, które zasmakuje nawet zagorzałemu mięsożercy! ;)<br />Fasolowe kotleciki w chipsach w sosie pomarańczowo-cytrynowym<br />Składniki<br />1 duża puszka fasolki czerwonej lub białej<br />1 paczka chipsów angielskich Lidl<br />1 jajko<br />sól, pieprz, słodka papryczka<br />skórka z jednej cytryny<br />4 łyżki dżemu cytrynowo-limonkowego Lidl<br />1 łyżka oleju<br />KOTLECIKI:<br />Fasolkę odsączamy z nadmiaru wody, po czym zgniatamy tłuczkiem na masę przypominająca tłuczone ziemniaki oraz doprawiamy. Paczkę chipsów rozgniatamy aby chipsy połamały się na małe kawałki. Jajko rozbijamy w miseczce i roztrzepujemy i dodajemy do niego przyprawy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki z fasolki i obtaczamy ją w jajku, następnie w chipsach. Rozgrzewamy patelkę z olejem i smażymy na niej nasze kotleciki do złotego koloru, jeżeli mocno namiękną tłuszczem możemy odsączyć je na papierowym ręczniku. <br /><br />SOS:<br />Cytrynę spażamy gorącą wodą po czym zeskrobujemy z niej skórkę. 2-3 łyżki dżemu podgrzewamy w rondelku i dolewamy 0,5 szklanki wody - energicznie mieszamy. Pod koniec dodajemy startą skórkę z cytryny.<br /><br />Kotleciki podajemy polane naszym sosem :)<br />Smacznego!<br /><br /><br />Pozdrawiam,<br />Natalie<br /><br />nataliekudli@gmail.comNataliehttps://www.blogger.com/profile/05571175972449090054noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-43936601483106821922014-06-20T21:28:08.103+02:002014-06-20T21:28:08.103+02:00Kliknij w ikonkę koperty (z prawej strony na blogu...Kliknij w ikonkę koperty (z prawej strony na blogu) :)Szybkie gotowaniehttps://www.blogger.com/profile/13677671916541216486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-8227583138056291072014-06-20T16:48:59.065+02:002014-06-20T16:48:59.065+02:00 Sos JD. Mój e-mail:sloneczkopolsatu@o2.pl
Pozdr... Sos JD. Mój e-mail:sloneczkopolsatu@o2.pl <br />Pozdrawiam;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-46061726557466828462014-06-20T09:46:04.614+02:002014-06-20T09:46:04.614+02:00Miętowo-groszkowa zupa krem
Składniki:
500g mroż...Miętowo-groszkowa zupa krem <br /><br />Składniki:<br />500g mrożonego groszku<br />200g młodych ziemniaków<br />3 duże łyżki sosu miętowego<br />2 łyżki posiekanej świeżej mięty<br />2 łyżki masła<br /><br />Ziemniaki gotujemy do miękkości(woda powinna tylko zakrywać ziemniaki), dodajemy groszek i dalej gotujemy (około 3-4 min). Następnie wszystko blendujemy i dodajemy sos miętowy oraz masło. Intensywnie mieszamy.<br />Gotową zupę nalewamy do miseczek i posypujemy świeżą miętą! gotowe! :))<br /><br />Agnieszka<br />Agusia898@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-23692665616227411452014-06-19T21:49:19.769+02:002014-06-19T21:49:19.769+02:00A ja proponuję angielski Cottage pie, czyli mielon...A ja proponuję angielski Cottage pie, czyli mielone mięso wołowe z groszkiem zapieczone pod delikatnym puree ziemniaczanym. Aby zapiekanka była jeszcze bardziej aromatyczna i złocista – posypujemy ją startym serem cheddar. A na deser, do angielskiej herbatki proponuję czekoladowe muffiny z marmoladą pomarańczową z imbirem. <br />Ania z Doliny smaków<br />dolinasmakow@gmail.comDolina smakówhttp://dolinasmakow.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-28136524564361089212014-06-19T20:29:38.373+02:002014-06-19T20:29:38.373+02:00Piernik z fasoli
450 g ugotowanej czerwonej fasol...Piernik z fasoli<br /> 450 g ugotowanej czerwonej fasoli ( może być z puszki)<br />3 jajka<br />4 łyżki miodu<br />2 łyżki soku z cytryny<br />2 łyżki marmolady cytrynowej <br />1,5 łyżeczki sody oczyszczanej<br />4 łyżki oleju<br />4 łyżki maślanki<br />2 łyżki cukru pudru<br />szczypta soli<br />łyżka przyprawy do piernika<br />7 łyżek ciemnego kakao<br />5 łyżek bakalii <br /><br />Fasolę wykładamy na sito i przepłukujemy wodą. Oddzielamy żółtka od białek. Wszystkie mokre składniki miksujemy razem. Suche mieszamy razem i dodajemy stopniowo do mokrych cały czas mieszając. Następnie dodajemy bakalie i już mieszamy łyżką. Pianę ubijamy z odrobiną soli na sztywno, pod koniec usztywniamy ją odrobiną cukru. Delikatnie łączymy pianę z masą fasolową. Wylewamy do foremki keksowej wyłożonej pergaminem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy około 45 min lub do suchego patyczka. Zimny piernik dekorujemy w dowolny sposób<br />.<br />elzbietadziurkowska@gmail.com<br /><br />Elżbieta Dziurkowska Ela Dziurkowskahttps://www.blogger.com/profile/18144818097215277632noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-71134457777064955752014-06-19T19:05:56.144+02:002014-06-19T19:05:56.144+02:00Ze względu na czas mistrzostw piłkarskich ja zapro...Ze względu na czas mistrzostw piłkarskich ja zaproponuje sprawdzony doskonały przpis na kurczaczka w sosie worcester :)<br />SKŁADNIKI:<br />- Podudzia kurczaka <br />- sos Worcester kupiony w Lidl<br />- cząber<br />- majeranek (najlepiej świeży)<br />- papryka słodka<br />- rozmaryn gałązki<br /><br />Kurczaka umyć, włożyć do miski i zalać sosem worcester. Całość posypać słodką papryką, cząbrem i majerankiem i wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 min. Na rozgrzaną patelnię przełożyć kurczaka i polać go powstałym sosem. Miedzy kurczaka powkładać kilka gałązek rozmarynu. Kurczaka smażyć na małym ogniu do miękkości. Podawać z frytkami np. belgijskimi :P lub doskonale pasują do chipsów kupionych w Lidl<br />Andrzej Rączkanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-42559945957137543832014-06-19T16:04:41.201+02:002014-06-19T16:04:41.201+02:00chrupiące kuleczki marchewkowe z jogurtowo-miętowy...chrupiące kuleczki marchewkowe z jogurtowo-miętowym sosem<br /><br />puree marchewkowe i tartą marchewkę mieszamy z odrobiną mąki. przyprawiamy garam masalą, smażymy na głębokim oleju kuleczki wielkości piłek golfowych. zajadamy maczając w sosie z jogurtu naturalnego i sosu miętowego.dariozka91https://www.blogger.com/profile/08329622131153595902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-58183863324830727262014-06-19T15:54:53.313+02:002014-06-19T15:54:53.313+02:00Piersi kaczki w sosie z czarnych porzeczek, sosem ...Piersi kaczki w sosie z czarnych porzeczek, sosem Worchester i pieczonymi ziemniakami.<br /><br />200g małych ziemniaczków<br />1 cebula<br />majeranek (1 łyżka)<br />-pieprz <br />1 filet z piersi kaczki<br />1 łyżka oleju rzepakowego<br />tymianek<br />2 łyżki sosu Worcester<br />4 łyżki syropu z czarnej porzeczki <br />sok z połowy pomarańcza<br />gałązki natki pietruszki, do przybrania<br /><br />Ziemniaki<br />1) małe ziemniaki myjemy, następnie obieramy i kroimy na pół. Dodajemy łyżkę oleju, tymianek i mieszamy.<br />2) wykładamy na blaszkę i pieczemy 30-45 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 170C<br /><br />KACZKA<br />1) kaczkę nacinamy w kratkę, dodajemy sos wochester, połowę pomarańczy, majeranek. Pozostawiamy na całą noc.<br />2) na patelnie wlewamy łyżkę oleju (dobrze rozgrzewamy) i smażymy piersi kaczki skórą w dół. Smażymy tak około 5minut, aż wycieknie z niego tłuszcz, a skórka przyrumieni się i zrobi chrupiąca.<br />3) Zlać nadmiar tłuszczu z patelni i przewrócić piersi na drugą stronę. Smażyć przez 10–15 minut, odwracając jeszcze raz na drugą stronę.<br />4) na patelnie dodać syrop z czarnej porzeczki, cebulę, pieprz. Dalej smażymy aż cebulka zmiękknie , a kaczke przejdzie syropem porzeczkowym.<br /><br />Kaczkę z cebulką wykładamy na talerz, posypujemy pietruszką a obok układamy pieczone ziemniaczki<br /><br />MARTA<br />MARTA699@WP.PLAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-63217226662511330342014-06-19T15:36:50.270+02:002014-06-19T15:36:50.270+02:00PODAJ MI SWÓJ EMAIL, CHCIAŁABYM WYSŁAĆ ZDJĘCIE POT...PODAJ MI SWÓJ EMAIL, CHCIAŁABYM WYSŁAĆ ZDJĘCIE POTRAWY :)<br />AGA-144@WP.PLAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-89014145415125955772014-06-19T15:35:51.877+02:002014-06-19T15:35:51.877+02:00Pikantny gulasz z soczewicą
Czego potrzebujemy?
-...Pikantny gulasz z soczewicą<br /><br />Czego potrzebujemy?<br />-50g soczewicy<br />-100g wołowiny<br />-1 papryka<br />-groszek zielony mrożony- 3 łyżki<br />-pieczarki - 5 sztuk<br />- 2 łyżki sosu Worcester<br />-pieprz<br />-oregano<br /><br />-mięso marynujemy- sos Worcester , sok z cytryny + przyprawy. Pozostawiamy na całą noc lub kilka godzin<br />-mięso dusimy na patelni (bez obsmażenia)<br />-soczewice gotujemy w wodzie przez około 20min<br />- Gdy mięso zmieknię dodajemy paprykę, pieczarki i dalej dusimy. Na sam koniec dodajemy groszek, ugotowaną soczewicę i mieszamy.<br /><br />SMACZNEGO!<br /><br />AGNIESZKA<br />AGA-144@WP.PLAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-74247750758002690782014-06-19T13:53:29.615+02:002014-06-19T13:53:29.615+02:00Angielskie lody miętowe - idealnie chłodzą w upaln...Angielskie lody miętowe - idealnie chłodzą w upalny dzień<br /><br />1,5 szklanki śmietanki kremówki 36% ubijam na sztywno.<br />Żółtka z 2 jaj miksuję z 50 g cukru i 1 łyżką likieru miętowego, aż masa będzie puszysta.<br />Białka z 2 jaj ubijam na sztywno z 50 g cukru<br />Mieszam wszystko razem i na koniec dodaje pokruszone praliny miętowe.<br />Mrożę przez 3-4 godziny, co jakiś czas mieszając.<br />Przed podaniem dekoruję jeszcze pokruszonymi pralinami. Mmm, pycha...Kamilanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-44962234947382267132014-06-19T13:50:59.324+02:002014-06-19T13:50:59.324+02:00Przypominam o podpisywaniu swoich komentarzy ;).Przypominam o podpisywaniu swoich komentarzy ;).Szybkie gotowaniehttps://www.blogger.com/profile/13677671916541216486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-30162302169550863532014-06-19T13:35:25.643+02:002014-06-19T13:35:25.643+02:00Sos Jack Daniel's.
Sos pikantny, nieco słodko...Sos Jack Daniel's.<br /> Sos pikantny, nieco słodko dymny, idealny do burgerów, do grillowanych potraw, pieczonych mięs i krewetek. Serdecznie go polecam! Jest niezastąpiony zwłaszcza w okresie grillowym.<br />- 1 łyżka sosu worcester<br />- 1 łyżka sosu sojowego(jasnego)<br />-2 ząbeki czosnku<br />• 1 szklanka soku ananasowego,<br />• 1/2 szklanki wody,<br />- 1/4 szklanki sosu teriyaki,<br />-3 łyżki soku z cytryny,<br />- 2/3 szklanki brązowego cukru,<br />-1 mała szalotka,<br />- 1 krążek ananasa,<br />- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne,<br />- 1 łyżka whisky Jack Daniel’s.<br />Czosnek w łupince podgrzewamy na suchej patelni na wolnym ogniu, aż będzie miękki. Taki czosnek nada cudowny, dymny posmak. Zdejmujemy łupinkę i łączymy z pozostałymi składnikami i blendujemy. Wszystkie zblendowane skladniki zagotowujemy mieszając, aby cukier się rozpuścił. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 30-4minut aż zgęstnieje. Pozostawić na 10 minut do ostygnięcia i gotowe. Sos najlepiej przechowywać w lodówce. Smaczego! :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-86738030403135148922014-06-19T12:50:34.417+02:002014-06-19T12:50:34.417+02:00Dosyć nietypowe połączenie, ale jak dla mnie takie...Dosyć nietypowe połączenie, ale jak dla mnie takie są najlepsze ;) Więc ja proponuję <br />Makaron razowy z cukinią, serkiem capri i sosem z mięty<br />Potrzebne składniki<br />- opakowanie razowego makaronu (może być również zwykły)<br />- sos miętowy<br />- serek capri (taka jedna duża kulka, 250g)<br />- duża cukinia<br />- cytryna<br />- sól, pieprz<br />- oliwa z oliwek<br />Wykonanie:<br />W garnku gotujemy lekko osoloną wodę, a następnie wkładamy do niej makaron. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy z oliwek na której podsmażamy pokrojoną w plasterki cukinię. Następnie dodajemy makaron i 4 łyżki sosu miętowego. Dokładnie mieszamy. Dodajemy 3/4 pokruszonego sera. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy resztą pokruszonego sera. Można ozdobić listkami świeżej mięty. I można jeść :) Najlepiej od razu po przygotowaniu.<br />Mój e-mail: littlexalexis@gmail.com<br />Nazywam się Ola :)Anonymousnoreply@blogger.com