Sezon na kurki w pełni, dlatego zrobiłam sos, który uwielbiam i który pasuje w zasadzie do wszystkiego (makaron, ryż, warzywa, ziemniaki). Tym razem z dodatkiem kaszy gryczanej.
200 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko(proporcja kaszy do wody 1:2)
Sos:
2 szklanki kurek (lub innych grzybów, jeśli nie mamy kurek)
1 duża cebula
2/3 szkl. bulionu (lub wody)
2 łyżki śmietany
2 łyżki mąki
ziele angielskie
sól, pieprz
natka pietruszki
olej
Posiekaną cebulę wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy.
** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).
i znowu kurki, a ja ponownie ich nie próbuję!! aaj :)
OdpowiedzUsuńjak ja uwielbiam kasze gryczana z grzybowym sosikiem *.*
OdpowiedzUsuń