15 października 2012

Chrupiące kanapki na ciepło (Dancake)


Kanapki na ciepło (czyli grzanki i tosty) jadam często jesienią i zimą na śniadanie. 
Przygotowuję je z tradycyjnego pieczywa z różnymi dodatkami, najchętniej na słodko z dżemami, ale również z wędliną.



Nie kupowałam nigdy pieczywa tostowego, ponieważ obawiałam się w nim samej chemii. Miałam okazję ostatnio wypróbować chleb tostowy 3 ziarna (z żytem, siemieniem lnianym i sezamem) oraz pełnoziarnisty i maślany firmy Dan Cake.

Na stronie internetowej producenta czytamy: "Firma proponuje chleby tostowe na naturalnym zakwasie chlebowym. Przedłużona świeżość produktów jest wynikiem zastosowania naturalnego procesu pasteryzacji na etapie produkcji i pakowania. Pieczywo nie zawiera konserwantów, utwardzanych tłuszczy i sztucznych barwników." 
  
Opinia: Wszystkie rodzaje pieczywa tostowego były smaczne. 
Nie kupowałam pieczywa tostowego, ponieważ kojarzyło mi się zawsze z dużą ilością konserwantów i chemii. W testowanym pieczywie nie ma konserwantów, utwardzanych tłuszczy i sztucznych barwników. Pieczywo tostowe ma dłuższy termin przydatności do spożycia niż tradycyjne
Mimo wszystko jednak bardziej przemawia do mnie pieczywo, które zrobię sama, w którego składzie znajduje się jak najmniej składników (czyli woda, mąka, sól i drożdże), a tostowe pieczywo poleciłabym spożywać jedynie od czasu do czasu, gdy nie mamy możliwości sami upiec chleb lub dla urozmaicenia śniadań.
Wartość energetyczna w 2 kromkach: 130 kcal




1 komentarz:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).