Gęsta, szybka i smaczna zupa. Idealna na jesienne czy zimowe dni.
1 szkl. czerwonej soczewicy
2 cebule posiekane w kostkę
500 g włoszczyzny paski
5-6 łyżek koncentratu pomidorowego
liście laurowe, ziele
angielskie
sól, pieprz
kurkuma
imbir
chilli
1 ząbek czosnku
majeranek
Pokrojoną cebulę podsmażyć.
Do gotującej się
wody wsypać wypłukaną soczewicę oraz podsmażoną cebulę i włoszczyznę.
Przyprawić przyprawami w ilościwedług uznania i gotować na małym ogniu, aż soczewica zmięknie i rozgotuje się (ok.20min.).
Przed
samym końcem gotowania dodać majeranek i wyciśnięty czosnek. Uzupełnić wodą (w zależności czy lubimy gęstą czy rzadką zupę).Można posypać pietruszką.
** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).
dostałam przesyłkę :)
OdpowiedzUsuńaaa, herbatę kwitnącą:) w takim razie życzę miłych chwil przy herbatce:)
Usuńgotuje. ciekawe co wyjdzie ^^
OdpowiedzUsuńzupka mistrzostwo! dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się, że smakowała :) To jedna z moich ulubionych zup...
Usuń