Kasza jaglana z brokułami to smaczny obiad w wersji wege lub dodatek do tradycyjnego obiadu. Odrobina oleju sezamowego nadaje ciekawy smak potrawie.
1 szklanka kaszy jaglanej
2 cebule
500 g brokuła
1 łyżka oleju
sól, pieprz (można też odrobinę słodkiej papryki)
kilka pieczarek
1 łyżka oleju sezamowego (lub dowolnego tłoczonego na zimno)
olej do smażenia
2 i 1/3 szklanki wrzątku
Kaszę jaglaną przepłukać dużą ilością wody. Wrzucić do wrzącej i osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki oleju. Kaszę gotować przez kilka minut na dużym ogniu, potem zmniejszyć ogień (albo wyłączyć) i przez 10
minut nie mieszać.
Pokrojoną
cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju na patelni, dodać sól i pieprz. Po kilku minutach dodać pokrojone w plastry pieczarki i smażyć jeszcze chwilę.
W osobnym garnkuugotować brokuły.
Do ugotowanej kaszy dodać usmażoną cebulę z pieczarkami i ugotowane brokuły. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Przed podaniem skropić olejem sezamowym.
Lubię eksperymentować w kuchni i urozmaicać potrawy:). Przeglądając bloga na pewno znajdziesz wiele dziwnych połączeń ;) (a na słodko polecam np. deser rafaello z kaszy jaglanej). Pozdrawiam:)
użyłem pół cebuli,kaszę podsmażyłem lekko na maśle śmietankowym, nie miałem pieczarek ale dodałem świeżą bazylię i polałem to oliwą z oliwek,smakowało dzięki i pozdrawiam
** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).
Wygląda pysznie : )
OdpowiedzUsuńSmakuje pysznie, a wizualnie - jak na kaszę jaglaną, może być ;)
UsuńBardzo fajny pomysł, nigdy nie pomyślałabym o takim połączeniu, a myślę, że jest zdrowe, sycące i smaczne.
OdpowiedzUsuńLubię eksperymentować w kuchni i urozmaicać potrawy:). Przeglądając bloga na pewno znajdziesz wiele dziwnych połączeń ;) (a na słodko polecam np. deser rafaello z kaszy jaglanej). Pozdrawiam:)
Usuńużyłem pół cebuli,kaszę podsmażyłem lekko na maśle śmietankowym, nie miałem pieczarek ale dodałem świeżą bazylię i polałem to oliwą z oliwek,smakowało dzięki i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń