Sałatka z awokado i kaszą jaglaną, podana na zimno lub ciepło
Sałatkę można zjeść na zimno w upalny dzień, można również podgrzać i podać jako danie obiadowe lub sycące śniadanie. Zazwyczaj używam kaszy, która zostaje z poprzedniego dnia, więc przygotowanie zajmuje mi dosłownie chwilę.
3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
5 pomidorów suszonych z zalewy
1 łyżka oleju z zalewy
1/3 awokado
sól, pieprz
inne dowolne przyprawy (np. mieszanka włoska)
odrobina soku z cytryny
Ugotowaną kaszę wyłożyć na talerz (lub do miski), dodać 1 łyżkę oliwy z zalewy, sól, pieprz i wymieszać.
Pomidory pokroić na kawałki, wyłożyć na kaszę i całość podgrzać w mikrofali.
Na koniec dodać pokrojone w plastry (lub kostkę) obrane awokado i skropić odrobiną soku z cytryny.
** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).
Awokado i suszone pomidory- moje smaki ;)
OdpowiedzUsuńOd niedawna również i moje ;)
UsuńPyszne, a do tego kasza jaglana jest mega zdrowa:-)
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
UsuńI jak, smakowało?
OdpowiedzUsuńBardzo - gdyby było inaczej, nie podawałabym przepisu ;) Choć mój mąż nie przepada za kaszą i awokado, więc jego nie częstowałam ;)
UsuńOOO przynajmniej Ci nie podbierał. Ale niech żałuje bo samo zdrowie :)
Usuńale mi narobiłaś ochoty:) pyszna
OdpowiedzUsuńO, ten przepis mi się podoba, wreszcie mam wszystkie składniki i nie potrzeba blendera. :) Ale mikrofali to bym nie używała...
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się spodobał :). Jeśli mamy ugotowaną, gorącą kaszę, wówczas nie ma potrzeby podgrzewania :).
Usuń