Piekłam go w maszynie do chleba, góra się minimalnie zapadła. Tego typu chleby najlepiej piec w długiej, wąskiej foremce.
- 2 szklanki (250ml) mąki żytniej razowej (typ 1800)
- 1 1/2 szklanki mąki graham (typ 1850)
- 1/2 szklanki otrąb
- 2 i 1/4 szklanki letniej wody
- 7 g suszonych drożdży (1 op.)
- 12 g soli (1 czubata łyżeczka)
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 5 łyżek dowolnych dodatków (np. siemienia lnianego, pestek dyni, słonecznika)
Wrzucić wszystkie składniki do maszyny, wymieszać drewnianą łyżką i nastawić program na chleb razowy.
Piekarnik:
(nie piekłam wprawdzie w piekarniku ale powinien się sprawdzić standardowy sposób pieczenia chleba razowego)
Do miski wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto wymieszać i przełożyć do długiej keksówki, wysmarowanej oliwą (lub dwóch mniejszych).
Piec pierwsze 10 minut w temperaturze 220'C, następnie 10 min w 200'C, kolejne 40 min. w temperaturze 180'C.
Po upieczeniu, wyjąć z formy i przykryć ściereczką.
Bardzo fajny przepis, od razu zapisuję!
OdpowiedzUsuńdoskonały chlebuś:) piękny bochenek
OdpowiedzUsuńuwielbiam taki chleb!
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja, na zdjęciu wygląda smacznie i zachęcająco.
OdpowiedzUsuńa czy coś się stanie jeżeli się użyje mąki żytniej razowej 2000 a nie 1800?
OdpowiedzUsuńNie, wydaje mi się, że nie powinno być problemu.
UsuńNiestety nie wyszedł..Robiłam "ręcznie" (bez maszyny). Trochę nieprecyzyjnie jest napisane: 2 szklanki (250 ml) - ZAŁOŻYŁAM, że chodzi o 2 szklanki o pojemności 250 ml (czyli razem 500 ml). I, niestety, zrobił się "gniot", który oczywiście nie wyrósł (ani trochę). Nie dałam do przepisu otrąb - ale to nie powinno mieć wpływu. Nie dało się tego wymieszać łyżką - za gęsta konsystencja. Nie wiem co zrobiłam źle - bo już nieraz piekłam chleby drożdżowe, tylko z dodatkiem mąki pszennej - może o to chodzi. Pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńChleby z takich mąk są trochę trudniejsze w wypieku. Ten chleb wyszedł mi w sam raz, podobny do razowca, wilgotny.
UsuńZamiast otrąb zawsze można dodać np. płatki owsiane zmieszane z mąką albo samą mąkę, nawet ta połowa szklanki otrąb zawsze wchłonie trochę wody i może zmienić konsystencję chleba...
U mnie wyrabiała maszyna, a konsystencja ciasta była raczej gęsta i zbita.
Następnym razem spróbuję upiec go ponownie, ale zamiast maszyny - w piekarniku i dam znać jak wyszedł.
7 g suszonych drożdży, chodzi o drożdże instant?
OdpowiedzUsuńtak
Usuńzrobiłam , przepyszny :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i zachęcam do wypróbowania innych przepisów na chleby.
Usuń