Chleb z ziołami i płatkami owsianymi - bardzo
łatwy wykonaniu i bez wyrabiania.Potrzebujemy tylko 45 minut. Przepis znaleziony tutaj. Chleb jest smaczny (dodatek sody i proszku minimalnie wyczuwalny) i na pewno od czasu do czasu warto zrobić go dla urozmaicenia.
140 g mąki żytniej typ 500
280 g mąki pszennej typ 450
80 g płatków owsianych błyskawicznych
80 g otrębów owsianych
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki dowolnych dodatków, np. pestek dyni, siemienia lnianego, suszonej cebulki (z wyjątkiem pestek słonecznika)
1,5 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki kminku i 1 łyżeczka cząbru (opcjonalnie)
1/2 l. maślanki lub wody
1 białko do posmarowania wierzchu (opcjonalnie)
Piekarnik nagrzać do 180C.
W międzyczasie wymieszać wszystkie suche składniki, a następnie wlać do nich maślankę lub wodę. Wymieszać całość dokładnie. Przełożyć do okrągłej formy lub długiej keksówki.
Chleb można posmarować z wierzchu roztrzepanym białkiem jaja (lub odrobiną wody) i posypać siemieniem lnianym.
Próbowałam zrobić chlebek wg Pani przepisu, nie znam się na pieczeniu, więc może Pani mi podpowie. Po godzinie pieczenia w 180stopniach chleb był ciągle trochę surowy w środku. Nie mogłam znaleźć mąki żytniej 500, więc użyłam typ 720, czy to mogło mieć wpływ? (poza tym wszystko, jak Pani podała)
Mogła być to "wina" kształtu formy. Ten chlebek piekłam w okrągłej formie, przez co po upieczeniu był raczej płaski i dobrze dopieczony. Gdyby go włożyć np. do małej keksówki byłby wysoki i poprzez to, mógłby się nie dopiec i wymagałby dłuższego pieczenia. Mąka, której Pani użyła nie powinna mieć aż takiego wpływu na niedopieczenie chleba.
Zamierzam zamiast pszennej dać orkiszowej typ 2000 (inny typ trudno mi dostać) i żytniej 720 (też problem z innym typem). Mam nadzieję, że orkisz upiecze się tak samo ładnie. Jakiej średnicy była blacha, w której Pani piekła?
Moje dziecko nie lubi gdy w chlebie są dodatki, mam więc nadzieję, ze chleb wypiecze się tak samo ładnie, jeśli nie wrzucę żadnych ziaren? I drugie pytanie: soda potrzebuje czegoś kwaśnego by wyrosnąć i stracić smak goryczy. Jeśli zamiast maślanki dodam wodę, to chyba nie powinnam wsypać sody a więcej proszku do pieczenia? Viola
Ziarna dodają smaku, ale bez nich chleb bez problemu wypiecze się tak samo. Można spróbować dać po 2 łyżeczki sody i proszku. To prawda, że soda lepiej działa, gdy ma towarzystwo czegoś kwaśnego, ale ten chleb piekłam rok temu i prawdopodobnie piekłam go z dodatkiem wody (choć nie jestem pewna na 100% ;) ).
Upiekłam chlebek z mąką orkiszową 2000 i żytnią 720, bez pestek bo dziecko nie lubi i upiekł się bez problemu.... tylko wyrósł bardzo nisko. Mimo keksówki, jest płaski i niziutki. W ogóle wyszło jakoś mało ciasta.... na okrągłą blachę wydawała się za mała ilość, ale wygląda na to, że nawet do keksówki za było go mało. Viola
** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).
ziołowy chlebek.. ciekawe!
OdpowiedzUsuńpodeślij kromeczkę!:D mniammm
OdpowiedzUsuńZ miłą chęcią bym Cię ugościła:), a jednocześnie zachęcam do wykonania, niecała godzina i chlebek będzie gotowy :)
UsuńBardzo fajny ten przepis... raz na jakiś czas, gdy czasu nie mamy za wiele, idealny:) Dziękuje za wpis w akcji śniadanie do pracy
OdpowiedzUsuńPróbowałam zrobić chlebek wg Pani przepisu, nie znam się na pieczeniu, więc może Pani mi podpowie. Po godzinie pieczenia w 180stopniach chleb był ciągle trochę surowy w środku. Nie mogłam znaleźć mąki żytniej 500, więc użyłam typ 720, czy to mogło mieć wpływ? (poza tym wszystko, jak Pani podała)
OdpowiedzUsuńMogła być to "wina" kształtu formy. Ten chlebek piekłam w okrągłej formie, przez co po upieczeniu był raczej płaski i dobrze dopieczony. Gdyby go włożyć np. do małej keksówki byłby wysoki i poprzez to, mógłby się nie dopiec i wymagałby dłuższego pieczenia. Mąka, której Pani użyła nie powinna mieć aż takiego wpływu na niedopieczenie chleba.
UsuńBardzo dziękuję za odpowiedź, dokładnie tak, piekłam w keksówce, teraz spróbuję ponownie w okrągłej formie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZamierzam zamiast pszennej dać orkiszowej typ 2000 (inny typ trudno mi dostać) i żytniej 720 (też problem z innym typem). Mam nadzieję, że orkisz upiecze się tak samo ładnie. Jakiej średnicy była blacha, w której Pani piekła?
OdpowiedzUsuńŚrednica formy to 22cm. Dodając razowej mąki, zamiast zwykłej, chleb może wyjść trochę bardziej zbity.
UsuńMoje dziecko nie lubi gdy w chlebie są dodatki, mam więc nadzieję, ze chleb wypiecze się tak samo ładnie, jeśli nie wrzucę żadnych ziaren? I drugie pytanie: soda potrzebuje czegoś kwaśnego by wyrosnąć i stracić smak goryczy. Jeśli zamiast maślanki dodam wodę, to chyba nie powinnam wsypać sody a więcej proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńViola
Ziarna dodają smaku, ale bez nich chleb bez problemu wypiecze się tak samo. Można spróbować dać po 2 łyżeczki sody i proszku. To prawda, że soda lepiej działa, gdy ma towarzystwo czegoś kwaśnego, ale ten chleb piekłam rok temu i prawdopodobnie piekłam go z dodatkiem wody (choć nie jestem pewna na 100% ;) ).
UsuńUpiekłam chlebek z mąką orkiszową 2000 i żytnią 720, bez pestek bo dziecko nie lubi i upiekł się bez problemu.... tylko wyrósł bardzo nisko. Mimo keksówki, jest płaski i niziutki. W ogóle wyszło jakoś mało ciasta.... na okrągłą blachę wydawała się za mała ilość, ale wygląda na to, że nawet do keksówki za było go mało.
OdpowiedzUsuńViola