Kto raz spróbuje, na pewno zrobi je ponownie. U mnie często gości na świątecznym stole.
Warstwa kajmakowa:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, ok. 500g (lub puszka gotowej masy kajmakowej).
Warstwa budyniowa:
- 3 szklanki mleka
- 1 szklanki cukru (lub trochę mniej)
- 180 g masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
2 szklanki mleka zagotować z cukrem oraz masłem. Następnie dodać do tego masę jajeczną i szybko mieszać do czasu, aż mocno zgęstnieje.
Masę budyniową można też zrobić na bazie 2 lub 3 budyniów z torebki (zamiast na jajkach i mąkach).
Warstwa śmietankowa:
- 500 ml kremówki 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fix'y
Dodatki:
- ok. 500 g herbatników (część herbatników można zastąpić krakersami)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (lub kakao) do posypania
1. Formę (ok. 35x24cm) wyłożyć warstwą herbatników. Na herbatnikach rozprowadzić ciepły kajmak.
2. Ułożyć warstwę herbatników, na nią wyłożyć masę budyniową.
3. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, na nią wyłożyć ubitą kremówkę.
4. Całość posypać schłodzoną, startą czekoladą (lub kakao).
5. Przed podaniem ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
Źródło: JustMyDelicious
Bądź na bieżąco - dołącz do obserwujących ;)
Uwielbiam to ciasto jest słodkie i ma kajmak ! Wszystko co ma w sobie kajmak lubię :)
OdpowiedzUsuńZ wielka przyjemnością zjadałbym kawałek:)
OdpowiedzUsuńTeż takie robię, tylko posypuje wiórkami kokosowymi. Straaaasznie wciąga, trudno zjeść tylko jeden kawałek.
OdpowiedzUsuńOj, racja :)
UsuńUwielbiam to ciasto ;) Wyszło Ci przepięknie zabieram kawałek do kawki ;)
OdpowiedzUsuńmmmm ale pyszności ;)
OdpowiedzUsuńCiasto już leży w lodówce mmm pychota
OdpowiedzUsuń