Pomysł na zupę krem z dodatkiem jarmużu podpatrzyłam w książce "Jestes tym co jesz" G.McKeith, ale mocno ją zmodyfikowałam. Zupa wyszła wyszła smaczna i pożywna.
Smak samego jarmużu nie powala (zwykła zielenina), ale wartości odżywcze zdecydowanie przemawiają za jego spożywaniem ;).
Jarmuż zawiera 157 mg wapnia w 100 g (dla porównania mleko 121 mg). Dodatkowo ma właściwości przeciwnowotworowe oraz jest bogaty w przeciwutleniacze.
- 4 duże liście jarmużu
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- papryka słodka
- 3 łyżki oleju lub oliwy (do smażenia)
- 1,5 l. bulionu warzywnego
- Posiekaną cebulę podsmażyć na patelni, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w drobną kostkę (lub zetrzeć na tarce). Soczewicę opłukać.
- Jarmuż opłukać i pokroić na mniejsze kawałki (usuwając grubsze nerwy).
- Wszystkie składniki wrzucić do bulionu warzywnego i przyprawić. Gotować do miękkości wszystkich składników.
- Po ugotowaniu zmiksować blenderem i ewentualnie przyprawić jeszcze do smaku.
Musi być smaczna!
OdpowiedzUsuńTak, jest całkiem smaczna :)
Usuńa ja lubię jarmuż ;) i w takiej zupce też!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam jarmużu... ciekawa jestem smaku
OdpowiedzUsuńTak jak napisałam we wstępie, dla mnie smakuje jak zwykła zielenina, pochodzi z rodziny kapustowatych. A najważniejsze dla mnie są jego właściwości i dlatego go kupiłam ;).
Usuńna oliwie się nie smaży.
OdpowiedzUsuńSą różne szkoły. Grecy i Włosi smażą na oliwie. Spotkałam się też z informacją, że nie można smażyć na "extra virgin" ale tylko w wysokich temperaturach, natomiast można na oliwie typu "puro/pure".
UsuńKażdy usmaży na czym uważa i podobnie np. użyje według uznania soli zwykłej lub himalajskiej.
Owszem , jarmuż jest zdrowy - ale na surowo. Po ugotowaniu zabijasz jego wszelkie zdrowotne właściwości! Ot zwykła zielenina!
OdpowiedzUsuńNa jednym z warsztatów kulinarnych pytałam o to dietetyka. Odpowiedział, że jarmuż traci witaminę C, natomiast inne minerały, np. wapń, pozostają (ale w mniejszej liczbie niż w surowym jarmużu).
UsuńWiadomo, że każde warzywa i owoce najlepiej spożywać na surowo.
Jeśli spożywamy dużo warzyw i owoców w surowej postaci, nie powinno nam zabraknąć witamin i minerałów, gdy będziemy urozmaicać swój jadłospis i czasem poddawać je obróbce termicznej.