7 grudnia 2013

Zdrowa zupa z jarmużu i soczewicy

Gęsta zupa z jarmużu i soczewicy


Pomysł na zupę krem z dodatkiem jarmużu podpatrzyłam w książce "Jestes tym co jesz" G.McKeith, ale mocno ją zmodyfikowałam. Zupa wyszła wyszła smaczna i pożywna. 
Smak samego jarmużu nie powala (zwykła zielenina), ale wartości odżywcze zdecydowanie przemawiają za jego spożywaniem ;). 
Jarmuż zawiera 157 mg wapnia w 100 g (dla porównania mleko 121 mg). Dodatkowo ma właściwości przeciwnowotworowe oraz jest bogaty w przeciwutleniacze.
  • 4 duże liście jarmużu
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • papryka słodka
  • 3 łyżki oleju lub oliwy (do smażenia)
  • 1,5 l. bulionu warzywnego

  1. Posiekaną cebulę podsmażyć na patelni, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w drobną kostkę (lub zetrzeć na tarce). Soczewicę opłukać. 
  3. Jarmuż opłukać i pokroić na mniejsze kawałki (usuwając grubsze nerwy).
  4. Wszystkie składniki wrzucić do bulionu warzywnego i przyprawić. Gotować do miękkości wszystkich składników. 
  5. Po ugotowaniu zmiksować blenderem i ewentualnie przyprawić jeszcze do smaku.





9 komentarzy:

  1. a ja lubię jarmuż ;) i w takiej zupce też!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam jarmużu... ciekawa jestem smaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam we wstępie, dla mnie smakuje jak zwykła zielenina, pochodzi z rodziny kapustowatych. A najważniejsze dla mnie są jego właściwości i dlatego go kupiłam ;).

      Usuń
  3. na oliwie się nie smaży.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są różne szkoły. Grecy i Włosi smażą na oliwie. Spotkałam się też z informacją, że nie można smażyć na "extra virgin" ale tylko w wysokich temperaturach, natomiast można na oliwie typu "puro/pure".
      Każdy usmaży na czym uważa i podobnie np. użyje według uznania soli zwykłej lub himalajskiej.

      Usuń
  4. Owszem , jarmuż jest zdrowy - ale na surowo. Po ugotowaniu zabijasz jego wszelkie zdrowotne właściwości! Ot zwykła zielenina!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na jednym z warsztatów kulinarnych pytałam o to dietetyka. Odpowiedział, że jarmuż traci witaminę C, natomiast inne minerały, np. wapń, pozostają (ale w mniejszej liczbie niż w surowym jarmużu).

      Wiadomo, że każde warzywa i owoce najlepiej spożywać na surowo.
      Jeśli spożywamy dużo warzyw i owoców w surowej postaci, nie powinno nam zabraknąć witamin i minerałów, gdy będziemy urozmaicać swój jadłospis i czasem poddawać je obróbce termicznej.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).