21 grudnia 2013

Proste ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi

Proste ciasto z jabłkami i orzechami. Może nie wyrasta za bardzo, ale jest smaczne. 
Lekko się przypiekło, piekłam w 200'C (według przepisu z Mojewypieki), ale polecam piec w trochę mniejszej temperaturze. Wierzch posypałam dodatkowo płatkami migdałów. 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 250 g roztopionego masła
  • 1,2 kg jabłek
  • garść posiekanych orzechów włoskich 
  • 1 łyżeczka cynamonu (do posypania)
  • 2 łyżki cukru pudru (do posypania)
  • opcjonalnie garść płatków migdałowych 


  1. Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę (polać odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniały).
  2. Całe jajka ubić mikserem na lekką i puszystą pianę. 
  3. Stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając, aż do powstania gęstej i jasnej piany.
  4. Dodać przesiane mąki z proszkiem i zmiksować. 
  5. Następnie dodać masło i ponownie zmiksować.
  6. Blachę (ok. 22 x 34 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na blachę (będzie raczej niskie).
  7. Ułożyć równomiernie jabłka, posypać orzechami (można dodatkowo jeszcze płatkami migdałów) i posypać cynamonem.
  8. Piec w temperaturze 200'C (według mnie 185 będzie ok), przez około 45 minut, do suchego patyczka. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

7 komentarzy:

  1. Takie "proste" przepisy zazwyczaj są najsmaczniejsze. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie szybkie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki! zrobię na Święta , bo nie przepadam za kremowymi. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. upiekłam w temperaturze 190 stopni i przykryłam pod koniec folią aluminiowa - wyszło idealne! Bardzo dziękuję za ten przepis :) świetny blog!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę, że ciasto wyszło i że podzieliłaś się z nami opinią:)
      Dziękuję za miłe słowa:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Faktycznie fajny przepis! Przypomniałam sobie, że mam w spiżarni likier cynamonowy więc postanowiłam dodać odrobinę do ciasta, pysznie się skomponowało. Całkiem nieźle mogłoby się połączyć też z alkoholem migdałowym, chyba będę musiała popróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :) A z tym dodatkiem likieru, to ciekawy pomysł ;)

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).