Chleb wyszedł sprężysty i lekko wilgotny, a skórka chrupiąca.
Przepis np. na dużą prostokątną formę (28x23 cm).
- 360 g mąki pszennej razowej (typ 1850)
- 455 g mąki żytniej (typ 720)
- 310 g mąki pszennej chlebowej (typ 720)
- 3/4 szklanki płatków owsianych (u mnie z Chlebnazdrowie.pl)
- 3/4 szklanki dowolnej mieszanki ziaren (u mnie dynia, słonecznik i siemię lniane)
- 3/4 szklanki otrąb
- 3 i 3/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 5 łyżek zakwasu
- 1 litr i 125 ml letniej wody
- Zakwas wyjąć z lodówki. Po godzinie dodać 100g mąki i 100ml letniej wody, zamieszać i odstawić na 4 godziny.
- Do miski wrzucić wszystkie suche składniki i wymieszać. Dolać letnią wodę oraz 5 łyżek zakwasu (pozostałą cześć zakwasu schować do lodówki, w niezbyt szczelnie zamkniętym słoiku).
- Wszystkie składniki wymieszać i przełożyć do keksówek lub kwadratowej formy (formy mogą być silikonowe lub metalowe - posmarowane tłuszczem i podsypane otrębami).
- Zwilżyć wierzch ciasta mokrą ręką i posypać ziarnami. Zostawić na 10-12 godzin przykryte ściereczką.
- Przed pieczeniem ponownie zwilżyć wierzch ciasta mokrą ręką. Piec na dolnej półce piekarnika rozgrzanego do 200 'C przez 70-80 minut (jeśli wierzch zacznie się zarumieniać, przykryć folią aluminiową).
nie ma to jak taki pyszny, zdrowy, domowy chlebuś:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie pierwszy raz kupiłam mąkę pszenną pełnoziarnistą. Jestem ciekawa jaka będzie po upieczeniu.
OdpowiedzUsuńOstatnio właśnie piekę chleby z mieszanek mąk i za każdym razem chleb trochę inaczej smakuje ;). Polecam Ci też zakup mąki graham, osobiście bardzo lubię wypieki z jej udziałem.
Usuń