Przepis na babkę cytrynową gotowaną w specjalnej formie (forma i przepis pożyczone od mamy). Muszę przyznać, że wolę szybsze przepisy, ale babka jest warta oczekiwania - wychodzi bardzo smaczna.
6 jaj
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki ziemniaczanej
ok. 1/3 szklanki mąki pszennej
250 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 aromat cytrynowy
sok z 1/2 cytryny
ewentualnie 2-3 łyżki kakao (dodać do części ciasta i przełożyć podczas wylewania do formy)
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka ubić z cukrem pudrem,
stopniowo dodając resztę składników.
Na końcu dodać białka, wymieszać ciasto i wyłożyć do
formy posmarowanej tłuszczem oraz posypanej bułką tartą.
Zamknąć formę,
wstawić do naczynia z wrzącą wodą (do wysokości 3/4 formy) i gotować 1,5
godz. na małym ogniu.
Po tym czasie wyjąć formę z wody, wyłożyć ciasto z formy, żeby odparowało i wystygło.
Po wystudzeniu można polać lukrem lub polewą czekoladową.
** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).
Pierwszy raz widzę gotowaną babkę, ale wyszła bardzo fajnie :) a te wzorki jak ma jak zebra :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Ola - Smakowy Raj