(Przenieś do…)
Strona główna
Współpraca i kontakt
Wydarzenia kulinarne
Testy prod.
Recenzje książek
Księga Gości
▼
Kotlety mielone z indyka, z cukinią i marchewką
Kotlety mielone w trochę innej wersji - z dodatkiem warzyw. Wychodzą smaczne i bardziej delikatne w smaku od tradycyjnych. Zachęcam do wypróbowania.
500 g mięsa mielonego z indyka
1 młoda cukinia
1 duża marchewka
1 cebula
1 dużej jajko
1/2 szklanki mąki owsianej lub bułki tartej
1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego (np. Evita)
2 łyżki siekanej natki pietruszki
sól, pieprz,
olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia
Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce, na najmniejszych otworach.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju.
W misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki kotletów (jeśli masa będzie za rzadka, dodać więcej bułki lub mąki owsianej).
Odstawić do lodówki na pół godziny.
Następnie formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
Kotlety mielone z warzywami wypróbowałam pychotka. Uwielbiam kotlety mielone więc teraz mam je w innej postaci.
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się bardzo, że smakowały :).
Usuń