Śledzie, które robiliśmy podczas świątecznych warsztatów kulinarnych z Winiary. Autorem przepisu jest kucharz Piotr Bruś Klepacki. Może zrobicie je na Święta? Robi się je bardzo szybko.
4 solone płaty śledzia
500 ml mleka
2 łyżki miodu
1 łyżka octu winnego jabłkowego
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżeczka musztardy francuskiej z gorczycą
1 łyżka majonezu
ok. 150-200 ml oleju rzepakowego
1/2 pęczka koperku
sól, pieprz
Śledzie zalej mlekiem i odstaw na dłuższy czas (ok.2 godziny), aby pozbyć się soli.
Następnie odsącz je, osusz na papierowym ręczniku i pokrój na małe kawałki.
W misce połącz miód, ocet, obie musztardy i majonez. Dokładnie wymieszaj.
Powoli dolewaj olej, cały czas mieszając, do momentu aż uzyskasz kremowy sos.
Pod koniec dodaj posiekany koperek i dopraw do smaku.
Śledzie przełóżdo sosu, wymieszaj, a następnie przełóż do słoiczków.
** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).