Pâté (pasztet, pasta) z kurzych wątróbek z jabłkiem
Pâté z kurzych wątróbek robiliśmy na warsztatach kulinarnych z Winiary, według przepisukucharza Piotra Brusia Klepackiego. Pasztecik jest idealnie aksamitny. Zachęcam do wypróbowania.
500 g wątróbki
100 g masła
2 drobno posiekane ząbki czosnku
80 ml brandy
1 jabłko
1 duży pęczek tymianku
sól, pieprz
1 l mleka
4 pomarańcze
7 g żelatyny
Wątróbkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2 godziny, następnie odcedzamy ją i odsączamy na papierowym ręczniku.
Jabłko obieramy i ścieramy na tarce.
W rondelku rozpuszczamy masło i na małym ogniu dusimy czosnek z jabłkiem.
Gdy składniki delikatnie zmiękną, dodajemy tymianek oraz wątróbkę. Dusimy przez chwilę tak, aby była jeszcze delikatnie różowa w środku.
Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy brandy i dusimy jeszcze przez 2 minuty.
Rondel zdejmujemy z ognia. Miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
Przecieramy przez drobne sito i przekładamy do słoiczków.
Pomarańcze dokładnie myjemy, następnie ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody (do poziomu żelatyny) i odstawiamy na kilka minut.
Gdy żelatyna napęcznieje, delikatnie ją mieszamy i łączymy z podgrzanym sokiem z pomarańczy i skórką.
Wylewamy cienką warstwę do słoiczków tak, aby przykryła pasztet. Słoik zakręcamyi wstawiamy do lodówki.
** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).
Jak długo pasztet postoi w słoiczkach w lodówce?
OdpowiedzUsuńWprawdzie u nas został szybko zjedzony, ale podejrzewam, że postoi w lodówce około tygodnia.
UsuńDa sie czyms zastąpić brandy np rumem?
OdpowiedzUsuńMoże do połowy masy spróbuj dodać np.połowę porcji whisky i sprawdź jak będzie smakować.
Usuń