Winogrona koniecznie słodkie, bezpestkowe, z miękką skórką - które idealnie nadają się do deserów czy owsianki.
Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście owsianki w ten sposób, zachęcam Was do przygotowania.
A może macie ochotę na inne wersje owsianki? (kilka innych znajdziecie na blogu).
- 1 mała kiść białych winogron bezpestkowych (u mnie odmiana Timur)
- 1/3 szklanki płatków owsianych górskich*
- ok. 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
- 1 banan
- 1 nektarynka (opcjonalnie)
- dodatkowo na wierzch kilka jagód winogronowych i plastrów banana oraz dowolne bakalie
- Do mleka wsyp płatki. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień.
- Banana obierz i odkrój kilka plasterków, a resztę rozgnieć widelcem.
- Nektarynkę posiekaj w bardzo drobną kostkę.
- Kilkanaście jagód winogronowych pokrój na drobne kawałki.
- Do garnka dodaj rozdrobnione owoce.
- Wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę.
- Ugotowaną owsiankę przełóż do miseczki, na wierzch wyłóż owoce oraz dowolne bakalie.
*dla osób z nietolerancją - bezglutenowych
Uwielbiam owsianki ;) Smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :). Ruda, witaj w klubie owsiankomaniaków ;).
UsuńTakiej wersji owsianki jeszcze nie jadłam :-) dziękuję za inspiracje :-))
OdpowiedzUsuńKarolina, cieszę się, że przepis się spodobał i jednocześnie zachęcam do przejrzenia pozostałych propozycji śniadaniowych i nie tylko ;).
UsuńDzięki za pomysł na jutrzejsze śniadanie :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo i polecam się na przyszłość :)
UsuńDlaczego ja na to wcześniej nie wpadłam?? Owsianka bardzo mi smakuje. Do powtórzenia. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńElka, dziękuję bardzo za komentarz :). Cieszę się, że przepis zainspirował Cię do przyrządzenia tej wersji owsianki. Na blogu znajdziesz też inne jej wersje ;).
Usuń