Ten przepis miałam podać Wam już dawno, ale zawsze gdy go zrobiłam, natychmiast zjadałam ;).
Płaski chlebek z patelni wymyśliłam, gdy kiedyś skończy się pieczywo a chciałam zjeść kanapki.
Robię go również w wersji omleta, gdy chcę zjeść rano przed wyjściem z domu szybki, pożywny i sycący posiłek na ciepło.
Idealny dla bezglutenowców, wegan i alergików, bo nie zawiera mleka, jaj, mąki czy glutenu.
Po usmażeniu podawaj z ulubionymi składnikami.
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych*
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do pizzy
- 1 spora szczypta papryki słodkiej wędzonej
- sól do smaku
- odrobina oleju kokosowego do smażenia
- Wszystkie składniki wymieszaj w kubku.
- Następnie zalej wodą, nieco poniżej poziomu płatków tak, aby masa była raczej gęsta.
- Jeśli masz czas, odstaw na kilka minut (jeśli nie, smaż od razu).
- Wyłóż masę na na rozgrzaną patelnię, rozsmaruj i smaż z obydwu stron, do zarumienienia (jeśli planujesz z niego zrobić kanapki, wówczas przypiecz mocniej).
- Podawaj z ulubionymi dodatkami (u mnie awokado, sól, pieprz, papryka i kilka kropli soku z cytryny oraz oleju)
Możesz zjeść jak omlet (ułóż, rozsmaruj ulubione składniki na wierzchu) lub zrób sobie kanapki: po przestudzeniu pokrój na 4 części, połóż szynkę, pastę roślinną, czy awokado. Smacznego :).
Podziel się w komentarzu czy smakowało ;).
Ooooooo koniecznie to muszę wypróbować :3
OdpowiedzUsuńPłatki owsiane też mają być zmielone? Z przepisu nie wynika, ale na zdjęciu omletu nie widzę płatków :)
OdpowiedzUsuńPłatki nie muszą być zmielone, ale - jak podałam w przepisie - muszą być błyskawiczne.
UsuńZrobiłem, świetnie smakował - czy można go mrozić? Rezygnuję z pieczywa i chętnie przegotowałbym większą porcję "na zaś".
OdpowiedzUsuńNie mroziłam, ale myślę, że bez problemu możesz zamrozić. Po odmrożeniu konsystencja może być zbyt miękka, więc później możesz podsmażyć na suchej patelni lub najprościej - rozmrażać w tosterze na odpowiedniej funkcji.
UsuńNapiszę krótko - ale to dobre!
OdpowiedzUsuń:))
Usuń