Tiramisu robię dosyć często. Ze względów zdrowotnych, zmieniłam składniki na takie z niskim indeksem glikemicznym, aby wypiek był przystosowany dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością. Jest on idealny również dla osób odżywiających się w stylu keto/low carb/ lchf.
Biszkopty zastąpiłam biszkoptem z mąki
kokosowej (podpatrzone u Marty).
Użyłam mąki kokosowej, więc biszkopt nie wyszedł puszysty, ale został później nasączony kawą, więc nie ma to znaczenia.
Przepis na biszkopt niskowęglowodanowy:
(składniki na tortownicę 23cm)- 6 jajek
- 5 łyżek mąki kokosowej (lub migdałowej)
- 5 łyżek ksylitolu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Pod koniec ubijania dodaj ksylitol, a następnie dodawaj po jednym żółtku.
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dodaj do ubitej piany i delikatnie wymieszaj.
- Ciasto przełóż do tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia).
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170'C przez ok. 35 minut.
- Po wystudzeniu biszkopt przekrój na pół.
- 400 g serka mascarpone
- 400 g śmietany (koniecznie 36%)
- ksylitol (lub erytrytol) najlepiej zmielony na puder, 3-5 łyżek (według uznania)
- kropla aromatu rumowego
- Śmietanę ubij robotem kuchennym.
- Gdy będzie już prawie sztywna, dodawaj stopniowo ksylitol (aż osiągniesz słodkość jaką lubisz).
- Na koniec dodaj mascarpone oraz aromat i delikatnie wymieszaj.
Dodatkowo:
- ok. 250 ml espresso (do nasączenia biszkoptu)
- kilka kropli aromatu rumowego
- kakao do posypania
Wykonanie:
- Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż połówkę biszkopta i nasącz kawą.
- Na biszkopcie rozsmaruj połowę ubitej masy.
- Następnie przyłóż drugą warstwą biszkopta i wyłóż resztę kremu.
- Przykryj folią i wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
- Przed podaniem tiramisu, wierzch posyp kakao przesianym przez sitko.
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:
Dziękuję za pomysł,bardzo mało jest przepisów dla osób z insulinoopornością,będę zaglądała częściej,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Postaram się, jako, że temat dotyczy mnie również ;).
UsuńDziękuje za przepis, zrobiłam na wielkanoc, wszyscy się zajadali (chociaż mogli jeść "zwykłe" ciata).
OdpowiedzUsuńNa pewno będę wracała do przepisu.
Bardzo mi miło:). Nic tak nie cieszy, jak znikające w ekspresowym tempie potrawy ze stołu ;). Zachęcam do dalszym eksperymentów ;).
UsuńRobiłam już kilka razy i za każdym razem się udaje i jest pyszne! Biszkopt robię z mąki migdałowej i nawet mój mąż, który nie lubi innej poza mąką pszenną, bardzo polubił tą wersję tiramisu. Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńP.S. zastanawiam się jak by wyszło gdyby posłodzić miodem, próbowałaś?
Ja również czasem robię z migdałowej. Z miodem nie próbowałam, bo nie mogę, ze względu na wysoki IG (może zmienić smak biszkoptu).
UsuńŚwietny przepis i deser wychodzi znakomity.Nawet dla takiego partacza kulinarnego jakim jestem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Wszystkich na diecie.
Proszę o sobie tak źle nie mówić :), brawo za chęci i próby testowania nowych przepisów :).
UsuńCzy do biszkoptu można użyć erytrolu? Ubiją się na nim białka?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że się ubiją. Polecam jednak zmielic go niczym cukier puder. Wychodzi fenomenalne
UsuńPetarda! Robilam kilkakrotnie. Dziekuje.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo. Dziękuję za komentarz :)
UsuńSuper przepis i często z niego korzystam.. Zawsze wychodzi
OdpowiedzUsuńSuper! Zachęcam do wypróbowania kolejnych przepisów. Pozdrawiam.
UsuńPychotka. Ktoś liczył kaloryczność i makro?
OdpowiedzUsuńPodbijam pytanie o kcal i makro
Usuńpolecam aplikację na telefon "fitatu"
UsuńZrobiłam biszkopt I coś poszło nie tak, bo mi opadł w środku. Wszystko dokładnie robiłam jak w przepisie. Formę tortownicy wzięłam mniejsza 19cm z myślą, że wyjdą 3 blaty, a wyszły dwa.
OdpowiedzUsuńAby wyszły 3 baty, musiałaby być chyba jeszcze mniejsza tortownica. U mnie wyszły 2 blaty przy 23cm.
UsuńNie mam pomysłu, czemu opadł na środku (kilka osób robiło i podzieliło się w komentarzu, że im wyszedł).