Posiłek lekki, idealny do zabrania ze sobą do pracy, dobry też na kolację.
W wersji nie wegańskiej, proponuję podsmażyć i dodać 2 plastry boczku wędzonego lub 2 polędwiczki z kurczaka.
- 100 g suchej kaszy gryczanej
- ok. 2 szklanki fasolki szparagowej
- 6-8 pieczarek
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
- sol, pieprz, papryka słodka wędzona
- opcjonalnie do polania: 1 łyżka oleju tłoczonego na zimno
- Kaszę oraz fasolkę ugotuj osobno (lub użyj pozostałych z poprzedniego dnia).
- Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę.
- Pod koniec dodaj pieczarki pokrojone w plastry oraz przyprawy według uznania i smaż jeszcze przez chwilę.
- Przełóż na patelnię kaszę i fasolkę, wymieszaj.
- Przed podaniem, polej dowolnym olejem tłoczonym na zimno.
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:
Kocham pieczarki i dodaje do wszystkiego. Z kaszą gryczaną moim zdaniem smakują idealnie. Świetny przepis, serdecznie pozdrawiam i zapisuję go na liście "do ugotowania"!
OdpowiedzUsuń