17 stycznia 2018

Kotlety siekane z polędwiczek kurczaka

Kotlety siekane z polędwiczki kurczaka

Kotlety siekane powstały jakieś 2 lata temu, gdy wybieraliśmy się latem na piknik, na cały dzień poza domem. Chciałam przygotować coś sycącego, co można ze sobą zabrać. 
To był super pomysł - czasami robię takie na obiad, jednak jak do tej pory, nie załapały się do zdjęcia, bo zawsze głód zwyciężał ;). 

Podaję wersję podstawową, ale można do nich dodać kawałki warzyw (pozostałych z obiadu).
  • 500 g polędwiczek z kurczaka 
  • 2 jajka (M)
  • 1 czubata łyżka dowolnej mąki*
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz, 
  • czosnek niedźwiedzi lub pietruszka siekana
  • opcjonalnie: 2 łyżki dowolnych dodatków pokrojonych w drobne kawałki (fasolka gotowana, surowa cukinia, papryka, kiełki itp.)
  • olej do smażenia


  1. Polędwiczki wyłóż obok siebie na deskę, trzymaj całość i krój w poprzek, w jak najdrobniejsze kawałki.
  2. Zmiksuj dokładnie jajka, następnie dodaj przyprawy oraz mąkę i dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj mięso i wymieszaj. Masa będzie rzadka.
  4. Nakładaj dużą łyżką na rozgrzany olej, formując placuszki.
  5. Smaż do zarumienienia z każdej strony.

*osoby z nietolerancjami: bez glutenu, lub z niskim IG

Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

4 komentarze:

  1. Pysznie wygląda, zjadłabym z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobione. Bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :) i polecam inne przepisy do przetestowania.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).