Oczywiście, jeśli ktoś woli tradycyjną wersję - dodatki można zmienić według upodobań (dodać mąkę pszenną tortową, cukier i proszek do pieczenia).
Omlet pełnoziarnisty:
- 2 jaja (L)
- 40 g gęstego mleczka kokosowego
- 50 g mąki razowej pełnoziarnistej 2000 (u mnie orkiszowa)
- 1 łyżeczka ksylitolu
- kropla aromatu waniliowego
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- olej do smażenia
Dodatkowo na wierzch:
- ulubione owoce (u mnie maliny)
- 1 łyżka gęstego mleczka kokosowego
- (lub zamiast powyższych, domowy dżem bez cukru)
- Ubij chłodne białka ze szczyptą soli na sztywną masę.
- Dodaj żółtka, mleczko, aromat, ksylitol, cynamon i wymieszaj.
- Na koniec wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Na rozgrzany na patelni olej, wyłóż puszystą masę i przykryj pokrywką.
- Smaż na średnim ogniu z obydwu stron.
- Wyłóż na talerz, rozsmaruj mleczko kokosowe i udekoruj owocami.
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:
Omlet usmażyłam na patelni marki Florina. Średnica 24 cm jest idealna do omletów i naleśników. Plusem jest szybkie nagrzewanie i łatwość czyszczenia.
Pod powłoką teflonu zastosowano stal nierdzewną, więc nawet jeśli zdarzy się nam zarysowanie na powierzchni, można jej dalej używać.
Informacje od producenta:
Patelnia, jako jedyna w Polsce posiada system Oil Control, dzięki któremu kontrolujesz ilość użytego oleju (wewnątrz naczynia znajdują się 2 okręgi, do których wlewasz 5 lub 10 gram tłuszczu).
Patelnię pokryto innowacyjną i unikatową powłoką o trójwarstwowej strukturze - TeflonTM Radiance, która zawiera cząsteczki ferromagnetycznej stali nierdzewnej, przyśpieszające nagrzewanie się naczynia aż o 25% (o 1/4 spada zużycie energii podczas codziennego przyrządzania posiłków). Powłoka ta jest odporna na ścieranie i zadrapania, a jej gładka powierzchnia zapewnia łatwość w czyszczeniu.
Patelnia jest kompatybilna z każdą kuchenką, a jej najwyższa wydajność ujawnia się na płytach indukcyjnych.
Super przepis! Wybieram zdrową wersję :)
OdpowiedzUsuńMałgorzato, dziękuję, to dobry wybór :).
Usuń