Kiedyś zrobiłam własny zakwas gryczany bezglutenowy. Tym razem wyhodowałam zakwas żytni
z mąki razowej 2000.
Nie jest to skomplikowane, a jedynie wymaga od nas trochę cierpliwości.
Zakwas chlebowy z mąki żytniej 2000:
- ok. 1/2
filiżanki mąki żytniej 2000
- ok. 1 filiżanka wody (przegotowanej i wystudzonej lub mineralnej)
- W wyparzonym szklanym słoiku, wymieszaj
składniki, do otrzymania
konsystencji gęstej śmietany.
- Przykryj bawełniana ściereczką, gazą lub luźno przykrywką.
- Odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny.
Dzień 2:
Dokarm zakwas: do masy dodaj 1 czubatą łyżkę mąki i trochę wody, wymieszaj.
Ponownie przykryj gazą i zostaw w zacisznym miejscu na 24 godziny.
Dzień 3: j.w.
Dzień 4: j.w.
Zakwas jest już gotowy do użycia. Powinien bąbelkować, mieć przyjemny i lekko kwaśny aromat.
Można użyć go do pieczenia chleba, a pozostały schować do lodówki, z lekko zakręconą pokrywką.
W lodówce nieco przyrasta, więc lepiej aby był zawsze przechowywany w większym słoiku.
Gdy nie pieczemy przez dłuższy czas, zakwas należy dokarmiać co 2 tygodnie.
Tu znajdziesz przepisy na różne wypieki i chleby na zakwasie.
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:
zaczynam hodować zakwas ,ciekawa jestem efektu
OdpowiedzUsuńZosiu, cieszę się bardzo, że zachęciłam Cię do wyhodowania własnego zakwasu :). Trzymam kciuki.
Usuńsuper czekam trzeci dzień. ja zawsze myślałem że zakwas to jakaś czarna magia, że pewnie nie wyjdzie czy coś. dziękuję za przepis i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNajtrudniejszy pierwszy raz, później już będzie z górki ;).
Usuńdokładnie tak. dzisiaj eksperymentalnie zrobiłem to samo z wloską mąka typu 00.Sprobuję zrobić focaccie bez drożdży ;)
OdpowiedzUsuńsuper! trzymam kciuki!
UsuńCzy zakwas pszenny na chleb IG też musi być z mąki 2000 czy może być z niższym numerem ?
OdpowiedzUsuńDo chleba razowego, zakwasu dodaje się % niewiele, więc jeśli masz akurat zakwas na zwykłej mące, to może być. Ale jeśli przestrzegasz IG, to na przyszłość, warto przygotować zakwas na mące razowej.
UsuńWitam. Na początku pandemi kupiłam razową mąkę 2000 i w końcu postanowiłam coś z niej stworzyć. Twój blog najbardziej mnie przekonał, więc do roboty🙂. Zakas zrobiłam dzisiaj. Jestem ciekawa co z tego wyjdzie. Chleb piekłam wiele razy , ale zawsze na drożdżach lub gotowych mieszanek. Liczę na sukces😁. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki!!
UsuńMam pytanie czy zakwas do tego przepisu musi być z lodówki. Mój nie stoi w lodówce i nie wiem czy mam pierw wstawić go do lodówki czy użyć takiego z temperatury pokojowej
OdpowiedzUsuńZakwas, gdy jest hodowany stoi w temperaturze pokojowej. Gdy jest już gotowy chowamy do lodówki. Dokarmiamy go co 2 tyg.
UsuńJeśli akurat wyhodowałaś, jest w temperaturze pokojowej, możesz go użyć do przepisu, a resztę schować do lodówki.
Pół filiżanki to 125 g?
OdpowiedzUsuńFiliżanka w angielskich /amerykańskich przepisach to 220/236ml, więc pół to będzie mniej więcej 110-118 ml.
UsuńAle w przypadku przygotowania zakwasu nie jest to takie istotne, wystarczy zachować proporcje mąki i wody 1:2.