tag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post4498305542097345203..comments2024-03-26T09:40:16.503+01:00Comments on Szybkie gotowanie : Konkurs z Oleofarm na II urodziny blogaSzybkie gotowaniehttp://www.blogger.com/profile/13677671916541216486noreply@blogger.comBlogger22125tag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-85039114966462282112014-06-08T20:38:23.292+02:002014-06-08T20:38:23.292+02:00O, dziękuję!! Już wysyłam dane;) Pozdrawiam MagdaO, dziękuję!! Już wysyłam dane;) Pozdrawiam Magdaz miłości do słodkościhttp://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-62835395029158917672014-06-05T20:24:33.513+02:002014-06-05T20:24:33.513+02:00Do niedzieli czekam na dane od wszystkich nagrodzo...Do niedzieli czekam na dane od wszystkich nagrodzonych osób. W poniedziałek wysyłam info do Oleofarm, więc podejrzewam, że w przyszłym tygodniu otrzymacie od firmy e-maile ze szczegółami.Szybkie gotowaniehttps://www.blogger.com/profile/13677671916541216486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-81249342203997118702014-06-05T20:17:59.959+02:002014-06-05T20:17:59.959+02:00Przepraszam, ale kiedy dostaniemy te tzw. kupony d...Przepraszam, ale kiedy dostaniemy te tzw. kupony do Oleofarm? Bo ja jeszcze nic nie dostałam...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-22421333191726858902014-06-02T00:19:13.317+02:002014-06-02T00:19:13.317+02:00Skoro zdrowa i lekka wiosenna dieta, to musi to by...Skoro zdrowa i lekka wiosenna dieta, to musi to być moja sałatka z rukoli, ziemniaków, małych marynowanych mozzarelli, oliwek i pomidorków koktajlowych. Ta sałatka jest hitem każdego spotkania, smakuje wybornie i pięknie wygląda. Najpierw przygotowuję mozzarelle, które marynują się około 3 dni, żeby przesiąkły aromatem przypraw i dodatków. Oto przepis: 500 g małych mozzarelli, 4 ząbki czosnku, 2 cebule (najchętniej 1 czerwona i 1 biała), 4 gałązki świeżego rozmarynu, 3 gałązki świeżego majeranku, 5 gałązek świeżego oregano, 6 gałązek świeżego tymianku, około 500 ml oliwy z oliwek Oleofarm, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku. Czosnek i cebule obieram. Czosnek kroję na plasterki, cebule w ósemki. Układam w szklanym naczyniu lub słoiku warstwy czosnku z cebulą i mozzarelli. Przesypuję każdą warstwę świeżymi (lub suszonymi jak ktoś nie ma świeżych) ziołami, solą i pieprzem. Na koniec zalewam wszystko oliwą, mozzarelle muszą być przykryte oliwą. Naczynie lub słoik szczelnie zamykam i wstawiam do lodówki do przemacerowania.<br />Sałatka:<br />Ugotowane i przestudzone ziemniaki kroimy w dużą kostkę, dodajemy do nich przekrojone na pół oliwki i koktajlowe pomidory. Dodajemy umytą i osuszoną sałatę rukolę, marynowane mozzarelle, kilka łyżek oliwy wraz z ziołami z marynowanych mozzarelli i całość mieszamy. W razie potrzeby dosalamy solą morską. Ta sałatka idealnie pasuje na piknik i letnie przyjęcie z przyjaciółmi.<br />Laura<br />a763@gazeta.plLauranoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-84134118624480906752014-06-01T23:54:27.085+02:002014-06-01T23:54:27.085+02:00A ja polecam pyszną, kolorową, bardzo zdrową i aku...A ja polecam pyszną, kolorową, bardzo zdrową i akurat „na czasie” sałatkę makaronową ze świeżą rukolą, truskawkami i winogronami:<br />Potrzebujemy:<br />– 1 opakowanie makaronu penne (najlepiej kolorowego) <br />– 1 czerwoną cebulę<br />– opakowanie świeżej rukoli<br />– truskawki i winogrona<br /><br />Domowy sos winegret:<br />– 5 łyżek oleju arachidowego Oleofarm<br />– 5 łyżek oleju z orzechów laskowych Oleofarm<br />– 6 łyżek octu balsamicznego białego<br />– sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz<br /><br />Makaron ugotować al dente i przełożyć do dużej, najlepiej szklanej (wygląda bardzo efektownie) miski. Do chłodnego makaronu dodać umytą i osuszoną rukolę i pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Truskawki i winogrona umyć, przekroić na połówki i dodać do makaronu. Wszystkie składniki sosu wymieszać i polać nim makaron. Sałatkę krótko i szybko wymieszać i podawać.<br />Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:)<br />Pozdrawiam<br />Aneta<br />aneta.majchrzak@wp.plAneta76https://www.blogger.com/profile/07917053780606263594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-9692586931884168272014-06-01T21:00:28.408+02:002014-06-01T21:00:28.408+02:00Koktajl mięta-jabłko z mielonym lnem
Składniki:
2...Koktajl mięta-jabłko z mielonym lnem<br /><br />Składniki:<br />200 ml soku z brzozy z dodatkiem soku z jabłek Oleofarm<br />200 ml wody <br />1 płaska łyżka mielonego lnu Oleofarm<br />1 małe zielone jabłko<br />1/2 szklanki pokrojonego ogórka<br />1 szklanka świeżej natki pietruszki<br />1 szklanka świeżych liści mięty<br /><br />Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, bez grudek. Spożywać od razu po przyrządzeniu. Idealnie smakuje, kiedy produkty potrzebne do zrobienia smoothie znajdowały się w lodówce. Koktajl jest bardzo orzeźwiający i syty. Ma delikatnie słodki. Pięknie pachnie świeżą miętą.Oliwianoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-1821485669915479502014-06-01T09:03:36.404+02:002014-06-01T09:03:36.404+02:00ech...no tak :-) ech...no tak :-) Ania Bnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-72706960959123521882014-05-31T13:47:50.202+02:002014-05-31T13:47:50.202+02:00KOKTAJL ZDROWIA
-250 ml świeżo wyciśniętego soku z...KOKTAJL ZDROWIA<br />-250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy<br />-pokrojona figa<br />-namoczona morela w 100 ml 100%sok z rokitnika Oleofarm<br />-łyżeczka siemienia lnianego<br />-kostki lodu<br />Wcześniej namoczoną morelę pokroić w paski i wraz z 100%sok z rokitnika Oleofarm przełożyć do blendera. Dodać pozostałe składniki. Dokładnie zmiksować. Podawać z kostkami lodu.<br />Angelikanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-43252060798165190472014-05-29T10:30:56.856+02:002014-05-29T10:30:56.856+02:00Anonima proszę o podpisanie się ;)Anonima proszę o podpisanie się ;)Szybkie gotowaniehttps://www.blogger.com/profile/13677671916541216486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-52429664839513869762014-05-29T09:57:00.381+02:002014-05-29T09:57:00.381+02:00wiosenna sałatka :-)
1 papryka
1 cebula
3 pomidor...wiosenna sałatka :-)<br />1 papryka <br />1 cebula<br />3 pomidory<br />1 zielony ogórek<br />ser typu feta<br />pęczek kopru<br />Wszystko pokroić w kostkę a cebulę w piórka. Dobrze dać kolorową paprykę, gdyż apetyczniej to wygląda:-)<br /><br />sos:<br />2 łyzki soku z cytryny<br />5 łyzek oliwy z oliwek Oloefarm<br />sól, pieprz<br />1 ząbek czosnku<br />1 łyżeczka miodu<br />1 zółtko<br /><br /> Najpierw wlewamy sok z cytryny i od razu dodajemy sól i pieprz. W oleju sól się nie rozpuści, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, miód i żółtko. Mieszamy i na koniec delikatnym strumieniem wlewamy oliwę. <br />Można przygotować ten sos z słoiczku - potraktować go jak shaker ;-)<br /><br />pyszne i szybkie :-)<br />Smacznego Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-180844076765364892014-05-28T15:37:57.147+02:002014-05-28T15:37:57.147+02:00Zupa wiosenna Oleofarm:
Zupa:
2 kg włoszczyzny
3 l...Zupa wiosenna Oleofarm:<br />Zupa:<br />2 kg włoszczyzny<br />3 listki laurowe<br />8 ziaren pieprzu<br />4 ząbki czosnku<br />kawałek imbiru<br />sól<br />2 cebule<br />1 pęczek natki<br />Dodatki:<br />10 dag makaronu ryżowego<br />10 dag groszku cukrowego<br />garść liści szpinaku<br />garść kiełków fasoli mung<br />po 1/2 pęczka kolendry<br />dymki i mięty<br />10 ostrych papryczek marynowanych<br />1 limonka<br />sos sojowy<br />olej sezamowy Oleofarm<br />sos rybny<br /><br />sposób przygotowania: Włoszczyznę pokrój. Składniki rosołu (bez cebuli i natki) zalej 3 l wody i zagotuj. Zmniejsz gaz, posól i gotuj na małym ogniu 40 minut. Cebulę pokrój na ćwiartki, przypal nad ogniem i razem z natką wrzuć do rosołu. Gotuj 30 minut. Odczekaj 10 minut i odcedź. Gotuj sam płyn (odkryty), aż zostanie 1,5 litra rosołu. Makaron ryżowy zalej gorącą wodą, odstaw. Kiedy zmięknie, odcedź i rozłóż do misek. Tuż przed podaniem do gorącego rosołu wrzuć groszek, potem liście szpinaku i kiełki fasoli. Rozlej do misek. Obok postaw pozostałe składniki, niech każdy dodaje sobie do swojej miski po trochu wszystkiego, według uznania.<br /><br />Pyszna i smaczna zupka dla każdego na wiosenną dietę :)Andrzej Rączkanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-4606433805108618722014-05-28T07:29:35.253+02:002014-05-28T07:29:35.253+02:00Aloesowy koktajl Oleofarm
Potrzebne składniki:
- ...Aloesowy koktajl Oleofarm<br /><br />Potrzebne składniki:<br />- 50 ml soku aloesowego z miąższem Oleofarn<br />- pół pęczka zielonej pietruszki<br />- świeży sok z 2 średnich jabłek (ok. 150 ml)<br />- 1 łyżka soku z cytryny<br />- plasterek imbiru lub szczypta imbiru mielonego<br />- 1 łyżeczka miodu<br /><br />Wszystkie składniki zmiksować/zblendować. <br /><br />Pozdrawiam i życzę smacznego<br />JustkaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-17935176964217450882014-05-28T06:49:55.480+02:002014-05-28T06:49:55.480+02:00Sałatka sezamowa
Składniki:
- 1/3 paczki mieszank...Sałatka sezamowa<br /><br />Składniki:<br />- 1/3 paczki mieszanki sałat<br />- mały pomidor <br />- 100 g serka wiejskiego<br />- kilka cebulek marynowanych żółtych<br />- kilka oliwek<br />- 3 pomidory suszone <br />- 1 łyża oleju sezamowego Oleofarm<br />- 1 łyżka jogurtu naturalnego wymieszanego z ziołami<br />- 1 łyżka nasiona sezamu<br /><br />Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Na początku ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni. Jogurt naturalny wymieszać z różnymi ulubionymi ziołami. Wszystkie pozostałe składniki połączyć ze sobą. Polać sałatkę jogurtem, posypać sezamem. Kwintesencję smaku stanowi olej sezamowy Oleofarm, którym polewamy przygotowaną sałatkę.<br /><br />Kasia D.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-39765105084489077972014-05-27T18:09:20.301+02:002014-05-27T18:09:20.301+02:00Pyszny koktajl, który oczyszcza organizm i dostarc...Pyszny koktajl, który oczyszcza organizm i dostarcza mnóstwa witamin.<br /><br />1/2 szklanki soku z aloesu Oleofarm<br />1 łyżka lnu mielonego Oleofarm<br />3/4 szklanki malin lub truskawek<br />1/3 szklanki jagód<br />1/2 szklanki wody<br />1/2 łyżeczki młodego jęczmienia<br />2-3 łyżki płatków owsianych górskich<br />1 łyżeczka otrąb owsianych<br />posłodzić według uznania, np. stewią lub syropem z agawy<br /><br />Płatki owsiane, len mielony i otręby należy namoczyć przez noc w 1/2 szklanki wody. Rano do blendera dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować. Posłodzić według uznania.<br />Smacznego:-) <br />magdalena777noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-17977007966386984422014-05-27T17:03:46.002+02:002014-05-27T17:03:46.002+02:00Myślę, że ciasto drożdżowe jak najbardziej wkompon...Myślę, że ciasto drożdżowe jak najbardziej wkomponuje się w zdrową i lekką dietę wiosenną, tym bardziej, że cukier zastąpimy ksylitolem bądź stewią a niezdrową margarynę olejem z pestek winogron od Oleofarm, do tego mnóstwo pysznych, dojrzałych, słodkich owoców. Pycha!<br /><br />Co nam potrzeba:<br />- 200 ml mleka<br />- 50 g drożdży<br />- 80 g ksylitolu<br />- 250 g mąki tortowej<br />- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej<br />- 100 ml oleju z pestek winogron Oleofarm<br />- 2 jajka<br />- aromat waniliowy<br />- owoce: truskawki, borówki, maliny<br /><br />Przygotowanie:<br />Mleko podgrzewamy, rozrabiamy w nim drożdże i połowę porcji ksylitolu. Odstawiamy na chwilkę. Następnie do miski wsypujemy 2 rodzaje mąki, pozostały cukier brzozowy oraz kilka kropelek aromatu, dodajemy jajka, wlewamy olej i nasze rozrobione drożdże. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie odklejać się od ręki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu przykrywając ręczniczkiem. Czekamy ok. 30-40 minut aż wyrośnie.<br />Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, rozprowadzamy ciasto i wsypujemy na wierzch letnie owoce, np. truskawki, borówki. Pieczemy 30 minut w temp. 150 stopni, następnie przez 20 min w 180 stopniach.<br /><br />MarysiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-22107790317375209752014-05-27T10:35:20.043+02:002014-05-27T10:35:20.043+02:00Prosto - smacznie - zdrowo - lekko :D
Malinowa ow...Prosto - smacznie - zdrowo - lekko :D<br /><br />Malinowa owsianka z sokiem malinowo-lipowym Oleofarm<br /><br />Składniki:<br />- 40 g płatków owsianych (4 łyżki)<br />- 250 ml mleka<br />- 1 łyżka soku malina z lipą Oleofarm<br />- 100 g świeżych malin<br /><br />Płatki zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy do momentu całkowitego wchłonięcia wody przez płatki (ok. 10 minut). Mleko zagotowujemy. Wsypujemy płatki i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Pod koniec dodajemy sok malina z lipą Oleofarm, mieszamy. Po nałożeniu do miseczki przykrywamy warstwą świeżych, dorodnych malinek.<br />Smacznego :)<br /><br />Idealne śniadanko, które sprawi, że poczujemy się lekko a nasze kubki smakowe będą zaspokojone :)<br /><br />Pozdrawiam <br />Basiunieczka ;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-40979194958080742302014-05-27T10:15:03.807+02:002014-05-27T10:15:03.807+02:00Serniczkowe serduszka z musem mango-banan i wierzc...Serniczkowe serduszka z musem mango-banan i wierzchem lniano-słonecznikowym<br /><br />Składniki na ok. 10 serduszek<br /> <br />-> Na wierzch<br />- 2 łyżki siemienia lnianego brązowego OLEOFARM<br />- 2 łyżki nasion słonecznika<br />- 1 płaska łyżka miodu<br /> <br />-> Masa sernikowa:<br />- 500 g chudego twarożku do serników (u mnie Emilki 0%)<br />- stewia (wg uznania)<br />- 2g agar-agar lub 10 g żelatyny<br /> <br />-> Mus owocowy<br />- pół dużego dojrzałego banana<br />- pół dojrzałego mango<br />- odrobina agaru (1/5 łyżeczki) lub 1 łyżeczka żelatyny<br /> <br />W silikonowych foremkach układamy warstwami:<br />1. Len i słonecznik - ziarna słonecznika podsmażamy do zrumienienia na patelni, łączymy z siemieniem lnianym i miodem. Powstałą masę nakładamy na dno każdej foremki. <br />2. Masę serową - rozpuszczoną substancję żelującą miksujemy z serkiem i stewią<br />3. Mus owocowy - owoce blendujemy na mus i łączymy z rozpuszczoną substancją żelującą<br /> <br />Wstawiamy do lodówki. W przypadku agaru na ok. 1 godzinę, a jeśli użyliśmy żelatyny na ok. 5 godzin.<br /><br />monikamajka12@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-1143720877591883052014-05-26T22:15:56.231+02:002014-05-26T22:15:56.231+02:00No i za szybko kliknęłam :-/ Ryż z WarzywamiNo i za szybko kliknęłam :-/ Ryż z Warzywamimajka80noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-38644316037221954782014-05-26T22:13:25.341+02:002014-05-26T22:13:25.341+02:00Ryż z warzywami-szybki i pyszny:-)
ryż brązowy (r...Ryż z warzywami-szybki i pyszny:-)<br /><br />ryż brązowy (ryż brązowy gdyż jest bardziej wartościowy)<br />1 cebula<br />ząbek czosnku<br />pół cukinii<br /> brokuł<br />kilka pomidorków cherry <br />papryka <br />zioła prowansalskie<br />oliwa z oliwek Oleofarm<br /><br />Ryz gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. <br />Cebulkę i czosnek podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodajemy paprykę, ok 1/3 szkla wody kawałki brokuła, pomidorki i cukinie-gotujemy az woda wyparuje - doprawiając sola ,pieprzem, ewentualnie wegetą. <br />Łączymy warzywa z ryżem, polewamy oliwą Oleofarm i doprawiamy ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie mieszamy. Smakuje idealnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-76863915931738617562014-05-23T14:39:16.562+02:002014-05-23T14:39:16.562+02:00Wrapy z tuńczykiem i warzywami
Tortille:
350 g mą...Wrapy z tuńczykiem i warzywami<br /><br />Tortille:<br />350 g mąki kukurydzianej,<br />sól,<br />czosnek,<br />łyżka oliwy z oliwek Oleofarm.<br /><br />Mąkę zagnieść z łyżką oliwy, szczypta soli i czosnku z kostki. Dolać ok. 1 szkl. przegotowanej, chłodnej wody. Zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkowywać na placki o średnicy ok. 20-25cm (w zależności od wielkości naszej patelni). Smażyć na prawie suchej patelni, aż brzegi placka będą się zawijały do środka.<br /><br />Składniki:<br />2 pomidory,<br />czerwona cebula,<br />puszka tuńczyka w wodzie,<br />2 łyżki posiekanego szczypiorku,<br />2 łyżki czarnych oliwek,<br />1/2 główki sałaty.<br /><br />Sos:<br />1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego Oleofarm,<br />ćwierć łyżeczki skórki cytryny,<br />2 łyżki soku z cytryny,<br />sól, pieprz.<br /><br />Warzywa umyć, osuszyć. Sałatę porwać na kawałki, przełożyć do miseczki, odstawić. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę w piórka, oliwki zaś przepołowić, wymieszać ze szczypiorem. Tuńczyka odsączyć.<br />Wszystkie składniki sosu dokładnie zmieszać. Połową sosu zalać warzywa, resztą polać sałatę. Wymieszać. Na ciepłe tortille kolejno nakładać sałatę, warzywa i tuńczyka. Złożyć w kopertę. Przed podaniem przekroić.z miłości do słodkościhttp://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-4949006692620575202014-05-16T12:31:34.515+02:002014-05-16T12:31:34.515+02:00Grillowana bagietka z pomidorami i serem pleśniowy...Grillowana bagietka z pomidorami i serem pleśniowym<br /><br />składniki:<br />- bagietka<br />- puszka pomidorów<br />- 2 ząbki czosnku<br />- bazylia<br />- oliwa z oliwek Oleofarm<br />- 1 ser pleśniowy (Blu) – zastępczo może być mozarella<br />- sól<br /><br />Bagietkę pokroić na kromki. Pomidory z puszki kroimy na mniejsze kawałki około 1x1cm. Na rozgrzaną patelnię wylewamy zalewę, dodajemy cząstki pomidorów. Smażymy na małym ogniu do momentu prawie całkowitego zredukowania zalewy. W międzyczasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez prasę i solimy do smaku. Na tacce do grilowania układamy kromki bagietki posmarowane z obu stron sporą ilością oliwy z oliwek Oleofarm. Na tak przygotowaną kromkę wykładamy pomidory. Posypujemy startym na dużych oczkach serem pleśniowym (można pokroić) i zapiekamy na ruszcie 10-15 min. Przekładamy na talerz, obficie posypujemy: połowę posiekaną bazylią, a drugą drobno posiekaną pietruszką. <br />Smacznego.<br />dzulitanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-58295179076687280182014-05-15T15:19:44.971+02:002014-05-15T15:19:44.971+02:00LEKKA SAŁATKA Z AWOKADO Z SEREM FETA- składniki:
1...LEKKA SAŁATKA Z AWOKADO Z SEREM FETA- składniki:<br />1 owoc awokado<br />1 pomidor<br />1 ząbek czosnku<br />ser feta<br />zielona pietruszka<br />świeżo zmielony pieprz<br />olej z pestek dyni Oleofarm<br /><br />Z owocu awokado usuwamy pestkę i miąższ kroimy w niezbyt drobną kostkę. W podobnej wielkości kostkę kroimy sparzonego i obranego ze skórki pomidora oraz ser feta. Dodajemy posiekany czosnek i zieloną pietruszkę, posypujemy pieprzem i polewamy olejem z pestek dyni firmy OLEOFARM. Najlepiej smakuje z bagietką lub ciemnym pieczywem. Lekka, szybka i zdrowa sałatka dla wiosennej diety w sam raz :)Natalia Karolina Rączkanoreply@blogger.com