tag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post8159265811121426422..comments2024-03-26T09:40:16.503+01:00Comments on Szybkie gotowanie : Chleb żytni razowy 2000 na zakwasieSzybkie gotowaniehttp://www.blogger.com/profile/13677671916541216486noreply@blogger.comBlogger38125tag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-86572901624666744232023-07-04T17:49:26.363+02:002023-07-04T17:49:26.363+02:00Tak, to może być przyczyną, jeśli zakwas jest młod...Tak, to może być przyczyną, jeśli zakwas jest młody. Ale ten chleb nie będzie wyrastał mocno, nawet przy dojrzałym zakwasie. Mąka żytnia 2000 jest ciężka do wypieku.Szybkie gotowaniehttps://nietracczasunagotowanie.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-53752822635890961982023-07-02T23:26:58.569+02:002023-07-02T23:26:58.569+02:00Chleb bardzo smaczny ale nie urósł mi nawet milime...Chleb bardzo smaczny ale nie urósł mi nawet milimetra :( pewnie wina zakwasu? Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-1886243794760548772022-12-01T20:50:59.593+01:002022-12-01T20:50:59.593+01:00Bardzo się cieszę :)). Nie ma to jak domowy chleb,...Bardzo się cieszę :)). Nie ma to jak domowy chleb, a ten na zakwasie i mące 2000 to już wyczyn - brawo! <br /> Zdjęcia można przesyłać do mojej skrzynki na FB lub IG lub email (zakładka współpraca i kontakt), albo oznaczyć mnie w swoich social mediach :), to udostępnię dalej.Szybkie gotowaniehttps://www.blogger.com/profile/13677671916541216486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-26399683178466896482022-10-23T15:26:29.444+02:002022-10-23T15:26:29.444+02:00Hej, cały tydzień robiłam zakwas z maki żytniej 20...Hej, cały tydzień robiłam zakwas z maki żytniej 2000 i od wczoraj chlebek :) dzis się dokonało :) wyszedł przepyszny i mąż zachwycony 😊 a ja właściwie pierwszy raz w życiu robiłam zakwas Itaki chlebek :) dodała bym fotki ale nie widze takiej opcji:( <br />Z całego serca polecam ten przepisz!!! <br />Aaaa zaczyn miałam dość gesty także do ciasta dałam ten niższy próg gramowy maki :) Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-51573642872993766342021-07-27T18:04:47.064+02:002021-07-27T18:04:47.064+02:00Jeśli chleb robiłaś pierwszy raz i od razu najtrud...Jeśli chleb robiłaś pierwszy raz i od razu najtrudniejszą wersję - gratuluję. Inne przepisy na chleby to już banał, ale również zachęcam do wypróbowania. Pozdrawiam.Szybkie gotowaniehttps://www.blogger.com/profile/13677671916541216486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-4635818135215885222021-07-26T16:32:52.190+02:002021-07-26T16:32:52.190+02:00Robiłąm pierwszy raz chleb, więc super, że wszystk...Robiłąm pierwszy raz chleb, więc super, że wszystko jasno wytłumaczone. Wyszedł przepyszny. Na pewno jeszcze zrobięAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/11126346881197362743noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-57761159295026963082020-05-13T10:04:14.054+02:002020-05-13T10:04:14.054+02:00Dzien dobry, czy chleb mozna upiec w naczyniu zaro...Dzien dobry, czy chleb mozna upiec w naczyniu zaroodpornym? Jesli tak, to czy naczynie wczesniej trzeba nagrzac, czy traktowac tak samo jak keksówke? Jesli trzeba je wczesniej nagrzac, to czy uformowane bochenki do wyrosniecia na te 2h mozna zostawic w misce pod scierka, czy raczej na blacie przykryte sciereczka? Z gory wielkie dziekiAniahttps://www.blogger.com/profile/02227915234551707029noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-78065392596506809062020-04-23T22:04:42.398+02:002020-04-23T22:04:42.398+02:00Nie zniechęcaj się, żebyś widział/a moje pierwsze ...Nie zniechęcaj się, żebyś widział/a moje pierwsze wypieki...... dopiero jak tu ogarnęłam, że zakwas i zaczyn to dwie różne rzeczy ( nie śmiejcie się ) to zaczęłam piec prawdziwy smaczny chleb. Też nie ogarniałam kiedy zakwas ma właściwą moc. Wydawało mi się, że jak dodam zakwas do mąki to już jest koniec roboty. Wymieszać, odstawić, upiec. Dzisiaj wiem, że z zakwasu muszę zrobić zaczyn, a dopiero później mąka, wyrastanie :) Też stawiam chleb przy grzejniku do wyrośnięcia. Nie formuję bochenków bo piekę w glinianych keksówkach. W trakcie wyrastania chlebek przykrywam drugą formą, przed przykryciem wierzch opryskuję wodą ze spryskiwacza. Przed wsadzeniem do piekarnika pędzelkiem górę smaruję lekko olejem, wypieka się fajna skórka :) ten przepis sprawdza się też idealnie z mąką pszenną typ 750, a jeszcze jak się doda do ciasta jogurt naturalny.....paluszki lizać.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-47883401313280653702020-04-14T11:16:53.157+02:002020-04-14T11:16:53.157+02:00Młody, słaby zakwas to prawdopodobna przyczyna. Ci...Młody, słaby zakwas to prawdopodobna przyczyna. Ciasto do wyrośnięcia stawiam blisko kaloryfera.Szybkie gotowaniehttps://www.blogger.com/profile/13677671916541216486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-53538434825946323752020-04-13T19:17:25.064+02:002020-04-13T19:17:25.064+02:00Pachnie pieknie, cieply smakuje niezle, ale niest...Pachnie pieknie, cieply smakuje niezle, ale niestety nie wyrosl :-( Za mlody zakwas? za chlodno w domu?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04812745333639195356noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-76801382251595479272020-04-11T12:49:29.646+02:002020-04-11T12:49:29.646+02:00To zależy od konsystencji użytego zakwasu. Jeśli w...To zależy od konsystencji użytego zakwasu. Jeśli wychodzi bardzo gęsta konsystencja zaczynu, to dolanie małej ilości wody nie będzie miało wpływu na sam chleb. Bardziej liczy się konsystencja wyrośniętego chleba, który będziemy go wkładać do piekarnika.Szybkie gotowaniehttps://www.blogger.com/profile/13677671916541216486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-29520032377089760952020-04-11T09:04:50.756+02:002020-04-11T09:04:50.756+02:00Dzień dobry
W opisie jest informacja, że zaczyn po...Dzień dobry<br />W opisie jest informacja, że zaczyn powinien mieć rzadką konsystencję, ale z tych składników raczej wychodzi gęste ciasto<br />"240 g mąki żytniej razowej 2000<br />280-290 g wody <br />ok. 180 g zakwasu z lodówki"<br />Czy zatem powinienem dodać wody? Czy to nie zniweczy całego szczytnego przedsięwzięcia? :))Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-1537124574525504462020-03-22T12:50:20.969+01:002020-03-22T12:50:20.969+01:00Aaa,super! to upiekłeś więcej bochenków ode mnie ;...Aaa,super! to upiekłeś więcej bochenków ode mnie ;).<br />Bardzo się cieszę, że przepis stał się Twoim ulubionym ;). <br />Dziękuję bardzo również za wskazówki, na pewno się wszystkim przydadzą :).<br />Koniecznie prześlij zdjęcie chlebka do skrzynki FB/IG lub email (zakładka współpraca) - pojawi się wówczas w wyróżnionym albumie na FB i IG.<br />Pozdrawiam :)<br />Szybkie gotowaniehttps://www.blogger.com/profile/13677671916541216486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-34757042085944997822020-03-20T21:07:15.533+01:002020-03-20T21:07:15.533+01:00upiekłem już chyba z 50 bochenków z tego przepisu....upiekłem już chyba z 50 bochenków z tego przepisu. Coś pysznego, cała rodzina i znajomi w kolejce po chleb. Metodą prób i błędów próbowałem najlepszego ustawienia grzania. Wnioski: w moim piekarniku elektrycznym najlepiej sprawdza się zostawienie chleba na te dwie ostatnie godziny w lekko nagrzanym piekarniku. Kiedy osiągnie pożądana wielkość włączam piekarnik na 220 i piekę pół godziny po czym skręcam na 200 i dopiekam jeszcze pół godziny. Kiedy wkładałem do nagrzanego piekarnika zawsze trochę z góry jakby opadał i był oklapniety.<br />pozdrawiam i dziękuję. świetny przepisAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/12678622536771953346noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-66505647395726688562020-02-17T16:59:02.402+01:002020-02-17T16:59:02.402+01:00Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał. TO moj...Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał. TO moja ulubiona wersja razowca na zakwasie, bo oprócz tego, że jest bardzo zdrowy, to ma dodatkowo świetną konsystencję.Szybkie gotowaniehttps://www.blogger.com/profile/13677671916541216486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-82738038118799288522020-02-08T20:30:17.220+01:002020-02-08T20:30:17.220+01:00zrobione. Coś pięknego! Próbowałem niejednokrotnie...zrobione. Coś pięknego! Próbowałem niejednokrotnie i zawsze coś było nie tak. Tutaj wszystko idealnie. Spróbuję z niego zrobić kwas chlebowy. Bardzo dziękuję raz jeszcze! Pycha! Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-21483708410339682592020-01-26T21:20:53.219+01:002020-01-26T21:20:53.219+01:00Dziękuję bardzo za komentarz :* Cieszę się niezmie...Dziękuję bardzo za komentarz :* Cieszę się niezmiernie, że odnalazłaś idealny przepis na chleb razowy :). Szybkie gotowaniehttps://www.blogger.com/profile/13677671916541216486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-75404515706225140252020-01-26T19:09:11.818+01:002020-01-26T19:09:11.818+01:00Najlepszy przepis bo wreszcie przestały wychodzić ...Najlepszy przepis bo wreszcie przestały wychodzić mi gnioty zakalcowate. Wreszcie chleb wygląda i smakuje jak chleb. Teraz w piekarniku z zakwasu żytniego i mąki orkiszowej 2000, już wygląda cudnie :) Dziękuję!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-58496029434443232352019-06-26T18:55:45.617+02:002019-06-26T18:55:45.617+02:00Można pożyczyć od sąsiada ;). Waga to niewielki wy...Można pożyczyć od sąsiada ;). Waga to niewielki wydatek, a w kuchni bardzo się przydaje.Szybkie gotowaniehttps://www.blogger.com/profile/13677671916541216486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-65167469299767236422019-06-26T15:57:16.931+02:002019-06-26T15:57:16.931+02:00Witam, jesli nie posiadam wagi kuchennej jak mogla...Witam, jesli nie posiadam wagi kuchennej jak moglabym odmierzyc skladniki?<br />PozdrawiamMartahttps://www.blogger.com/profile/16589579290432584786noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-84882586312072382922019-04-05T18:56:27.942+02:002019-04-05T18:56:27.942+02:00Mam piekarnik z termoobiegiem, więc tak zawsze pie...Mam piekarnik z termoobiegiem, więc tak zawsze piekę. Szybkie gotowaniehttps://www.blogger.com/profile/13677671916541216486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-8802160292111651932019-04-04T21:11:23.827+02:002019-04-04T21:11:23.827+02:00Czy należy ustawić termoobieg czy wystarcza grzałk...Czy należy ustawić termoobieg czy wystarcza grzałki góra i dół?Agatahttps://www.blogger.com/profile/01908487087365952818noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-19512987601223136202019-03-14T13:23:13.424+01:002019-03-14T13:23:13.424+01:00Najprościej z połowy proporcji, wyjdzie jeden spor...Najprościej z połowy proporcji, wyjdzie jeden spory bochenek. <br />Jeśli część ciasta akurat nie zmieści się w Twojej keksówce, ulep dodatkowo 2-3 bułeczki ;).Szybkie gotowaniehttps://www.blogger.com/profile/13677671916541216486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-15830730592519654242019-03-14T11:33:59.061+01:002019-03-14T11:33:59.061+01:00Mam pytanie co jeśli chce tylko jeden bochenek
Jak...Mam pytanie co jeśli chce tylko jeden bochenek<br />Jakich użyć proporcji ?<br />Pozdrawiambeti1980https://www.blogger.com/profile/10350934180278790569noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-783030675553883672.post-62833743413248947582019-02-25T10:43:16.532+01:002019-02-25T10:43:16.532+01:00Łącznie po 55 minutach (czyli po 45 minutach od zm...Łącznie po 55 minutach (czyli po 45 minutach od zmniejszenia temperatury).Szybkie gotowaniehttps://www.blogger.com/profile/13677671916541216486noreply@blogger.com