10 października 2013

"Jesień w kuchni pięciu przemian" A. Czelej - recenzja książki

Po dwóch poprzednich częściach, zapraszam na recenzję kolejnej książki z cyklu, pt.: "Jesień w kuchni pięciu przemian", autorstwa Anny Czelej.
Piękna, jesienna okładka zachęca do zajrzenia do środka książki.

Schemat książki pozostaje podobny do poprzednich części (Wiosna i Lato).
Na początku znajduje się spis treści, w którym wyszczególnione są wszystkie przepisy w kolejności ich występowania.

We wstępie autorka wprowadza nas w klimat jesiennych dań, zgodnych z zasadami
Pięciu Przemian. Zachęca nas do stosowania sezonowych produktów, które właśnie teraz smakują najlepiej
i są dla nas najbardziej korzystne oraz do stosowania pikantnych przypraw, które rozgrzewają.
Zapewnia nas, że przygotowane menu zgodne z zasadami Pięciu Przemian będzie miało dobroczynny wpływ na nasz organizm. Jak to osiągnąć? 
"Wystarczy dłużej gotować, piec i dusić potrawy, dzięki czemu zrównoważysz energię yin skierowaną w dół, tak charakterystyczną dla jesiennej Przemiany Metalu. Przygotuj więc gęste, zawiesiste zupy, sałatki z dodatkiem kasz i warzyw strączkowych oraz warzywa na ciepło. Spożywaj także produkty o smaku ostrym, czyli między innymi białe warzywa: korzeń pietruszki i selera, cebulę, kalafior czy kapustę, zaś dla wzmocnienia organizmu i rozgrzania go, doprawiaj potrawy imbirem, czosnkiem lub chili." 

Zamieszczona została również tabela z listą produktów póznego lata i jesiennych, według smaków, do których należą oraz z podziałem na właściwości rozgrzewające i wychładzające.

W książce znajduje się w ponad sto przepisów na dania wegetariańskie (większość z nich nie zawiera glutenu). Dużym plusem jest to, że przy każdym przepisie znajduje się kolorowe zdjęcie gotowej potrawy.
Zdjęcia podobne do poprzednich części, mogłyby być lepszej jakości, wówczas jeszcze przyjemniej przeglądałoby się książkę.


Przepisy podzielone są na siedem kategorii: Zupy, Surówki i sałatki, Dania ciepłe, Warzywa, Przekąski i dodatki, Desery oraz Przetwory.
Przepisy są łatwe i szybkie do przygotowania, a ich wykonanie opisane jest w zwięzły sposób, co jest dużą zaletą.
Podobało mi się, że w książce znajdziemy bardzo duży wybór zup i dań na ciepło, które zwłaszcza jesienią powinniśmy spożywać częściej. Znajdziemy m. in. przepisy na zupę brokułową z kurkami, zupę cebulową z kaszą jaglaną, zupę z białej fasoli i maślaków, zapiekankę z porów z opieńkami, sałatkę z fasoli i jarmużu, kotlety z grzybów leśnych z sosem żurawinowym, racuchy z jabłkami i wiele innych.























W większości potrawy przygotowane są ze znanych i łatwo dostępnych produktów.
Przy niektórych przepisach pojawiają się ramki z ciekawostkami i poradami.

Na końcu zamieszczony został alfabetyczny spis (z oznaczeniem dla potraw bezglutenowych).

Autor: Anna Czelej
Strony: 232
Wydawnictwo: Illuminatio
Wydanie: I,
2013
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Cena: 34,90 zł



Książkę do recenzji przekazało Wydawnictwo Illuminatio.



Z książki wykorzystałam przepis na: 


Wegetariańskie kotlety z grzybów i kaszy jaglanej


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).