14 października 2013

Restauracja Madagaskar w Poznaniu - relacja


Restauracja Madagaskar w Poznaniu - relacja
W ostatni weekend odwiedziłam Restaurację Madagaskar w Poznaniu, znajdującą się w pobliżu Starego Rynku. Restauracja powstała 4 lata temu, a jak się dowiedziałam, pomysł na restaurację serwującą malagaskie jedzenie powstał dzięki filmowi dla dzieci "Madagaskar".

Bardzo miła obsługa, cierpliwie wyjaśniała za każdym razem co znajdowało się na talerzu.  

Na przystawkę wybrałam Poh piah - bardzo smaczne placki malgaskie z yam (rodzajem słodkich ziemniaków), krewetkami i kiełkami. Jest to rodzaj naleśników, które można samemu zawijać, z dodatków podanych w osobnych miseczkach. Co mnie zaskoczyło, były podane na zimno, choć wydaje mi się, że na ciepło byłyby też dobre.  
Cena: 12 zł 


Następnie spróbowałam dania, które jest specjalnością lokalu: "Specjały z Madagaskaru". 
Jest to zestaw pięciu potraw serwowanych na jednym talerzu, w skład którego wchodzą:
  • kawałki wołowiny gotowanej z czosnkiem i pieprzem
  • duszona wieprzowina z groszkiem, pomidorkami i czosnkiem
  • pikantne curry z białej fasoli
  • kurczak w mleczku kokosowym z imbirem, czosnkiem i pomidorami.
  • gotowana tilapia w sosie z pomidorów, cebuli, szpinaku i czerwonej pasty curry
  • dodatkowo ostry sos z papryczek chilli, czosnku i imbiru
Bardzo dobry pomysł z umieszczeniem kilku potraw na jednym talerzu, dzięki temu mamy możliwość spróbowania aż kilku smaków jednocześnie. Potrawy wchodzące w skład "Specjałów z Madagaskaru" są bardzo proste, smaczne i delikatnie przyprawione, dlatego polecam je koniecznie z dodatkiem lekko pikantnego sosu, który doskonale uzupełnia ich smak.
Zestaw dla jednej osoby to koszt 39 zł (dla dwóch: 76 zł).

Na deser były smaczne trójkątne afrykańskie ciastka Mandazi, z nadzieniem z mleczka kokosowego, które przypominają w smaku pączki. 
Cena: 6 zł



Dla tradycjonalistów, w ofercie menu znajdują się także dania kuchni polskiej. Dla dzieci godny polecenia jest smaczny, domowy rosół, który również miałam okazję spróbować.  
W menu znajdziemy też inne polskie potrawy, m.in.: żurek z jajkiem, pierś kaczki z pyzami i modrą kapustą, polędwiczki w sosie śmietanowo-grzybowym (po szczegółowe menu odsyłam na stronę http://www.restauracjamadagaskar.pl/).
Karta dań komponowana jest z uwzględnieniem sezonowości produktów.

Restauracja składa się z kilku sal, góra trochę ascetyczna, stylizowana na afrykańskie jaskinie, z akcentami zwierzęcymi na krzesłach, dół to sala bankietowo-weselna utrzymana w bardziej tradycyjnym klimacie.

 

Jeśli zastanawiacie się gdzie pójść na obiad w Poznaniu, zajrzyjcie do Madagaskar Restaurant & Cafe przy ul. Wielkiej 7. Podejrzewam, że każdy znajdzie tam coś ciekawego dla siebie, czy to próbując nowych smaków, czy pozostając przy tradycyjnej kuchni polskiej.

Co jeszcze oferuje Restauracja?
  • Kolacja we dwoje, z odpowiednim przygotowaniem stołu i nastrojową muzyką
  • Przyjęcia weselne i uroczystości rodzinne
  • Konferencje i szkolenia dla firm
  • Menu dla grup wycieczkowych
  • Rabaty dla częstych klientów 
  • Możliwość zapłaty kartą multilunch oraz sodexo 
  • Restauracja jest przyjazna dzieciom


Dziękuję Restauracji Madagaskar za możliwość poznania specjałów malagaskich, a portalowi Uroda i Zdrowie, za zorganizowanie ciekawej akcji dla blogerów. 

1 komentarz:

  1. Bardzo fajna restauracja byłem kilka razy i ani razu się nie zawiodłem :)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).