Ciekawy w smaku chleb, lekko wilgotny i miękki. W trakcie pieczenia wyrósł bardzo wysoko, a chwilę później trochę opadł (nie wiem dlaczego?).
- 2 szklanki zmiksowanych płatków owsianych górskich
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki otrąb
- 2 szklanki letniej wody
- 12 g soli (1 czubata łyżeczka)
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 7g suszonych drożdży
- 5-6 łyżek dowolnych dodatków (np. siemienia lnianego, czarnuszki, suszonej cebulki, sezamu, pestek słonecznika, dyni)
Maszyna do wypieku chleba:
Płatki owsiane zmiksować w blenderze. Wrzucić wszystkie składniki do maszyny, wymieszać drewnianą łyżką i nastawić program normalny.
Piekarnik:
Do miski wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto wymieszać i przełożyć do foremki, wysmarowanej oliwą. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, piec ok. 50 min. w rozgrzanym do 180'C piekarniku.
Po upieczeniu, wyjąć z formy i przykryć ściereczką.
doskonały jest ten chleb:) kusi swoim wyglądem:)
OdpowiedzUsuń