3 października 2013

Wałek silikonowy i mata silikonowa do pieczenia - test produktów



W ramach współpracy ze sklepem http://przyjemnegotowanie.pl/, otrzymałam do przetestowania kolejne akcesoria przydatne w kuchni: wałek silikonowy i matę silikonową do pieczenia.
Przy ich pomocy zrobiłam ostatnio ciasteczka.

Wałek ma średnicę 5,5 cm i długość 40 cm,

dostępny również w innych kolorach.

Cena 44,70 zł

Producent: Smart Cook
http://www.przyjemnegotowanie.pl/Akcesoria-do-pieczenia-k33/stolnice-miarki-walki-k35/Walek-silikonowy-czerwony-p903.html

Plusy i minusy wałka:

+ bardzo lekki

+ nie trzeba podsypywać wałka mąką

+ bardzo łatwy do umycia ciepłą woda

+ niewielkie wymiary (łatwy w przechowywaniu)



Mata silikonowa ma wymiary wymiary 40x60 cm, dostępna również w innych kolorach.

Cena: 49,90 zł

Producent: Smart Cook
http://www.przyjemnegotowanie.pl/Akcesoria-do-pieczenia-k33/stolnice-miarki-walki-k35/Mata-silikonowa-do-pieczenia-czerwona-p965.html
Plusy i minusy maty:

+ dobrze przylega podczas wałkowania

+ odporna na skrajne temperatury od - 40°C do +230°C (może być używana w kuchenkach gazowych i elektrycznych oraz w lodówkach i zamrażarkach)

+ przed pieczeniem nie ma potrzeby smarowania tłuszczem + jest duża, na jednej części można odkładać ciasteczka, a na drugiej części wykrawać kolejne

+ może być używana jako stolnica do wyrabiana ciasta

+ łatwa w utrzymaniu czystości oraz w przechowywaniu (jest bardzo cienka, wystarczy ja zwinąć)

+ można myć w zmywarce (choć z taką wielkością może być problem).






- nie można na niej siekać nożem

- nie można wykrawać ciastek metalowymi foremkami

- dziwny zapach podczas pieczenia (w 180'C)

- za duża do piekarnika (trzeba część podwinąć pod spód)

- cena








Podsumowując, obydwa przedmioty bardzo dobrze się spisały podczas przygotowania ciastek.
Wałka nie trzeba podsypywać mąką, jest lekki i poręczny. Polecam.

Mata przylega do blatu, nie przesuwa się podczas wałkowania, dobrze się na niej zagniata. Mam uwagi, jeśli chodzi o pieczenie na niej, dlatego będę używać jej raczej jako stolnicę.



2 komentarze:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).