30 września 2013

Szybkie kruche ciasteczka z dżemem malinowym

Szybkie ciasteczka, które nie wymagają chłodzenia ciasta w lodówce przed pieczeniem. Wystarczy zagnieść składniki i rozwałkować. 
  • 250 g mąki pszennej
  • 75 g masła w temperaturze pokojowej
  • 70-75 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy lub cytrynowy
  • kilka łyżek dżemu malinowego
Ze wszystkich składników (oprócz dżemu) zagnieść gładkie ciasto (można też wyrobić robotem). Następnie rozwałkować dosyć cienko i wycinać foremkami różne kształty. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej matą silikonową (lub papierem do pieczenia), a wierzch udekorować odrobiną dżemu.
Piec w rozgrzanym do 180'C piekarniku przez ok. 10-15 min. (w zależności od grubości ciastek), do momentu będą złote. Po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Do przygotowania ciasteczek użyłam silikonowej maty oraz wałka ze sklepu http://przyjemnegotowanie.pl/





3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, choć już niewiele zostało;) Właśnie przed chwilą kilka zjadłam:)

      Usuń
  2. takie kruche ciastka sa najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.
Nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks