Ochota na coś słodkiego? Jeśli macie miód i sezam, to zabieramy się za domowe sezamki. Ostrzegam, znikają ekspresowo ;)
- 1,5 szklanki sezamu
- 2 duże czubate łyżki miodu
- kropla olejku waniliowego
Sezam podprażyć na patelni (trzeba uważać, żeby się nie przypalił). Do ciepłego sezamu dodać miód, kroplę olejku i dobrze wymieszać.
Gęstą i klejącą masę wkładać do małych silikonowych foremek, przygniatając od góry łyżeczką lub rozsmarować łopatką na papierze do pieczenia lub macie silikonowej.
Sezamki są dobre już po ok. pół godzinie, ale najlepsze będą po schłodzeniu w lodówce przez ok. 1 godzinę (lub dłużej).
Mega szybkie i chyba nie tak słodkie jak te kupne sezamki:)
OdpowiedzUsuńile wychodzi mniej więcej z tego przepisu sezamków?
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od wielkości foremek, lub wielkości krojonych kawałków na papierze do pieczenia. U mnie foremki były wielkości mniej więcej orzecha włoskiego (lub trochę mniejsze) i wyszło ok. dwadzieścia kilka sztuk.
UsuńNa ogół robię sezamki z cukrem, muszę spróbować wersji z samym miodem :)
OdpowiedzUsuń