Jeśli chcecie użyć czegoś zdrowszego zamiast niej, polecam domową wersję przyprawy, która zawiera same naturalne składniki.
- 1 szklanka mieszanki suszonych warzyw (marchew, pasternak, cebula, pietruszka, por, seler, pietruszka nać, koper nać, lubczyk nać)
- 2 łyżki suszonej natki pietruszki
- 1-2 łyżki soli morskiej
- kilka ziaren pieprzu (np. kolorowego)
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- duża szczypta słodkiej czerwonej papryki
- duża szczypta suszonego czosnku
- (opcjonalnie 1 łyżeczka kurkumy lub inne ulubione przyprawy według uznania)
- Wszystkie składniki wsyp do blendera i zmiel pulsacyjnie, na drobno (najlepiej jeszcze drobniej niż ja zmieliłam).
- Przesyp do słoika.
Genialny pomysł! Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogłam pomóc :). Polecam się na przyszłość ;).
UsuńBardzo przydatny wpis, wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! W końcu coś, bez tej całej chemii, jaką raczą nas producenci żywności. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDokładnie.
UsuńDobry pomysł, jeszcze tylko trzeba zdobyć dobrą mieszankę suszonych warzyw.
OdpowiedzUsuńMasz rację, trudno zdobyć taką mieszankę samych suszonych warzyw (wiem, że na pewno jest w sklepie intern. Evita). Nie widziałam podobnej w żadnym supermarkecie (a jeśli ktoś spotkał, niech da znać w którym).
UsuńSuszone warzywa kupicie w lidlu :)
UsuńJa suszone warzywa robię sama. Drobno i cienko je kroję a potem do suszarki (taka na grzyby czy owoce). Wtedy ma się swoje i to co się lubi :)
UsuńPozdrawiam!
Wystarczy zetrzeć warzywa z targu na tarce rozlozyć na tacce i wysuszyć.
UsuńRobię tak każdego lata
Aga
Można kupić w Chacie Polskiej i w Aro bez chemii. Podpowiadam ja ściągnęłam sobie aplikacje zdrowe zakupy i skanuje kody kreskowe.
UsuńTaką mieszankę suszonych warzyw dostaniecie w Real lub Auchan w małych opakowaniach lub na dziale z żywnością na wagę cena to ok. 3zł / 100g
UsuńCałkiem fajne mieszanki są w Auchan na tzw "ryneczku". Pakowane po 500g i na wagę tez
UsuńMieszankę i pojedyncze suszone warzywa można dostać w Lewiatanie i małych osiedlowych warzywniakach ;)
UsuńSuper pomysł, ponieważ już dawno zrezygnowałam z tradycyjnej "vegety" a to fajna zdrowa alternatywa:)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja, szczególnie na zimę, chociaż ja osobiście wolę doprawiać świeżymi ziołami i budować smak na bazie składników, z którymi pracuję. Ale na szybkie gotowanie jak najbardziej! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTakie suszone warzywa mozna kupic w dobrym warzywniaku (ok 8zl/kg) lub na bazarze, raczej nie w supermarkecie ;p kiedys moi dziadkowie robili taki susz sami i wtedy to bylo najlepsze ;) a wegete robie sama juz od dawna i bardzo polecam, wychodzi tanio, zdrowo i smacznie ;)
OdpowiedzUsuńSuszone warzywa mozna zrobic samemu. Wszystkie skladniki zetrzec na tarce i wysuszyc w otwartym piekarniku lub suszarce do grzybow. Wtedy mozna dac takie warzywa jak sie lubi i w proporcjach wg siebie.
OdpowiedzUsuńJa używam VEGETY EKO - taka w jasnym opakowaniu z zielonymi listkami, tylka warzywa suszone+ sól. Ale ten przepis genialny, zrobię sobię sama VEGETĘ EKO made by me:-)
OdpowiedzUsuńOd dawna robię własną "vegetę" za każdym razem modyfikuję skład, przez co za każdym razem ma inny smak :). Suszone warzywa można kupić bez problemu w marketach i nawet nie zawierają konserwantów i polepszaczy. Zdecydowanie polecam :D.
OdpowiedzUsuńCzy ktoś wie, jak własnoręcznie ususzyć pora, cebulę i czosnek?
OdpowiedzUsuńJeżeli ma być do wszystkiego nie dałabym papryki i czosnku, bo nie pasują do wszystkich potraw np. rosołu. Mieszankę suszonych warzyw kupuję w zwykłym markecie, występuje w postaci sprasowanej kostki.
OdpowiedzUsuńSuper.Ja używam samych suszonych warzyw lub Vegete Natur.Jest bez "zbędnych poprawiaczy".Również polecam.
OdpowiedzUsuńGENIALNY WPIS !!! BARDZO DZIĘKUJĘ !!!
OdpowiedzUsuńDodam, że domowa "wegeta" jest o wiele zdrowsza niż ta z korporacji.
Proszę bardzo i polecam się na przyszłość ;).
Usuń